A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Túlszabályozott csomagolások: A kreativitás eltűnését okozhatják a szigorú kötelezettségek?

Az Európai Unióban jelenleg tárgyalt új szabálytervezet az újrafelhasználhatóságot támogatja, és ennek következtében olyan ikonikus palackokat, mint a Coca-Cola, a különböző whisky- vagy parfümmárkák csomagolásai kerülhetnek le a polcokról az európai piacon. Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságában kedden szavaztak erről a jogszabályról, ami az első lépés a folyamatban az EP novemberi plenáris szavazása előtt – adta hírül a Transtelex.

Az italipar gyártói és a szeszesitalok forgalmazói aggódnak, hogy az új törvény károsítja a szellemi tulajdonjogok védelmét, és azt eredményezi, hogy a csomagolt termékek egyformává válnak. Attól tartanak, hogy a kreatív formák és az egyedi dizájnok eltűnnek, és a márkák nem tudnak majd kitűnni a polcokon.

A jogszabálytervezet az újrafelhasználhatóságot támogatja, ám a gyártók azt kritizálják, hogy a reklámmal vagy a termék megjelenítésével kapcsolatos kritériumokat kitörölnék, ami veszélyeztetheti az ikonikus palackok létét. Az üvegcsomagolás-gyártók szerint ez korlátozni fogja a kreatív dizájnt és az ikonikus palackokat.

Ezzel szemben a zöld aktivisták szerint az új szabályok nem korlátozzák a formatervezés szabadságát, de azok csak akkor lesznek elfogadhatók, ha azok újrafelhasználhatók. Úgy vélik, hogy a Coca-Cola palackja nem szenved jelentős károkat, de néhány speciális boros és szeszesitalos palackot érinthet, különösen akkor, ha az egyes részei különböző anyagokból készülnek.

A vita az újrafelhasználhatóság és a formatervezés védelme között folyik, s további tárgyalások és viták várhatók az EU jogalkotói között, mielőtt a jogszabály végleges formát öltene. Az eredmények és következmények még nem teljesen világosak, és további fejleményekre lehet számítani a jövőben.

Print&Packtech

- Hirdetés -

Sign&Display