A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Modern ragasztástechnológiák a nagyobb hatékonyságért

Tarsoly-Probst Hajnalka, a SignExpón kiállító Dupro Kft. munkatársa felvetésünkkel egyetértve megerősítette: nagyon sokféle lehet a reklámdekorációs anyagok ragasztástechnológiája. A legfontosabb kérdés persze az, hogy mekkora méretű és tömegű hordozóról van szó, és milyen felületre kell rögzíteni. Ez főleg napjainkban hangsúlyos, hiszen nagyon fontos az ügyfeleknek, hogy a ragasztó teljes egészében visszaszedhető legyen – főleg ha kiállításokon használt syma falra került.

Ehhez gyakran egy, az autóiparban díszlécrögzítésre használt anyagot ajánlanak, hiszen erős tapadást biztosít, de a magas habsűrűsége miatt kis erőkifejtéssel eltávolítható. Megjegyezte: egyenetlen felületeknél mindig kritikus kérdés a megfelelő ragasztás – itt mindenképpen valamilyen szivacsos anyagra van szükség a kiegyenlítéshez, míg sima felületeknél már szóba jöhetnek a fóliás megoldások – bár nem mindegy, hogy milyen nehéz vagy vastag az adott reklámhordozó, esetleg felületkezelt-e, vagy sem.

– Ugyancsak meghatározó az anyag sűrűsége és tömege, amihez a ragasztástechnológiai munkatársunk segítségét szoktuk ajánlani – fejtegette a szakértő. Kihangsúlyozta: az új ügyfeleknek – akik jellemzően tőlük várják a biztos választ – rendre azt javasolják, hogy próbáljanak ki többféle lehetőséget, mielőtt nagyobb mennyiséget vásárolnak, hiszen sok specifikus körülmény merülhet fel. Meglepő módon gyakran egy szőnyegragasztó szokott megfelelni az elvárásoknak, holott ezek nem arról híresek, hogy maradéktalanul visszaszedhetők.

A Dupro Kft. munkatársa szerint a legtöbb kérdést az veti fel az ügyfelekben, hogy mivel pormentesítsék és zsírtalanítsák a felületet, vagy hogyan szedjék vissza az elrontott hordozót. Ezen a ponton persze az sem mindegy, hogy nyári forróságban vagy téli fagyok közepette kell rögzíteni valamit. Ragasztó és ragasztó között nagyon nagy különbségek vannak – hozta fel, megemlítve, hogy az akrilbázisú ragasztók például nem különösebben erősek a felvitel után, viszont 24 óra elteltével már rendkívül szilárd tartást biztosítanak, akár hosszútávon. A kaucsukbázisú anyagok ezzel szemben azonnal stabil tapadást biztosítanak, ám kevésbé tartósak, mint az akrilt tartalmazó társaik. Mindezek ismeretében érdemes visszakanyarodni a fentebb írt alapokra: a cél és a körülmények pontos meghatározása elengedhetetlen, hiszen a szakemberek csak annak ismeretében tudnak megfelelő anyagot ajánlani, hogy az milyen környezetbe kerül és mennyi ideig van rá szükség.

Tarsoly-Probst Hajnalka két esetet hozott fel példaként. Egy ügyfelük nagyon sokáig bajlódott egy ragasztótípussal, mire kiderült, hogy az akciókameráját akarta az autó műszerfalára rögzíteni, de az eszköz folyton elmozdult, így nyilvánvalóvá vált, nem megfelelő ragasztót használt. Érdekes elvárás merült fel egy hentespult kialakításánál is, hiszen a vevő négy apró fülre akarta rögzíteni a hatalmas üvegtáblát, holott nagyobb tömegnél már pontos számításokat igényel az, hogy minimum mekkora tapadófelületre van szükség. Erre van egy ablakgyártók által, hosszú évek tapasztalatával kidolgozott képlet, amivel pontosan kiszámolható, hogy adott felületre legfeljebb mekkora tömegű üveg helyezhető fel, és milyen ragasztótípussal – árulta el.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display