A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Nem konyhai recept, hanem csomagolóanyag

A DS Smith közleményében arról ad hírt, hogy a jövő műanyagmentes élelmiszercsomagolása egészen különleges anyagokból készülhet. A leírás szerint tartalmazhat szalmát, kendert, kakaó héját, százszorszépet és tengeri moszatot is. A vállalat rengeteg energiát fordít a K+F koncepciójára, amely a körforgásos gazdaság terén érhet el kiemelkedő eredményeket. A program során számos növény rostját vizsgálták annak érdekében, hogy diverzifikálják a csomagoláshoz használható források körét.

Az egynyári növények, például a százszorszépek és a mezőgazdasági hulladékok felhasználását is megvizsgálták a rosttulajdonságuk szempontjából. A vállalat elsőként végzett kísérleteket annak feltárása érdekében, hogy a tengeri moszat miképpen használható fel nyersanyagként, s ezáltal helyettesítheti a műanyagokat a csomagolóiparban.

Innovációs csapatuk még a kakaó héjával is végzett kísérletet, amely a csokoládé csomagolásában használt kartonpapír alapanyagát változtatná meg. Emellett más, megfelelő környezeti hatással bíró matériákat is vizsgálnak. Ilyen például a mezőgazdasági munkák során keletkező hulladék, a szalma, valamint az olyan egynyári növények, mint a kender vagy a mizantusz, amelyek előállításához bizonyos esetekben lényegesen kevesebb energiára és vízre van szükség, mint a hagyományos anyagok, így a papír előállításához.

„Mivel a bolygónkra nehezedő nyomás minden eddiginél jelentősebb, kutatásunk lehetőséget nyújt az erdőkre nehezedő teher csökkentésére és a Föld természeti erőforrásainak védelmére” – mondja Thomas Ferge, a DS Smith papír- és kartonfejlesztési igazgatója, majd hozzáteszi: „Amellett, hogy azt vizsgáljuk, miképpen optimalizálhatjuk a már használt szabványos újrahasznosított papírszálakat, izgatottan várjuk a más erőforrásokban rejlő potenciált, például a kendert, a mezőgazdasági hulladékokat és a tengeri moszatot hogyan lehetne felhasználni a csomagolási megoldások következő generációjában. Mindez része annak a célunknak, hogy 2030-ra minden egyes felhasznált rostot a lehető legjobban kihasználjunk.”

Újszerű anyagokat próbáltak ki kutatási partnereikkel. A Svéd Kutatóintézettel (RISE) közös innovatív kísérleti programban azt vizsgálták, hogy a szalma és a tengeri moszat tulajdonságai hogyan működhetnek potenciális csomagolóanyagként a hagyományosabb anyagokkal, köztük az újrahasznosított kemény- és puhafával összehasonlítva.

Némethi Botond, Print&Packtech

- Hirdetés -

Sign&Display