A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Őrült tempóban nő a járműfóliázás piaca

A szakértők szerint csak az Egyesült Államokban közel ötödével növekszik a járműfóliázás forgalma, minden egyes évben. Ha így megy tovább, akkor ez a szegmens évi 18,8 százalékos növekedési ütem mellett már 4,32 milliárd dollárt fog érni 2028-ban – írja a ResearchAndMarkets.com kitekintő riportjára hivatkozva a GraphicsPro.

Bár szeretünk az amerikai piacra szakmai jelenségek előfutáraként tekinteni, a járműfóliázás ilyen mértékű felfutására hazánkban aligha lehet számítani. Náluk továbbra is népszerű a reklámcélú autófóliázás, míg itthon rossz reflexeket mozdíthat meg – legalábbis a személygépkocsik szintjén. Anno csúnya botrányok kerekedtek belőle, hogy egy felületértékesítő cégben bízva tömegek matricázták fel az autóikat, aztán a bevételek elmaradtak, miközben tovább fizették a lehetőségeiken messze túlmutató kocsi törlesztőrészleteit.

Az USA-ban kicsit máshogy mennek a dolgok: sokan fóliáznak, például saját üzletet hirdetve, és kedvelt a szponzorációs megjelenítés is – például kisebb-nagyobb versenyistállók járművein. Előszeretettel alkalmaznak ilyen reklámot háztartási boltok vagy ételt, esetleg más árukat kiszállító vállalkozások, elektronikai termékforgalmazók és egyéb cégtípusok, például autókölcsönzők, illetve járműflotta-tulajdonosok. Ők mind-mind feltüntetnek logót, szlogent vagy időszakos akciót, tudván, hogy tényleg értékes reklámfelületről van szó.

- Hirdetés -

A riport adatokra támaszkodva állítja: ez a műfaj még mindig költséghatékony hirdetési formának számít – főleg a járműfényezéssel szemben. Egy jó minőségű fólia akár hat évig a helyén marad, és nincs az a kampány vagy brand (ha mégis, az nagy baj), ami ennél hosszabb időtartamot igényelne, ergo indokolná a csak lassan megtérülő festés költségeit. A kutatás azt is hangsúlyozza, hogy a nagy járműfólia-gyártók (mint az Avery Dennison, az Arlon Graphics, a 3M, a JMR Graphics Inc., az ORAFOL Europe GmbH, a VVIVID Vinyls, a HEXIS S.A. vagy a RITRAMA S.p.A) előszeretettel kötnek üzletet kisebb, regionális forgalmazókkal, hiszen így minimálisra csökkenthetik az új területre lépés kockázatát.

Ez a lehetőség hasznos a kis és közepes cégeknek, így nem véletlen, hogy 2020-ban a teljes szegmens 53,8 százalékát egyedi külsejű kistehergépkocsik fedték le – hiszen rengeteg ügyfél hajlandó fizetni a céges autó saját márkát hirdető megjelenéséért.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display