A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Plakátokkal lett Glasgow-ból Gotham City

A helyi signage-szakemberek komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy a skóciai város néhány régiója a fiktív metropoliszra emlékeztessen, hiszen itt forog – többek között – a Batgirl című film. A Glasgow-ban feltűnt, képregényhangulatot idéző óriásplakátok – rajtuk sosem létezett termékek promócióival – már nem szokatlanok a lakosság számára, hiszen a Robert Pattinson-féle Batman, valamint a Flash egyes jeleneteit is itt vették fel.

Aki az elmúlt 20 évben akár csak egyszer is járt moziban, az tudja, hogy a képregényfilmes műfajban kiemelten fontos a vizuális hangulat, mert ha az nincs rendben, csúnyán leszerepelhet a jellemzően több százmillió dolláros produkció. Ilyen elvárások mellett kellett dolgoznia a glasgow-i Hobs and Reprónak, hogy megvalósítsák a filmesek grafikai vízióit. John Cruickshank, a cég SignLinknek nyilatkozó kereskedelmi vezetője elárulta: nem kímélték őket, mert volt, hogy egyszerre 200 darab óriásplakát gyártásán kellett dolgozniuk – és ez még az Egyesült Királyság harmadik legnagyobb városában is brutális megrendelésnek számít.

A filmesek signage és installációs csapatával egyeztetve 11 x 4,5 méteres grafikákat nyomtattak, 212 gsm blueback papírra – ami fényes fehér felülete és áttetsző kék hátoldala miatt a lehető legideálisabb óriásplakátok készítéséhez – érvelt Cruickshank. Hozzáfűzte: olyan munkát vártak el tőlük, hogy az minden további nélkül belesimítható legyen a Gotham Cityt ábrázoló díszletekbe. A nagy formátumú nyomtatványokkal, reprográfiákkal és más signage-szolgáltatásokkal dolgozó vállalkozás szerencsés helyzetben találta magát, amikor Glasgow elkezdte bevonzani az amerikai produkciókat (itt forog jelenleg az Indiana Jones 5 is), hiszen a filmesek rengeteg egyedi feladatot adnak, és nemcsak plakátokat igényelnek, hanem néha például épületfal-utánzatokat is:

Fotó: IMDb

A skót kollégák munkáját valamikor az év második felében csodálhatjuk meg mozgóképen, és mivel a DC-filmet gyártó Warner velük áll szerződésben, az – addigra Magyarországon is elérhető – HBO Max kínálatában lesz érdemes keresni.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display