A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Egy csomag fenntarthatóság

Az élelmiszeripar egyik meghatározó csomagolóanyaga a polisztirol, ismertebb nevén: hungarocell, másképp nikecell, EPS, XPS. A felhasználása egyre inkább háttérbe szorul, ami igazán jó hír lehet a bolygónk és saját egészségünk szempontjából – írja a Packaging Technology Today.

A polisztirolt számos műanyagcsomagolás esetében alkalmazzák, például hőtároló dobozok esetében, amelyek akár kis- vagy raklapméretűek lehetnek. A felhasználása rendkívül sokszínű, számos iparágban játszik kulcsfontosságú szerepet. Ám ez jelenleg változóban van, az Egyesült Államokban, Kaliforniában alternatívát dolgoznak ki a kiváltására.

Fokozatosan kivonni a forgalomból

2016-ban a California Environmental Protection Agency’s Office of Environmental Health Hazard Assessment (OEHHA) rákkeltő anyagként kezdte listázni. A polisztirolt tanácsos elkerülni, mert az ezzel az anyaggal érintkező élelmiszerekbe sztirol kerül. A WHO nemzetközi rákkutató intézete veszélyes matériaként tartja számon, ami a hormonháztartást és a termékenységet is befolyásolhatja. Kalifornia állam ennek ismeretében arra törekszik, hogy eltűnjenek a boltok polcairól a sztirolt tartalmazó anyagok.

Ösztönzőerő az újrahasznosítható csomagolások felé

Az élelmiszerekkel érintkező polisztirol kivonása az elmúlt évtizedek egyik legátütőbb trendje, amely mellett megjelent a fenntartható csomagolóanyagok iránti igény. A törekvések a műanyagok csökkentésére, illetve olyan változatok használatára irányulnak, amelyek megfelelőbben újrahasznosíthatók.

A szemmel látható eredmény elérését leginkább a konformitás, azaz csoportnyomás ösztönözte. A fenntartható csomagolású termékek iránt szélesebb körű fogyasztói kereslet indult, valamint az ezzel kapcsolatos kommunikáció is felerősödött – weboldalak, árucikken található figyelemfelkeltő címke, okostelefonnal beolvasható QR-kódok. A mai fogyasztói világban a gyártók a nem környezetbarát csomagolásokkal azt kockáztathatják, hogy kiesnek a versenyből.

A fenntarthatóság problémája

Azon vállalatok, amelyek zöldebbé kívánnak válni, komoly kihívások elé néznek, ugyanis a felhasznált anyagok leváltása közel sem olyan egyszerű. Az egyik alternatíva a polipropilén, ami biztonságosabb és újrahasznosítás szempontjából is előnyösebb a polisztirolnál, viszont a megmunkálása kevésbé rugalmas. Az erre való átállás gyakran átfogó és költséges új infrastrukturális beruházásokat igényel. Ennek az az oka, hogy hőre lágyuló anyag, ezért robusztusabb formázó-töltő-záró berendezésre van szükség a megfelelően stabil termék előállításához.

A PET lesz az igazi alternatíva?

A polietilén-tereftalát, ismertebb nevén a PET biztonságos, erős, könnyű és nem mellesleg újrahasznosítható. Az egyik legfontosabb ismérve, hogy a meglévő, polisztirollal dolgozó berendezésekkel is előállítható – csak néhány módosítás szükséges hozzá. Egy zavaró „de” mégis belekerült a képletbe. A PET erőssége egyben a gyengesége is, szívós és kemény anyagról lévén szó, a vágása kihívást jelenthet, így a kis kiszerelések esetén problémát okozhat.

A technológia segítségével minden probléma elhárul

A technológia viszont megoldja a vágás problémáját. A 2021 végén bevezetett, kifinomult vágószerszámok sorozata már elérhető, s ezek ideálisak a fenntartható egyanyagú csomagolások, köztük a PET-et használó termékek számára is. Szerencsére ezen eszközök felszerelése utólagosan is elvégezhető, így nem szükséges a meglévő gépparkon módosítani.

A befektetés megtérülésének (ROI) fokozása és a költségek csökkentése érdekében a szerszámok könnyen szétszerelhetők, ezáltal könnyebben karbantarthatók, ami jelentősen meghosszabbítja az élettartamukat, mindeközben pedig fennmarad a csúcsteljesítmény.

A gyakorlatba átültetett fenntarthatóság fokozott ökológiai tudatossághoz vezethet, így a bolygónk és az egészségünk sem károsul. Másrészt pedig a gyártók is igazodhatnak a trendekhez, ezzel kielégítve a fogyasztói igényeket.

Némethi Botond, Print&Packtech

- Hirdetés -

Sign&Display