A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Új irány a fejlesztésben: a latexnyomtatás felturbózhatja a vállalkozást

A környezetbarát technológia és a magas termelé­kenység ma már a legfontosabb tulajdonságai közé tartozik a modern széles formátumú nyomtatásnak. A fejlődéshez pedig olyan befektetésre van szükség, amely gyors megtérülést és új ügyfelek szerzését teszi lehetővé. A Tape design mérföldkőhöz érke­zett, ugyanis a vállalkozás további lépést akart tenni a siker felé. A gépparkjuk bővítéséhez a HP Latex 630 W nyomtatót választották a Fortuna Digital Kft. kínálatából.

Egy ilyen beruházás az anyagi kérdés mellett arról is szól, hogy az adott vállalkozás milyen területen kívánja kamatoztatni a latextechnológia előnyeit. A kezdeti kihívásokról, a befektetésről és a távlati célokról beszélgettünk Takács Péterrel, a Tape design művészeti vezetőjével.

NULLÁRÓL ÉPÍTETT VÁLLALKOZÁS

„Egy marketingirodánál kezdtem el dolgozni grafikus­ként. Ekkor találkoztam először autódekorációs mun­kákkal, és erre mindig nehezen találtak szakembe­reket. Emiatt döntöttem úgy, hogy saját vállalkozást indítok, ami a járműcsomagolásra specializálódik. A vállalati múltam a kommunikációban rengeteget segí­tett, így olyan kapcsolatokat építhettem ki, amelyekre könnyen lehetett építkezni, és leginkább a cégek a megrendelőink” – mondta.

A vállalati arculat sokszor komolyabb kihívást jelent, mint a magánemberek igényei. A logók, különböző minták inkább a céges design részei. A Tape design erőssége a bonyolult grafikák illesztése akár ívelt felü­leteken is – ezt tartja Takács Péter igazi erőpróbának.

KÉT LÁBBAL A FÖLDÖN

A Tape design két területre összpontosít: járműcso­magolás és lakberendezés. Ezek a szegmensek olyan gépállományt igényelnek, amelyek képesek biztosí­tani a folyamatos minőséget, a magas produktivitási volument, illetve a karbantartási igényük minimális.

„Szeretnénk túllépni az egyszerű falmatricákon, és exkluzívabb, még egyedibb dekorációs elemeket biztosítani a belső terekben – gondolok itt a megvilá­gított textilekre, személyre szabott tapétákra és még sorolhatnám” – magyarázza.

A HP Latex 630 W nyomtató abban fogja támogatni a Tape design életét, hogy olyan munkákban nyújtsa­nak kiemelkedő színvonalat, amelyek egy kisvállalko­zásnak eddig elérhetetlennek minősültek.

MIÉRT ÉPPEN HP LATEX 630 W?

„A közelmúltban költöztünk új telephelyre, mert ko­rábban mindig máshol dolgoztunk, nem volt állandó helyünk” – teszi hozzá a szakember. „Amikor beérke­zett egy nagyobb megrendelés, akkor mindenkinek a megfelelő helyen és időben kellett lennie, hogy időre elkészüljünk. Ez túlórákat és hétvégi munkavégzést eredményezett.”

A Tape design már az első nyomtatóját is úgy választotta ki, hogy többszínes gépük legyen, mivel olyan megrendelések érkeztek hozzájuk, amelyekhez szükség volt a magas színvisszaadásra. Korábban eco-solvent berendezést használtak, ám a színhelyesség, a tartósság és a magasabb termelési kapacitás miatt a latextechnológiát találták megfelelőnek.

„Akkor döntöttem el, hogy latextechnológiába fogunk fektetni, amikor egy próbamunkát készítettünk, és más vállalkozásokkal versenyeztünk a projektért. Vé­gül nem mi nyertük el a lehetőséget – és nem a szak­mai tudásunk miatt –, mert nem rendelkezünk olyan műszaki háttérrel, amellyel biztosítani tudtunk volna egy beltéri üvegfelületen élénk színeket. Az ilyen esetek minden vállalkozást érzékenyen érintenek. Ebből azt a következtetést vontuk le, hogy fejleszte­nünk kell, mert a legfelsőbb kategóriába szeretnénk tartozni minden szegmensben, amiben képviseljük magunkat” – hangsúlyozta.

BEFEKTETÉS A JÖVŐBE

A Tape design korábban nem alkalmazott latextech­nológiát, de az eddigi tesztek alapján könnyebb és gyorsabb telepíthetőséget várnak.

Az autócsomagolás esetén át kell szokni az új metó­dusra, mivel eddig más technikával dolgoztak. „Ma már a megrendelők komoly kérdéseket tesznek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen alapanyagokat hasz­nálunk, hogyan nyomtatjuk meg ezeket – a fóliáról, a festékről és mindenről tudni akarják a részleteket. A latextechnológia pedig éppen a környezettudatos­ságot erősíti, aki ilyen géppel rendelkezik, az máris előnnyel indul egy-egy projekt elnyeréséért” – emelte ki.

HOSSZÚ TÁVON A FORTUNA DIGITALLAL

A HP Latex 630 W nyomtatót rövid gondolkodási időt követően vásárolta meg a Tape design. A gép mellett szóló érvekkel együtt a forgalmazó vállalat, a Fortuna Digital is komoly meggyőző erőt képviselt.

„Amikor elkezdtünk egyeztetni a Fortuna Digital szak­embereivel, akkor a gép műszaki paraméterei mellett a szervizre, a kezelhetőségre és az együttműködés részleteire voltunk kíváncsiak. A forgalmazó munka­társai olyan alternatívát tudtak kínálni, ami hosszú távon fenntartható számunkra. Mi is arra törekszünk, hogy minél tartósabb kapcsolatok alakuljanak ki a partnereinkkel” – összegezte.

A HP Latex 630 W nyomtató nemcsak egy új gépet je­lent a Tape design számára, hanem lépést afelé, hogy a vállalat kiemelkedjen a piacon. A vállalat példája világosan mutatja, hogy a környezettudatos techno­lógiákba való befektetés a bolygónk védelme mellett üzletileg is kifizetődő. Az ilyen lépések éppen ezért inspiráló hatást gyakorolnak más cégekre is, hogy felelősségteljesen gondolkozzanak.

Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display