A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Ezeket kell teljesíteni, hogy környezetbarát legyen a reklámdekor

Elég, ha körbenézünk egy üzlethelyiségben, és már látjuk, mennyi hulladék keletkezik egy nap alatt. Előfordulhatnak hibás nyomatok, fúvókaellenőrzéshez használt nyomatok, vinylmaradékok, hulladékgyűjtőben lévő elhasznált tintatartályok. A felsoroltak nagy része csak évek múlva bomlik le, sőt, van köztük olyan, ami egyáltalán nem, némelyik még káros anyagokat is juttathat a környezetbe – írja cikkében a Signs of The Times.

A dekorációk sajnos nem tartanak örökké, és a legtöbb hulladékként végzi. Mit tehetünk a környezetvédelem érdekében úgy, hogy közben hatékonyan és nyereségesen működtetjük a vállalkozásunkat? A környezetbarát anyagok és berendezések beépítése a gyártási folyamatba kiváló kiindulópont lehet. Szerencsére egyre könnyebb zöldnek lenni.

A legnagyobb bűnösök kiiktatása

A ragasztók és a digitálisan nyomtatott vinylek jelentik a környezetre legkárosabb anyagokat a reklámdekorációs iparágban. A tinták káros vegyi összetevőket tartalmazhatnak, a vinyl pedig jellemzően PVC felhasználásával készül. Ez nem bomlik le, csupán szemcsékké redukálódik, amelyek tovább növelik a világ mikroműanyag-problémáját. Szerencsére ma már kaphatók PVC-mentes vinylek, sőt, laminált anyagokat is előállítanak. Remélhetőleg ez trendként terjed el, és több beszállító fogja bevezetni a környezettudatos alternatívákat.

A környezetbarát nyomdák már olyan tintákat és olyan berendezéseket használnak, amelyek a szükséges előírásoknak megfelelnek. A latex-, valamint UV-nyomtatók biztosítják azt a jövőbe mutató technológiát, amely által nemcsak a folyamat, hanem az eredmény is tudatosabb, ezek használatában minimalizálható a szennyezés lehetősége. Az UV-nyomtatás esetében közvetlenül a hordozó felületére kerül a festékanyag, és nincs szükség fóliára. Továbbá egyes gyártók műanyag tintatartályok helyett már kartonpapírba csomagolt alternatívát alkalmaznak.

A környezetbarát gyártás remek befektetés lehet, rengeteg előnyt jelenthet. Egyes nyomdák például a környezetbarát dekorokra specializálódtak, és felárat számítanak fel ezért. Viszont a legnagyobb előnye az, hogy a modern technológiával felvértezett gépek energiahatékony működést biztosítanak, és élettartamuk hosszabb. A környezetbarát megoldások nemcsak a környezetnek jók, hanem a vállalkozások fellendítésére is.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display