A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Fenntarthatóbb festékeket vezet be Európában a Heidelberg és a PURe

A Heidelberg Druckmaschinen AG és a PURe inks Europe GmbH „PURe” néven jelentetik meg a környezetbarát újdonságokat, amelyek a Heidelberg Saphira termékcsaládja mellett kapnak helyet. A kooperáció hírét bejelentő ink world azt írja, valóban az egész kontinensre kiterjedő együttműködésről van szó, így gyakorlatilag Európa egészén fenntarthatóbbá válhat a nyomdaipar.

Amíg a megszokott ofszet vagy UV utókezelést igénylő festékek nehézkessé teszik az ágazat ökológiai lábnyomának csökkentését, addig a PURe mind a csomagolástechnika, mind pedig a kereskedelmi méretű nyomtatás szintjén fenntarthatóbb megoldásokat tesz lehetővé. Ezt felismerve fogott össze a céggel a Heidelberg, ráadásul közös erővel egyedi átállást és kivitelezést segítő szolgáltatást is nyújtanak az ügyfeleknek.

Hans Huyghe, a Heidelberg termékfejlesztési menedzsere közölte: boldogan bővítik ki a cég portfólióját a hagyományos és UV-re száradó festékek minden előnyét ötvöző, mégis környezetbarát termékcsoporttal. Hozzáfűzte: a PURe integrálásával minden ügyfelük öles lépést tehet a hosszútávú fenntarthatósági stratégia megvalósítása felé.

„Évekig dolgoztunk, mire megszületett a PURe, amit a közös tesztelés után már csomagban is kínál a Heidelberg” – mutatott rá az innovatív festékgyár vezetője. Michael Berz vezérigazgató leszögezte: a nagynevű partner hálózatában rejlő lehetőségek most végtelennek tűnnek, így az úttörő technológia egy európai sikertörténet küszöbéhez érkezett. Az együttműködéssel nagy szolgálatot tesznek az egész iparágnak, hiszen mostanra mindenki fenntarthatóbb termelésre törekszik.

A PURe tinták tényleg magasra teszik a lécet: száz százalékban mentesek a fosszilis eredetű, pálma-, szója-, illetve kókuszolajoktól, és nem tartalmaznak fémeket, antioxidánsokat, mikroműanyagokat sem, sőt, teljesen szagtalanok. Az összetevők túlnyomó része megújuló nyersanyag, amit kémiai módosítás vagy szintézis alkalmazása nélkül használtak fel.

A kollekció megfelelt az összes fontos környezetvédelmi kritériumnak (EU Ecolabel, Nordic Ecolabelling, Austrian Ecolabel UZ24, Blauer Engel UZ195 stb.), és végül megkapta a globálisan elismert C2C Certified Material Health Certificate platina fokozatát is, így igazolták, hogy megbízható és biztonságos kémiai eljárásokkal fejlesztett termékcsaládról van szó. Ha mindez nem lenne elég: bizonyítást nyert, hogy jóval alacsonyabb hőmérsékleten szárad, mint a hagyományos festékek, tehát rendkívül sok energiát takarít meg.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display