A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Neon vs. led – Előnyök és hátrányok

Amikor a led és a neon közötti választásról van szó, akkor a beállítási, biztonsági és esztétikai szempontok a legfontosabbak. A Signs of the Times példákon keresztül mutatja be az előnyöket és hátrányokat.

LED A NEON UTÓLAGOS FELSZERELÉSÉHEZ

Az ikonikus Crockett Hotel feliratainak felújítása során a Comet Signs csapata a több évtizede használt neon­fényeket ledre cserélte.

„Az esetek majdnem 100 százalékában ledet ajánlunk az ügyfeleinknek, kivéve, ha kifejezetten neont kérnek” – mondja Tim Edmonds, a Comet Signs igazgatósági tagja. „Ennek az az oka, hogy a ledeket általában kön­nyebb telepíteni, valamint egyszerűbben javítható és szervizelhető, mint a neon. Ráadásul a led egyre széle­sebb színválasztékot és programozhatóságot kínál az ügyfeleknek.”

A Street Wrap Flex ledek használatával, a „faux neon” megjelenéssel nem tapasztalható jelentős változás az ingatlan 36 hüvelykes zöld betűinek történelmi fényén. Ám a csere által a hotel energiát és rengeteg szerviz-időt takaríthat meg.

VÁLTÁS A BIZTONSÁG ÉS A KÖLTSÉGEK MIATT

A RiNo Sign Works csapata nagyjából 90 feliratot készí­tett el a Meow Wolf Convergence Station projekthez, egy magával ragadó művészeti és szórakoztató hely­színhez, amely 2021 szeptemberében nyílt meg Den­verben. A 90 felirat közül kettő neon, míg a többi ledes megoldás volt.

Az alapkoncepció szerint a neonfény dominált volna a projekt során, ám az rendkívül törékeny, s mivel ren­geteg embert fogadnak, így ez kockázatot hordozott magában. A munka során végül ledet használtak, ami körülbelül tizedannyiba került, és az elképzelt megje­lenést is biztosította.

A RÉGI HANGULAT VISSZATÉRÉSE

David Barnett és Mac Pohanka, a brooklyni Noble Signs alapítói szerint a New York-i vintage feliratok megjele-nését, az igazi neont semmi sem tudja leutánozni. A Kind Regards nevű New York-i éjszakai klub új külső feliratának tervezésekor is e koncepció alapján dön­töttek. Az ügyfél „a neon melegségét szerette volna viszontlátni, ami vonzza az embereket” – mutatta be a projektet David Barnett.

„Meg akartuk tartani a környék arculatát és hangulatát, amely régies, és számos neonfelirat található itt” – teszi hozzá Mac Pohanka.

A csapat biztonsági szempontból is a neon használa­ta mellett tette le a voksát, mivel a 60 centiméterszer 5 méter méretű tábla jóval a föld felett található – elég magasan ahhoz, hogy védett legyen a járókelőktől. Továbbá olyan helyre telepítették, ahol nem voltak fa­ágak vagy egyéb akadályok, amelyek vihar esetén kárt tehetnének az anyagban. A Noble Signs tervezte a kéz­zel festett, hegesztett alumíniumkeretet is, amelyen a neonbetűk elhelyezkednek. Az összkép megtervezése­kor a csapat szándékosan kiemelte a betűk domború­ságát, hogy megragadja a járókelők tekintetét. A hatás eléréséhez Pohanka és Barnett 10 milliméteres piros és fehér neoncsöveket használt, amelyekhez France neontranszformátorokat párosítottak.

„Szeretjük, hogy a neonreklámok nappal és éjszaka is meglehetősen dinamikusnak hatnak” – mondja Mac Pohanka. „A neonban van élet A kinézet pedig változik az időjárás függvényében.”

Mindazonáltal a páros elismeri, hogy a neonreklámok telepítése kihívásokat rejthet magában, és többek kö­zött a megfelelő áramellátás megtervezését is igényli. A Kind Regards projekt sok tekintetben jól példázza a Noble Signs azon célját, hogy újrateremtse a régi New York-i feliratok varázsát.

ELŐTÉRBEN A TEHETSÉG

A nashville-i Hotel Fraye pultjának feliratához a neont választották. A helyiségbe eredetileg műneon led for­rásokat szerettek volna, de a kívánt formák nem lettek volna kivitelezhetők a ledes megoldáshoz.

A projekt elvégzéséhez Bob Burke-öt, a Burke Enter­prise tulajdonosát bízták meg, aki a legjobb fényrek­lámkészítőihez, Kody Shaferhez és Nick McKnighthoz fordult, hogy hajlított üveg segítségével alkossák meg az ügyfél számára a kívánt megjelenést.

A Hotel Fraye-ben található felirat 3,5 méterszer 0,5 méter. A kivitelező csapat szerint a neonüveg olyan művészet, amelyet nem lehet könnyen megismételni más megoldásokkal. Ennek ellenére a csapat elismeri, hogy a neonfeliratok készítése kihívást jelenthet. Ál­talában csak egy képzett, neonfénygyártásban jártas villanyszerelő képes a felszerelésre.

A neon vs. led összehasonlításban a ledes megoldások mellett több érv sorolható fel, ám a neon régies hatása, valamint művészi kialakítása miatt kedvelt forma.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display