A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Logó, ami repülőkből is látszik

A Rapidnyomda.hu Kft. egy gyorsan fejlődő reklámdekorációs vállalkozás. A fiatal csapat nevéhez számos egye­di dekoráció kivitelezése kapcsolódik az országban. Kizáró ok náluk a tériszony, legalábbis a legutóbbi kivitele­zésükkor csak olyan kollégák voltak jelen, akik nem ijednek meg a magasságtól.

Ha megkérdezzük az embereket, milyen is a jó logó, biztosan benne lenne az első öt válaszban, hogy le­gyen könnyen megjegyezhető, figyelemfelkeltő…

…DE ITT A MÉRET A LÉNYEG

2021 őszén a Rapidnyomda.hu Kft. nem mindennapi árajánlatkérést kapott. A Weinberg’93 Építő Kft. ek­kor építette az ACE hangárt a Budapest Airport terü­letén. A 8200 négyzetméteres épület négy keskeny­törzsű repülőgép fogadására és javítására alkalmas, melynek nyíló, 17,5 méter magas homlokzati kapuza­tát kellett fellogózni.

KIHÍVÁSOKKAL TARKÍTOTT MUNKA

Mivel a logó csak a marketinganyagok látványtervén szerepelt, nem volt konkrét tervezői kiírás rá. Már a nem mindennapi méret miatt is kihívás volt a feladat végrehajtása a nagy magasság és az állandóan szeles terület mellett, ennél nagyobb leküzdendő akadállyal is találkoztak a projekt során.

„A helyszíni bejáráson szembesültünk a kapu felü­letének egyediségével” – magyarázza Untener Péter, a Rapidnyomda.hu Kft. ügyvezetője. „A burkolat fény-áteresztő üvegszál, amely meglehetősen strukturált fe­lületű. A legtöbb vállalkozás ennek kivitelezését nem tudta megoldani, vagy a költségkeretet jelentősen túl­lépő ajánlatot adott. A munkánkat azzal kezdtük, hogy kértünk egy mintadarabot a kapu anyagából, és a sá­rospataki központunkban ennek alapján megkezdtük a tesztelést. Közel tíz, az európai piacon jelenlévő gyártó alapanyagaiból rendeltünk be öntapadó fóliát, hogy megtaláljuk a tökéletes darabot. Emellett meghatáro­zott színnel kellett dolgoznunk, ami szintén csökken­tette a lehetőségeinket. Mivel a logó befoglaló mérete közel 450 négyzetméter, és a kivitelezésre öt év garan­ciát vállaltunk, kiemelten fontos volt a költséghatékony, valamint tartós fólia választása. Hosszas kísérletezés után választottuk ki az Europapier Budapest Kft. for­galmazásában szereplő Metamark 7-es szériájú fóli­át. Februárban csináltunk egy helyszíni próbaragasz­tást, ami a hideg, szeles időjárás ellenére is igazolta döntésünket.”

ELŐKÉSZÍTÉS ÉS A FÓLIA FELDOLGOZÁSA

Az Europapier Budapest Kft. csapata a tesztelési fázis­tól végig kiemelt szakmai segítséget nyújtott, a bécsi raktárukból két nap alatt megérkezett a Rapidnyom­dához a teljes fóliamennyiség. A helyszíni felmérés és a gyártmánytervek elkészítése három napot vett igénybe. A kapu minden egyes szerkezeti elemét meg­számozták, s összesen 82 darabból állt össze a teljes logó. A gondos tervezés és az alapos előkészítő munka később rengeteg időt, illetve energiát spórolt meg a ki­vitelezés során.

A VÁRAKOZÁST FELÜLMÚLÓ KIVITELEZÉS

„A reptér teljes területe kiemelten ellenőrzött és mun­kavédelmi szempontból messze nem átlagos munka­terület. A kivitelezés ideje alatt is körülbelül 15 repü­lő parkolt a hangár körül, volt olyan időszak, amikor percenként szálltak fel a kifutóról. Fokozott figyelmet kellett fordítanunk a munkavédelmi szabályok betar­tására, semmilyen papírdarab vagy szerszám nem es­hetett le, mivel ha bekerül egy hajtóműbe, az végzetes lehet” – részletezi Kocsi László, a Rapidnyomda.hu Kft másik ügyvezetője, majd hozzáteszi: „Több sa­ját személyemelő géppel is rendelkezünk, amelyekkel már dekoráltunk csarnokokat 10-12 méter magasan, ebből kiindulva azt gondoltuk, hogy a magasság nem jelenthet komoly kihívást számunkra. Viszont a 17-18 métert, illetve az állandó szélnek való kitettséget ne­künk is meg kellett szokni. A teljes kivitelezés 20 óra volt, a pontos előkészítésnek, a jól tapadó fóliának és a tapasztalt munkatársaknak köszönhetően.”

LÁTSZIK A REPÜLŐBŐL, VAGY CSAK EGY VICC?

„A projekt befejezését követően két héttel volt sze­rencsénk megtekinteni repülőből is a munkánkat. Ha felszálláskor balra nézünk, biztosan fel fog tűnni egy nagy hangár, amelyen büszkén feszül a kék ACE logó. A munkánk sikeressége repülőből is látszik” – összegzi Untener Péter.

ELÉRHETŐ PRÉMIUM PLOTTER FÓLIA MAGYARORSZÁGON

Az Europapier Budapest Kft. viscom üzletága által forgalmazott számos márka közül az egyik kiemelkedő a Metamark. A gyártó székhelye az Egyesült Királyságban, Lancaster városában található. Hazájában már piacvezetővé vált a brand, széles termékkínálatával lefedi a jeldekorációs iparág változatos igényeit. A Metamark stabil vállalati hátterével mára egyet jelent a műszaki tekintetben vezető szereppel, az innovációval és a környezettudatossággal.

Összefoglalónkban a Metamark 7 sorozat fő tulajdonságait elemezzük. A prémium minőségű polimer hengerelt színes fólia 70 mikronos vastagsággal, kiváló kvalitású oldószerbázisú akril ragasztóval és PE réteggel bevont lay-flet hordozóval rendelkezik. A sorozathoz tartozó anyagok könnyen vághatók, szedhetők és egyszerű velük a munka.

A METAMARK 7 SOROZAT ELŐNYEI

A Metamark 7 sorozat a prémium kategóriába sorol­ható. Az Egyesült Királyságban gyártott színes polimer plotterfólia járműfeliratok, ablakdekorációk, informáci­ós táblák, jelölések, emblémák készítéséhez sík és eny­hén ívelt felületeken, kültéri felhasználásra kiválóan alkalmas. Az ilyen anyagok esetében rendkívül fontos a tapadás minősége. Ezt egyrészt az Apex® oldószer alapú permanens ragasztó (M7) biztosítja, amely ideá­lis nedves felhelyezéshez, és a hosszú távú tartóssága garantált. Másrészt az egyszerű felhelyezés érdekében a Metamark 7 sorozat színeinek jelentős része elér­hető légcsatornás kivitelben, amelyet a Metascape® légcsatornás permanens ragasztó (M7-A) tesz lehető­vé. Ezt legfőképpen a gyors és problémamentes szá­raz felhelyezésekhez használják. Harmadrészt a rossz tapadású, problémás felületekhez az erős tapadású ragasztóval (M7-H) ellátott anyag ajánlott. A Metamark 7 sorozatból a fehér/fekete színek (matt és fényes) valamint a nimbus-szürke erős tapadású ragasztó is elérhető. A széria 90 színárnyalattal büszkélkedik, be­leértve az aktuális trendnek megfelelő árnyalatokat, azaz a modern szürkék, üde zöldek, élénk narancsok, a feltűnő mályva vagy éppen az igazi metál színeket. Kiemelkedően hosszú kültéri élettartammal rendelke­zik: a fehér és fekete színeké 8 év, a standard színeké 7 év, a metál színeké 5 év, az adatlapokon feltüntetett információk szerint. A fóliák EN45545-2 (vasúti jármű­vekre vonatkozó) és EN13501-1 szabvány szerinti B1 tűzvédelmi besorolásúak.

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÁS

Árakról, további információkról az europapier.hu webol­dalról letölthető viscom katalógusában (lenti QR-kódot beolvasva) vagy az anyavállalat viscom honlapján (euro­papier-werbetechnik.at) tájékozódhatnak az érdeklődők.

europapier.hu

- Hirdetés -

Sign&Display