A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Ringlizés-megoldás az anyagrögzítésre

Amennyiben megfelelően akarjuk kiszolgálni megrendelőinket, akkor manapság nem elegendő csupán kiváló minőségű nyomatot gyártani számukra, azon szükséges elvégezni a rendeltetésnek megfelelő utómunka feladatokat is, hogy az adott nyomat tartós maradjon. A molinók, bannerek esetében különlegesen fontos azok megfelelő rögzítése, amelyhez elengedhetetlen a tartós ringlizés. Milyen gépet és ringli anyagot érdemes vásárolnunk? Mindez kiderül rövid összeállításunkból.

Milyen esetekben van szükség ringlizésre? A ringlikarikák, vagy másnéven ponyvakarikák segítségével történik az anyag rögzítése, kifeszítése. A klasszikus ponyva termékek mellett – mint például sátor, teherautóponyva – a reklámszakma legjellemzőbb nyomtatott flexibilis termékeinél találkozhatunk vele. Molinók, nyomtatott textil bannerek, kiállítás dekorációk, épülethálók esetében egyaránt szükség van ringlizésre. Kezdő reklámdekorációs vállalkozások alvállalkozót vonnak be – jellemzően ponyvagyártó céget – a konfekcionálásba. Mivel egy igényes, nyomtatott ponyva feldolgozása több gondosságot igényel, így ez a megoldás hosszú távon nem kifizetődő az anyagon jelentkező karcolások és szállítási határidő problémák miatt. Ezért egy szélesformátumú nyomtatóhoz alapvető, hogy házon belül legyen akár egy kézi- vagy gépi ringlizőgép.

Milyen anyaghoz milyen ringlit/ringlizési eljárást érdemes választani? Ha a reklámdekorációs szakmánál maradunk, akkor egy kültéri szélesformátumú nyomtatóhoz elengedhetetlen egy kézi vagy gépi ringlizőgép. A klasszikus reklámponyvánál kötelező elem a ringlikarika, de textil bannereknél és zászlónál is szükséges. A gyártás volumene dönti el melyik gép a legmegfelelőbb. Kisebb méretű molinók napi gyártásához egy kézi présgép is megfelelő, napi több órában történő molinó/ textilbanner gyártáshoz viszont egy automata gép is kifizetődő hosszú távon. A géphez használható karika méretével és anyagával érdemes még tisztában lenni. A legnépszerűbb a 10mm és 12mm-es ponyvakarika (belső átmérő) normál reklámponyvákhoz. A 16mm-es méret ritkább és óriás méretű épülethálónál jobb tartást adhat a kötélnek, a 25 és 40mm-es méretek pedig már teherautóponyva gyártásnál használatosak.
A karika alapanyaga lehet acél, rozsdamentes acél, alumínium, réz és műanyag. Az acél a legolcsóbb és jellemzően nikkel vagy festék bevonattal készül. Az acél esetén elég egy kisebb repedés a karika felületén és a kihelyezett ponyván idővel megjelenik a rozsdafolt a karika körül. A rozsdamentes ezt a problémát kiküszöböli de az ára nagyjából duplája az acélhoz képest. A réz szintén ellenáll a rozsdának, valamint erősebb az acélnál, így vastagabb ponyváknál is használható az „önmetsző” képessége miatt. A réz ára a legmagasabb az összes típus közül. A préselés alatt az anyagot átmetszi, nem szükséges előlyukasztás. Az alumínium sem rozsdásodik, de a szakítószilárdsága és önmetsző képessége nagyon alacsony. A műanyag ringlikarika egy viszonylag új, néhány éves termék. Tartalmazza a legtöbb előbb felsorolt anyag előnyeit szinte teljesen mellőzve a kompromisszumokat!

Mi a különbség a fém, illetve műanyag ringlik között tartósság, esztétikum tekintetében? Melyiket milyen feladatra érdemes inkább alkalmazni? A fém karikákat a legtöbben már ismerik. Ezen belül a rozsdamentes acél és réz a legtartósabb. A műanyag karikáról viszont érdemes néhány szót ejteni, mert jelenleg ez a legjobb megoldás. A spanyol Plásticos Alco SL által kifejlesztett ponyvakarika szakítószilárdsága eléri, sőt meg is előzi a legtöbb fémet: Egyetlen 12mm-es karika 135 kg-os terhelést bír el. A gyár szakítószilárdsági tesztje alatt a 135 kgos súlynál szakadt el a ponyva anyag, miközben a karika még mindig ép! A műanyag emellett további előnyökkel rendelkezik: Anyaga átlátszó, amivel új, modernebb látványt adhatunk a nyomtatott anyagoknak, valamint semleges hatású a különböző színű/stílusú nyomat tartalmakra. Újrahasznosított anyagból készült és újrahasznosítható. Továbbá kiválóan ellenáll az UV sugárzásnak és vegyi anyagoknak is.

Milyen különbségek vannak a kézi, félautomata és automata gépi ringlizőgépek között? Egy kézi ringlizőgépet kézi erővel kell működtetni, a kart erővel lenyomni, így préseljük össze a karika alsó és felső részét. Ez a művelet okozhat némi selejtet a nem mindig egyenletes nyomás miatt, de némi rutin után kiválóan használható. A kézi gép kb. 5 kg, mobil, használható asztalon vagy földön is.
A gépi ringlizőgépeknek két családja van: félautomata és automata. A félautomata olcsóbb megoldás. Itt motor vagy pneumatika végzi a préselést gombnyomásra, de még kézzel kell behelyezni a karika párt. Az automata gépek magasabb kategóriát képviselnek és ez az árukban is látható. Ezek a berendezések fix helyet igényelnek és automatán előlyukasztják az anyagot, adagolják a karikát és préselik. Csupán be kell önteni egy adag karikát és a gép gombnyomásra elvégzi a ringli beültetést. A minőség mindig konzisztens, a gyártás gyors. Megfelelő ponyva adagolás esetén akár 1 beültetés/mp.
Ma, a robotizáció és egyéb digitális ipari rendszerek világában létezik teljesen automatizált ringliző rendszer is, ha valaki a csúcstechnológiát keresi. A Plastgrommet Roll2Roll berendezésbe csak be kell helyezni a komplett nyomtatott ponyva tekercset és a gép végén a ringlizett és levágott kész termék jön ki. Fontos, hogy a Roll2Roll hegesztést nem végez, de a gyártó jelenleg fejleszt egy komplett hegesztőringliző automata állomást. (Ez már egy lépés a jövőbe, ahol digitális gyárak, robot technológiák és digitális applikációk gyorsabb gyártást eredményeznek kevesebb munkaerővel és szinte nullára redukálható selejtképződéssel.)

Milyen szempontokat érdemes megfontolni ringlizőgép vásárlása előtt? Kezdő reklámdekorációs vállalkozás ideális választása egy kézi ringlizőgép 10mm és 12mm-es szerszámokkal és ponyvakarikákkal. Napi rendszerességű ponyva, molinó gyártás esetén egy félautomata gép jobban illeszkedik a gyártási folyamatba. A konzisztens, gyors megoldást kereső cégeknek folyamatos gyártáshoz pedig egy automata ringlizőgép is kifizetődő lehet. A gép kiválasztása előtt fontos megtudni, hogy az adott gép tud-e textilekkel is dolgozni vagy csak PVC ponyva anyagokkal. Ugyanis a nem kompatibilis gép és présszerszám esetén a textil gyűrődik, szakad a préselés alatt. A kézi, félautomata és automata gépek árait, a használni kívánt anyagokat (csak PVC vagy textil is) és a gépben használható karika méreteket figyelembe véve lehet eldönteni kinek mi a legmegfelelőbb választás.

- Hirdetés -

Sign&Display