A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Új trendek a láthatáron: érzékenyebbé válik a textilvilág

A Heimtextil nemzetközi textilipari kiállítást 2024. január 9-12-én rendezik meg Frankfurtban. Az ágazat három szakértője (Olaf Schmidt, Anja Bisgaard Gaede és Lauren Davies) mutatta be a 2024/25-ös trendeket, amely többek között a meghatározó színekről, anyagokról és mintákról szólt.

A beszélgetés a textil átalakulására összpontosított. Három megközelítést emeltek ki: növényi alapú anyagok előállítása, a textilciklusok technológia általi támogatása és a természetes összetevők biotechnológiai felhasználása. „A közelgő rendezvényen a Heimtextil Trends ismét megmutatja a textilipar fejlődését. Ezek képezik vásárunk inspiratív részét, amely a globális megatrendeket textilipari víziókká alakítja át” – mondja Olaf Schmidt, a Messe Frankfurt Textiles&Textile Technológiai vásárokkal foglalkozó alelnöke.

Az esztétikai szempontok mellett a textíliák összetételében bekövetkező újítások és változások állnak a középpontban. „Ezzel összefüggésben a „new sensitivity” azt jelenti, hogy egy döntés meghozatalakor vagy egy termék létrehozásakor figyelembe vesszük a környezetre gyakorolt hatást. A természetes ökoszisztémák működésének megértése és az egyensúly alapértelmezettként való előtérbe helyezése kulcsfontosságú” – mondja Anja Bisgaard Gaede, a SPOTT trends&business alapítója.

Hogyan válik a „new sensitivity” valami konkrét dologgá a textiliparban, és mit jelent az érzékeny megközelítés a tervezés és a termékek terén? A mesterséges általános intelligencia (AGI) elfogadása is átalakítja az életünket. Az AGI innovatív megoldásokat hozhat, és segíthet a jelentős kihívások kezelésében, még a textiliparban is. Azonban ez a megoldás kontraproduktív is lehet a társadalmunkra nézve. Az AGI-nek szüksége van a „new sensitivity” által létrejött gondolkodásmódra, amely segít leegyszerűsíteni a komplexitást, kiterjeszteni a kreativitást és megtalálni a láthatatlan megoldásokat a textilipar világában is.

Növényekből készült textíliák

A növényi alapú textíliák azt jelentik, hogy a szálak nem szintetikusan előállított, hanem valamilyen élő anyagból származnak. A növényi alapú textíliák fenntartható előnye, hogy eredetük természetes, ami elősegíti, hogy az életciklusát követően visszakerüljön a meglévő ökoszisztémákba. E terület két részre osztható. Az első csoportba tartoznak a növényekből készült textíliák, ezek például kaktuszt, kendert, abakát, tengeri moszatot tartalmaznak. A második csoportba pedig a növényi melléktermékekből készült textíliák tartoznak, amelyek a termelésből visszamaradt nyersanyagokat jelentik, mint például a banán, olajbogyó, datolya és kender.

Technológiával átszőtt textilipar

A technológia különböző innovációk alkalmazásával támogathatja a textíliák átalakítását: a textíliák újrahasznosítása, a textilépítés és a textiltervezés. A több évtizedes termelésnek köszönhetően a textil ma már egy bőségesen rendelkezésre álló anyag. A textilhulladékok és textíliák újrahasznosítására szolgáló technológiák kifejlesztése növeli a meglévő anyagok körforgásos felhasználását. Továbbá a hagyományosnak számító technikák is alternatívát jelentenek a fenntartható megoldásokhoz – például a kötés alkalmazása a bútorok kárpitozása esetében kevesebb szövethulladékot termel. De emellett az energiafelhasználás és a természetes szálak tartóssága növelésének kérdése is foglalkoztatja az iparág szereplőit.

Bio-engineered: a természetre tervezve

A bio-engineering hidat képez a természet és a technológia között, és újraértelmezi a textíliák előállításának módját. E koncepció két irányzatra osztható: a teljes mértékben biotechnológiával készült, valamint a biológiailag lebomló hagyományos textíliák. Előbbi esetében a textíliák előállítása során a természet által inspirált stratégiákat alkalmaznak. A növények termesztése és rostjaik kinyerése helyett a kukoricában, fűben és nádcukorban található fehérjékből, szénhidrátokból vagy baktériumokból készülnek a textíliák. Az előállítás során egy biomolekuláris folyamatban szálak keletkeznek, amelyekből fonal készül. A biotechnológiával előállított textíliák fenntartható előnye, hogy a szintetikusan gyártott anyagokhoz hasonló funkciókkal rendelkezhetnek. Az utóbbi esetében pedig a biológiailag lebomló szálakat hozzá lehet adni a hagyományos textíliákhoz, például a poliészterhez, hogy növeljék ezek azon képességét, hogy a természetben megtalálható anyagokhoz hasonlóak legyenek, és így természetes környezetben, például a vízben vagy a talajban lebomoljanak; bár ezt teljes mértékben nem érik el, de az így „feljavított” termékek a hagyományos textíliákhoz képest akár 93 százalékban is lebomolhatnak.

Új színek festik át a textilek világát

A színezési módszerek érzékeny megközelítése a földből származó természetes pigmentek segítségével létrehozott dinamikus, mégis finom színpalettával fejeződik ki, mivel a hagyományos eljárásokat az innovatív biotechnológia új szintre emeli. Az érzékszerveinkben érzelmeket kiváltó színek létrehozására törekedve, ugyanakkor a környezet védelmére vonatkozó értékeinket tiszteletben tartva a színbaktériumok által termesztett pigmenteket látjuk, amelyek nagy gazdagságú és mélységű árnyalatokat hoznak létre. Ez az új érzékenység magában foglalja a természetes színáramlások elfogadását, mivel az árnyalatok idővel kifakulhatnak vagy új hangulatot teremthetnek. A Heimtextil Trends 24/25 színvilágát az avokádómagból, algákból, élő baktériumokból, antik pigmentekből, például nyers sziénából, valamint biotechnológiával előállított indigóból és cochinealból származó természetes színek ihlették. A legtöbb árnyalat magas fekete koncentrációja lehetővé teszi a széleskörű alkalmazást és a kombinációk nagyobb változatosságát. Az erőteljes, telített megjelenések fokozzák az érzékszerveinkre gyakorolt hatást, miközben felpezsdítik a közérzetet. Ezzel szemben a szürke, a terra és még a sötétlila különböző árnyalataiban megjelenő, földelő neutrális színek nyugalmat és csendet biztosítanak.

A jövő anyagai: regeneratív tervezés

„Hogyan definiálják a regeneratív textíliákat és anyagokat?” – teszi fel a kérdést Lauren Davies, a FranklinTill jövőkutatója.  „A regeneratív tervezés olyan holisztikus kreatív gyakorlatok kifejlesztésére törekszik, amelyek helyreállítják vagy megújítják az erőforrásokat, pozitív hatást gyakorolnak a környezetre, és a közösségek gyarapodását ösztönzik.” A Heimtextil 2024 alkalmából a FranklinTill jövőkutató vállalat a regeneratív tervezés alapelveinek bemutatását és az ezen a területen élen járó úttörő tervezők és gyártók által prezentált legmodernebb textíliák és anyagok kiállítását hozza el.

2023. január 9-12. között rendezik meg a frankfurti Heimtextil kiállítást, amelyen a Trend Space és a Heimtextil Trend események kalauzolják el a látogatókat a jövő textíliájának világába.

BD-EXPO Kft., a Messe Frankfurt hivatalos magyarországi képviselete

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 4.
Telefon: 1 346 02 73,
office@bdexpo.hu
www.messefrankfurt.hu

- Hirdetés -

Sign&Display