A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Milyen lehetőségek vannak a nagyformátumú nyomtatók piacán?

A vállalatok ahogy fejlődnek, úgy lesz egyre nagyobb kapacitásra szükségük, azaz új nagyformátumú digitális nyomtatóba való befektetés szükséges számukra. Előfordulhat, hogy már olyannyira időszerű egy-egy ilyen beruházás, hogy kisebb nyomatokból állítanak össze egy nagyobbat. A megoldást mindenképpen a nyomtatóvásárlás jelenti, amelyből rengeteg típus található a piacon, de a Signs of the Times összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni a vásárlás előtt. 

Először a „nagyformátum” fogalmát kell definiálni, mivel a kifejezés különböző jelentéseket hordozhat. Általában a 250 centiméter vagy annál szélesebb nyomtatókat soroljuk ebbe a kategóriába. A legtöbb ismert gyártó rendelkezik ilyen modellekkel. Ide tartoznak az eco-solvent, latex, szublimációs és UV-nyomtatók. A síkágyas UV-berendezések jellemzően nem képesek a nagy formátumúnak minősülő tekercsszélességet kezelni, bár néhány található a piacon. Ha olyan gép beszerzése a cél, amely kettős feladatot láthat el, azaz merev és rugalmas hordozókat is képes kezelni, ez esetben a hibrid nyomtatók jelentenek kiváló megoldást. 

Hogyan találja meg a tökéletes nyomtatót? 

A költségvetés fontos tényező, és legalább 15-20 millió forintot kell ráfordítani. Ezért már 265 centiméter szélességű, eco-solvent tintákat használó nyomtató kapható. Eközben a középkategóriás nyomtatók ennél nagyobb összeget is elérhetnek. Viszont a befektetésért számos előnyhöz jutnak a felhasználók, amelyek közül kiemelkedik a tintakapacitás, ami literben mérhető milliliterek helyett – mivel rengeteg anyag mehet keresztül a gépen. 

Az ipari szintű nagyformátumú nyomtatók más dimenziót képviselnek. A legtöbb ilyen berendezés rendkívül nehéz médiatekercseket képes kezelni (200 kilogramm, szemben az alacsonyabb kategóriájú modellek 100 kilogrammjával). Ezenkívül néhány ilyen modell akár 520 centiméter szélességben is nyomtathat. Sokuk lehetővé teszi két vagy három kisebb médiatekercs egyidejű futtatását is. Természetesen ennyi pénzért nagy sebesség várható, és ezek a modellek ezt teljesítik is. A sebesség 130 négyzetméter/óra körül kezdődik, és néhány meghaladja a 830 négyzetméter/órát. A legtöbb ipari minőségű nyomtató UV-technológiát használ, s néhányuk opcionálisan felcsatolható asztalokat kínál merev anyagok nyomtatásához. 

A 250 centiméteres papírtekercs nem olyan, amit csak úgy ki lehet húzni a dobozból, és felpattintani a gépre. Még az alsóbb kategóriás modellekhez is szükség van néhány kezelőre, már csak a hordozó betöltéséhez. Az ipari modellek gyakran tartalmaznak néhány mechanikus segédeszközt, amelyek segítik ezt a folyamatot. Ezek a gépek olyan kiegészítő termelékenységi segédeszközökkel is rendelkezhetnek, mint például a kartonbetöltő és -kiadó berendezések, amelyek biztosítják, hogy a gépek a lehető legproduktívabban működjenek. 

Némethi Botond, Sign&Display magazin 

Kövess minket a közösségi oldalainkon is:
Sign&Display Facebook,  Sign&Display Instagram,  Print&Packtech Facebook,  Print&Packtech LinkedIn

- Hirdetés -

Sign&Display