A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Kioszk kívül, belül

– Jó estét Zsolt, ‘Fee’ vagyok, a Futurium Hotel Stuttgart digitális recepciósa! Kérem add meg a foglalási azonosítót! – Közli velem egy barátságos hang, miközben a parkolóból a bejárat felé közeledek, és egy smaragdzöld szempár felém fordul az épület mellett álló ember nagyságú szemkápráztatóan élénk digitális kijelzőn. Megjelenik egy numerikus érintőbillentyűzet, ahol megadom az előző napon kapott számsort.

– Köszönöm, a szobád a 612-es a hatodik emeleten. Az ajtót a foglalási azonosító utolsó négy számjegyét megadva tudod majd kinyitni. Akarsz ujjlenyomatot használni inkább a kód helyett? – ‘Nem’ választom ki az újabb opciót, a bejárat kinyílik, belépve már csak félig hallom, hogy ‘Jó pihenést!’. Engem elnyel a lift, a kijelzőn pedig újra a reklám megy, ami a parkolón túli vasútállomásról is kiválóan látszik.

De honnan tudta ‘Fee’, hogy ki vagyok, miért tegezett és miből találta ki, hogy merre forduljon, hogy pontosan felém nézhessen?

A különleges képminőség – végletekig feszített betekintési szög, magas dinamikatartomány, – alapvető követelmény a minket egyre több helyen körülvevő digitális reklámfelületekbe és interaktív kioszkokba integrált kijelzőkkel szemben, legyenek azok kültéren vagy beltéren, falba szerelve, monitorként állványon használva vagy éppen egyedi tervezésű tartószerkezetbe építve. A kioszkba integrált meghajtó – számítógép – a helyi hálózatba kapcsolódva képes alkalomra szabott információ megjelenítésére, külső szenzorok és megfelelő számítási teljesítményének segítségével pedig akár iránykövető interakcióra is. Onnan tudta a rendszer, hogy ki vagyok, hogy a foglaláskor megadtam rendszámot, amit a parkoló bejáratánál egy kamera leolvasott. Azért tegezett, mert nem adtam meg megszólítást, ezért inkább informális hangvételt választ a mesterséges intelligencia. Az érkezésem pontos irányának érzékeléséhez pedig a legegyszerűbb radaros mozgásérzékelést használni. Máris érintettünk egy sor alapvető hardvert, ami egy okos kioszk alkalmazás megvalósításához igen hasznos.

De mindenekelőtt kell egy megfelelő kijelző. Épületen belül, fűtött terekben ez bármilyen kommersz monitor, interakció szükségessége esetén érintőképernyő lehet. Ezek az eszközök általában 0-40°C között használhatóak. Kívül viszont nem árt, ha a kiválasztásnál szélesebb hőmérsékleti tartományú eszközt választunk, az elhelyezéstől függően pedig elgondolkodhatunk nagy fényerejű kijelzők használatán. Míg a kommersz kijelzők elsődleges forrása a Távol-Kelet, néhány európai központú vállalkozás magas követelményeket kielégítő, akár ipari hőmérsékleti tartományban is használható eszközök fejlesztésére koncentrál.

A német Faytech cég saját fejlesztésű beépíthető monitoraiból készít szabadban is használható kioszkokat változatos méretben. A legnagyobb standard képernyőjük 55” méretű, de egyedi projektekben emberszabású, 86”-os változatokat is gyártanak. A kijelzők és természetesen a kioszkok is folyamatos használatra vannak tervezve, a normál fényerőtől (300-350 cd/m2) a szemkiverő, 1000 cd/m2-ig terjedő háttérvilágítással. Az eszközök -10°C-tól egészen +60°C-ig használhatók, 10 ujjas érintésérzékelővel rendelkeznek, a tökéletes betekintési szöget a kapacitív érintésvezérlés tökéletes optikai ragasztása biztosítja.

A svájci DLogic műhely ipari kijelzői és linux panel PC-i joggal érdemelték ki a state-of-the-art jelzőt. A következő képeket a júniusi Embedded World 2022 kiállításon fotóztam partnerünk standján:

Vibráló színek, tökéletes láthatóság,  akár egyedi tervezésű üveg előlapba integrált tökéletesen tisztán tartható kijelző, mögötte pedig szükség szerint egy lapos, passzív hűtéses számítógép (Linux), amin egyszerűen kifejleszthető grafikus alkalmazások vagy web alapú felület fut. Erre a minőségre szokták mondani, hogy minden pénzt megér, csak azok keressenek, akik nem engednek meg kompromisszumot a minőség terén!

A célzott interaktivitás elérése érdekében sok digitális hirdető felület működését különféle szenzorok támogathatják. Fontos funkció lehet a közeledő emberek detektálása, a mozgásérzékelés. Ez lehet egyszerű PIR szenzoron alapuló mozgásérzékelés, vagy akár radaros érzékelés. A radar előnye, hogy meg tudja különböztetni a közeledő és távolodó embert. Dupla antennával szerelt radarok segítségével pedig akár 2 dimenziós objektumkövetést is végezhetünk. Ezek a széles látószögű radarok programozható digitális kimenetekkel rendelkeznek, alkalmassá tehetnek egy kioszk alkalmazást az érkező ember felé tett grafikai gesztusokra, felé fordított tekintetre, vagy éppen a mozgás irányának megfelelő tartalom megjelenítésére. Ha az érzékelt személy buszmegálló felé megy, az induló járatokat mutathatjuk, ha onnan érkezik, hirdethetjük a szemközti büfét. Egyébként meg menjen a reklám teljes fényerővel, hogy a tér túloldalán is megkívánják azt a bizonyos üdítőt.

A Kioszk minden bizonnyal egy szintén széles hőmérsékleti tartományok között működő ipari PC-t is magában rejt, ez lehet egy bedobozolt passzív hűtéses darab, vagy csak egy alaplap, amennyiben a ház megfelelően zárt.

A liftben az érintésmentes gombsor mellet egy kis kijelző ajánlja a bár hangulatát a második emeleten, gondolom reggel szintén aktuális tartalmat fog mutatni. Átfut az agyamon egy pohár whiskey egy szem jéggel, pont ahogy szeretem.

A COVID különböző hullámai között sok cég foglalkozott érintésmentes nyomógombok és kapcsolók megvalósításával. Az igény triviális, nincs érintés, nincs fertőzés. Az ilyen eszközök leggyakrabban optikai úton működnek: egy infravörös LED-ről visszaverődő fényt mérnek, mint pl. ez a mindössze 1.2 mm vastagságú modul, melynek teljes mérete 3,6 x 5,8 x 1,2 mm. Simán beépíthető egy lapos nyomógomb belsejébe.

A lift megáll, kiszállok, megkeresem a 612-t. Az ajtó mellett a szám egy kis e-book olvasó szerű kijelzőn szerepel. Vajon minek, néha átszámozzák a szobákat? Lehet, hogy valaki panaszkodott az arab számokra, ezért felkészültek, hogy bármikor rómaira cserélhessék?

Nálunk a cégnél szoktunk viccelődni, hogy az új kolléga névtábláját az ajtón inkább e-papír kijelzőre írjuk, mert akkor könnyebb kicserélni, ha elmegy. Ritkán frissített tartalom esetén érdemes beltérben EPD (electrophoretic display) kijelzőket használni.

Az ajtón tényleg ott a számzár, rajta az ujjlenyomat olvasó. Bemegyek. Nicsak, semmi extra, csak egy tekintélyes méretű televízió. Mégsem megyek a bárba. Bekapcsolom a hazugládát, kipakolok a táskámból és irány a zuhany. Hoppá, ide mégis került egy különös kütyü. A zuhanyfülkében is megy a TV, sőt, a mellette lévő piktogram azt sugallja, érints meg! Kipróbálom. A képernyőn vízhőfok és vízsugár kontroll, besz.rok…

Én egy ötcsillagosban a fürdőbe IP68 védelemmel ellátott Dlogic panel PC-t szerelnék. Bár eredetileg hajókba találták ki fedélzeti kijelzőnek, de a minőség, az minőség. A hátoldalon minden csatlakozó vízügyileg biztonságos védelemmel hatol az eszköz hátulján található aljazatokig, a nem használt csatlakozások elrejthetők. A panel PC pedig Etherneten csatlakozik az intranetre. Szívében egy kis i.MX6-os processzor dobog.

 Témáink iránt érdeklődők forduljanak a cikk szerzőjéhez:

  • Faytech érintőképernyők, panel PC-k 7” – 55” (Windows, Linux, Android)
  • Dlogic state-of-the-art kijelzők, panel PC-k 4.3” – 23,8” (Linux)
  • Szenzorok, mozgásérzékelés, 1D 2D radar
  • Ipari PC
  • Érintésmentes gombok és egyéb félvezetők
  • Speciális kialakítású vízhatlan kijelzők

Szerző: Veresegyházy Zsolt, Területi képviselő Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH

- Hirdetés -

Sign&Display