A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Vissza a jövőbe, avagy a tapéták reneszánsza

„A tapéták szexibbek, mint valaha” – nyilatkozta Martyn Lawrence Bullard vezető belsőépítész a Vogue újságírójának, Elise Taylornak. Az ezt követő hónapok valóban őt igazolták: divatos mintás tapéták jelentek meg a vezető divatcégek kínálatában, mint a Gucci és a Cabana. Majd 2022-ben a Diptyque is csatlakozott a sorhoz. És akkor még nem is beszéltünk arról a rengeteg magasan jegyzett designprojektről, amelyek teljesen átvették a túlzó faldekorációt: gondoljunk csak a londoni Annabel’s virágokkal díszített női mosdójára, a House of Hackney-nek Kate Moss számára készített palmeral printes vendégszobájára vagy a New Orleans-i új Hotel Saint Vincent pszichedelikus márványozott falaira.

A tapéta már jó ideje létezik – ki tudná elfelejteni Jackie Kennedy Zuber-tapétáját a bostoni kikötőről a Fehér Házban –, a statisztikák is alátámasztják Martyn Lawrence Bullard állítását: a Pinterest jelentése szerint a „tapéta” kulcsszóra történő keresések 2020-ban 41 százalékkal nőttek az előző évhez képest. Hogy miért? Mivel a dizájnskála a visszafogottól a maximalistáig mindenre kiterjed, így a tapéta kiváló módja annak, hogy kifejezzük saját ízlésünket és eklektikánkat. Mivel sokan alkalmazkodnak egy új élethez, amikor részben – vagy akár teljes munkaidőben – otthonról dolgoznak, soha nem volt még ilyen fontos a személyes, jól kivitelezett belsőépítészeti stílus.

Mégis egy dolog, hogy a tapétát egy fényes magazin oldalain vagy egy trendi étteremben csodáljuk, ahol egy egész dekorációs csapat áll rendelkezésre. Amikor a személyes kivitelezésről van szó, inkább ijesztő elkötelezettségnek tűnhet, illetve ambivalens érzéseket támaszthat. Mi van, ha felrakom, és nem tetszik? Mi van, ha néhány év múlva elavultnak érzem? Illik ez egyáltalán a bútoraimhoz? Segítségül a Vogue három lakberendezőt kért meg, hogy osszák meg tippjeiket az ideális tapéta kiválasztásához, milyen hibákat érdemes elkerülni, és mi a kedvenc nyomatuk.

A méret a lényeg!

Egyhangúlag ugyanazt az elvet osztották meg: a tapéta kiválasztásakor a legfontosabb tényező a szoba mérete. „Számomra ez határozza meg a papír méretarányát – kisebb helyiségekbe kisebb nyomatok szükségesek” – mondja Kathryn M. Ireland. Marissa Zajack, a The Politician grafikusából lett lakberendező hozzáteszi, hogy „a nagy terek esetében a tapéta merész hatásokat kelt az óriási mintákkal.” Ne tegyünk kis mintájú tapétát nagy szobába, és ne tegyünk nagyokat egy kis szobába: „A túl kicsi minta egy nagy szobában idegesítővé válhat, a túl nagy pedig túlságosan elnyomhatja a teret” – mondja Bullard.

Szánjunk időt a gondolkodásra, tervezésre, átgondolásra

A tapéta művészet. Eltávolítani vagy kicserélni is hatalmas fájdalom. A következőt mondja Bullard minden ügyfelének: „Vegyen egy tekercset, és helyezze a falra a papírt. Aztán hagyja fent egy ideig. Nézze meg reggeli, déli és esti fényben, hogy biztos legyen benne, minden hangulatában tetszik. És ha igen, akkor ez illik Ön ízléséhez.”

Érdemes nem saját kezűleg felhelyezni. „Béreljen szakembert – a saját magunk által feltett tapétáknak csalódás lehet a vége” – mondja Zajack.

Azután csak rajta!

„Hagyjuk, hogy a dizájn legyen a középpontban” – mondja Ireland, ami azt jelenti: a tapéta arra való, hogy megmutassa magát, ezért hagyjuk, hogy tegye a dolgát. „Legyünk bátrak és merészek!” – mondja Zajack.

Mit kell elkerülni? A statement falat – vagyis azt, hogy egy négyoldalú helyiségnek csak az egyik oldalát tapétázzuk. „Szerintem egy tapéta mindig jobb, ha mind a négy falra használják. Szeretek inkább egy egész szobát elkészíteni, mint a nagyon elavult „kiemelkedő felületet”. Szerintem így érhetjük el az igazi hatást és a teljesség érzetét. A tapéta lehet egy lambéria fölött vagy akár az egész falon” – mondja Bullard.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display