A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Raklapozási feladatok automatizálása

A robotos beruházások csökkentik a költségeket, miközben a teljesítményt és a minőséget növelik. A rakla­pozási feladatok nagy részét emberek végzik, holott az automatizálás már lehetővé tenné a támogatásukat. A nagyvállalatok számára könnyebben elérhető egy-egy ilyen megoldás, ám a legtöbb kis- és közepes méretű vállalkozás számára kevésbé elérhető. A Packaging Technology Today hasábjain Kristian Hulgard, az ame­rikai OnRobot ügyvezetője írt a jelenségről összefoglalót.

A hagyományos ipari robotok rendkívül haté­konyak, de emellett drágák is – nemcsak a kez­deti befektetés, hanem a beállítással, programo­zással és folyamatos karbantartással kapcsolatos költségek miatt. A legtöbb kkv a raklapozási folyamatok során munkaerőhiányba ütközik, amire megoldást szeretnének kapni.

Emellett a hagyományos raklapozó robotok je­lentős helyigénnyel rendelkeznek, mivel az em­berek biztonsága érdekében korlátok közé kell szorítani a működésüket.

A KOLLABORATÍV ROBOTOK JELENTHETIK AZ AUTOMATIZÁLÁS JÖVŐJÉT

Az együttműködő, azaz kollaboratív robotoknak (kobotoknak) elnevezett rendszereket úgy ter­vezték, hogy a humán munkaerő közvetlen köze­lében a biztonság garantálásával dolgozzanak. Ez a fejlesztés azt jelenti, hogy nem igényel kerítést és őrzést, mint a hagyományos robotok. Minde­mellett az együttműködő automatizálási megol­dás kevesebb tőkebefektetést igényel, a könnyű telepítésnek és programozásnak köszönhetően az állandó költségek lényegesen alacsonyabbak, továbbá a megtérülésük is gyorsabb.

AUTOMATIZÁLÁS EGYSZERŰEN

A kobotokkal történő automatizálás számos előnnyel jár. A termelékenység, minőség és kon­zisztencia jellemzi a folyamatokat. Akár robo­tikai tapasztalatokkal, kódolási ismeretekkel és műszaki háttérrel nem rendelkező emberek is egyszerűen beállíthatnak egy-egy kollaboratív alkalmazást. A nehezen kezelhető felületeket könnyen használható szoftverek és felhasználó­barát platformok váltották fel.

A kobotok megjelenése óriási áldás a kkv-k szá­mára, mivel megszűnnek a fejlesztéssel kapcso­latos komplikációk. Az automatizálás a meglé­vő munkaerő számára pedig lehetőséget teremt arra, hogy tovább képezzék őket akár robotke­zelő szerepkörbe.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

Kövess minket a közösségi oldalainkon is:
Sign&Display Facebook,  Sign&Display Instagram,  Print&Packtech Facebook,  Print&Packtech LinkedIn

- Hirdetés -

Sign&Display