A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Az ipari kijelzők „felsőháza”

Interaktív tájékoztató és hirdető felületek, felhasználói interfészek

Évek óta tart az okos-televíziók versenye az otthoni mozi-szobák és nappalik meghódítására, egyre nagyobb képátmérőjű, háttérfényű, kontrasztú, egyre szélesebb betekintési szögű és természetesen egyre magasabb árú, elegánsabbnál elegánsabb készülékek jelennek meg a gyártók kínálatában. Minél vékonyabb, minél íveltebb, minél kisebb kerettel rendelkező és minél jobb audiovizuális tulajdonságokkal bír a képernyő, annál szívesebben ad ki a magánvásárló akár többszázezer forintot is érte. Más a helyzet az ipari képernyők és kijelzők, valamint a hirdetések területén.

A legtöbb alkalmazáshoz elegendő kisméretű, 7-10”-os képátmérő, sokkal fontosabb tulajdonság a robosztus kivitel, a környezeti hatásokkal szembeni ellenállóság, az érintőpanel és beágyazott számítógép jelenléte, a háttérvilágítás ereje (kültéri láthatóság) és az, hogy az eszköz sok éven keresztül változatlan formában kapható legyen. Ezen a területen is van igény azonban extrém kivitelekre bizonyos alkalmazásokban, gon­doljunk csak a kioszk jellegű felhasználásokra, mint az interaktív információs pultok, áruházi- és üzleti ki­jelzés-technika vagy a gyárakban, ipari létesítmények­ben vagy közösségi terekben használatos információs monitorok, illetve panelszámítógépek piaca. Itt a ro­bosztusság és az ipari kijelzőknél megismert elvárások mellett jelentkezik a nagy képátmérő és a vékony kivi­tel iránti igény is. Ezen a területen számos megoldás létezik, de ezekről reklámokból nem igazán hallunk, viszont kiállításokon, bemutatókon találkozhatunk velük. Jelen írásunkban szeretnénk rövid áttekintést adni az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH által a müncheni Electronica kiállításon bemutatott, és azóta megjelent Faytech gyártmányú ipari felsőkategóriás kijelzőkről.

ÓRIÁSMONITOROK A NAPFÉNYBEN

Szabad téren vagy erősen megvilágított terekben a ki­jelzéstechnika legnagyobb kihívása a láthatóság, ami egyaránt jelent tökéletesen széles betekintési szöget, és olyan fényerőt, ami akár közvetlen napsütésben is jól látható, sőt élményt jelent a célközönségnek. Ha pedig egy emberszabású kijelzőbe tízpontos kapacitívérintésvezérlés kerül, ezek szinergiája az interaktivitás látványos és praktikus megvalósíthatóságát teszi lehe­tővé. Ilyen eszköz a Faytech open-frame monitor csa­ládja, melynek legnagyobbika a legutóbbi Electronica kiállításon a világ legnagyobb érintőképernyőjeként szerepelt. A vékony, de igen robosztus paneleket méretei ellené­re is igen könnyű telepíteni. (Azért a fal teherbírására gondolni kell!) Tervezésekor szem előtt tartották az ipari automatizálás, a kereskedelmi kijelzés-technika, a tárgyaló- és oktatótermekben használt információ-tech­nika és a hotel ágazat modern digitális kijelzőkkel szembeni elvárásait. A megerősített fedőüveg-réteg, a cink-galvanizált VESA beépítő keret és a csavarhelyek­kel ellátott fémtokozás könnyű integrálhatóságot biz­tosít bármilyen felülethez való illesztésre, emellett a kiváló tulajdonságokkal rendelkező EETI-IC vezérelte 10 pontos (a legnagyobb képméret esetén 40 pontos) kapacitív érintőpanel a megbízhatóan működő interak­tivitásért felel. Eshet az eső, szitálhat a köd, lehet a kör­nyezet poros vagy koszos, viselhet a kezelő gumi-, vagy téli kesztyűt – a panel megőrzi működőképességét és az alkalmazás továbbra is ellátja a feladatát.

A szendvics módjára rétegezett felépítésű kijelző kémi­ai úton kezelt polarizált, tükröződésmentes bevonattal ellátott üvegfelületei, az érintőpanel és a fedőlencse egymáshoz speciális optikai ragasztással vannak illeszt­ve, mely kizárja a légrések kialakulását. Az olcsóbb kijel­zők rétegei között gyakran megfigyelhető légrések, az eltérő törésmutatójuk miatt belső reflexióhoz vezetnek, ezzel csökkentve a fény áthatolási képességét, ami mi­att irreálisan magas háttérfényerősség szükséges ah­hoz, hogy nappali fényben is olvasható maradjon az információ. Ez nem csak az élettartam csökkenésével, hanem nagyon magas fogyasztással is jár, ami a mai korszerű készülékekben megengedhetetlen. A Faytech kijelzői közvetlen napfénynek kitéve, kültéren, bevá­sárlóközpontok ragyogóan fényes közösségi tereiben, erős megvilágítású ipari csarnokokban is kristálytiszta képet adnak. Emellett az ipari kivitelhez járó megbíz­hatóságot jól reprezentálja, hogy a gyártó az egész TFT panelre vonatkozóan garantálja a pixelhiba mentes működést. Az energiahatékonyságot a háttérvilágítás erősségének a környezeti fényviszonyokhoz való auto­matikus illesztésével biztosítják, láthatófény szenzorok segítségével.

A csatlakozások a szokásos ipari standardokat szolgál­ják, a HDMI 1.3, a DVI, a VGA csatlakozások a szokásos számítógép kimenetekkel kompatibilisek, az USB csat­lakozáson elérhető érintőpanelhez pedig elérhető Windows, Linux, Mac és Android meghajtó is. A család számos taggal rendelkezik, sorozatgyártásban a 7”, 11.6”, 15”, 21.5”, 32”, 43”, 55” (4K) méret szerepel, illet­ve egyedi rendelésre különleges igények kielégítésére elérhető az említett 86” rekorder méret is. A sorozat legkisebb tagja standard SVGA 1024×768 felbontásal és 700:1 kontraszt aránnyal rendelkezik, a legnagyobb méreteket pedig 3840×2160 képpont mellett 1600:1 kontraszt arány jellemzi. A 11.6”-os változat már full hd felbontású, ami ebben a méretben már különleges­ségnek számít.

Az eszközök sokrétűen használhatóak ipari vezérlőter­mekben, interaktív osztálytermekben, közösségi (áru­ház, repülőtér, buszvégállomás, kiállítás) tereken elhe­lyezett interaktív információs pultokban, reklámfalakon.

A „DIGITÁLIS POSZTER”

Egy másik érdekes termék a szintén Faytech gyártmá­nyú 43”-os képernyő átmérőjű, IP65 védettségi foko­zatú, nagy fényerejű beágyazott PC, mely elsősorban a hagyományos bel- és kültéri felállítható poszter-táblák 21. századi változataként jellemezhető. Ez a digitális „vásárlómegállító” eszköz a kirakatban elhelyezve a gyalogosok, nézelődők figyelmét garantáltan felkel­ti, hiszen az interaktív multimédiás tartalmak, nagy­felbontású képek, mozgó feliratok, videók vonzzák a tekinteteket, emellett kis helyigénye és praktikus táb­la-kivitele rendkívül könnyű elhelyezést biztosít a vá­sárlótérben.

A függőleges 9:16 képarányú A+ LCD panel szintén 0-pixelhiba garanciával épül be a könnyű alumínium keretbe, ragyogásmentes bevonattal, megerősített (MohS-7) kivitelben és a zord körülményekhez illesz­kedő por- és vízálló IP65 védettségi szinttel rendelke­zik. A korábban említett optikai ragasztás itt is meg­jelenik és segít a tükröződésmentes, nagy látószögű éles megjelenítésben, biztosítva a min. 1000 cd/m2 háttérfényerősséget, ami éles és tiszta képet biztosít kültéren is.

Ez utóbbi felhasználást támogatja biztonsági oldalról a 24V-os tápfeszültség. A kijelzőbe épített beágya­zott számítógép alapja az Allwinner V 40 Cortex™ A7 QuadCore CPU, 1GB DDR3 operatív RAM memóriával és 8GB EMMC Flash meghajtóval, mint háttértárral szerelve, melyre alapértelmezésben Android 6.0 ope­rációs rendszert telepítettek. Természetesen rendel­kezésre áll WiFi és vezetékes LAN csatlakozás is, ami az eszközt költséghatékony, kiváló Internetes kül- és beltéri digitális információs táblává teszi. A vékony ki­vitel, az alumínium ház, a szellemes állvány elegáns és modern dizájnt képvisel és az eszköz így jól illeszkedik butikok, orvosi várók, kiállítási standok, recepciós pul­tok, éttermek és cukrászdák berendezéseihez. Az eszköz belsejében egyébként éppen egy open-fra­me monitor helyezkedik el. A Faytech hasonló kioszk megoldásokhoz a kijelzőkön kívül beépíthető ipari alaplapokat, valamint egyszerűen konfigurálható szoftvert is kínál. A kioszk funkcionalitás nem igényel nagy processzor-erőt, általában egy weboldal megjelenítésé­re bőségesen elegendő a fent említett eszköz teljesít­ménye. Ha gyors interakciós képességre, animációra, esetleg képfeldolgozás funkcióra is szükség lenne, kü­lönböző teljesítményű Intel® processzoros alaplapok is rendelkezésre állnak, amelyek általában passzív hű­téssel rendelkeznek.

A kioszk szoftver memóriakártyáról inicializálható. A gyártó interaktív termináljai 10.1”-os méretű képernyőtől akár 55”-osig elérhetőek. A Faytech gyárá­ból kikerűlő eszközök több mint fele végfelhasználói speciális igényekhez kialakított eredeti projektekhez készül, az tervezést a gyár witzenhauseni központja mellet design támogató partnerei, Magyarországon az Endrich GmbH segítik. Erre egy példa Japánban, a Kibukawa állomás elött elhelyezett kioszk, ami a busz­menetrend mellett aktuális kulturális programokat is hírdet, beépített láthatófény érzékelővel rendelkezik, amely a háttérvilágítás erősségét szabályozva teremt egyensúlyt az energiatakarékosság, és a felhasználói élmény között.

KARCÁLLÓ, PORMENTES KIALAKÍTÁS – IPARI KÖRNYEZETBEN

Ipari környezetben, különösen zárt terekben nem jel­lemző a magas fényerő iránti igény, annál fontosabb viszont a karc- és porálló kivitelű kijelzők vagy akár panel PC-k használata. A Faytech normál fényerejű szilikonperemű monitorai ilyen alkalmazásokra lettek optimalizválva. A bevonat beépítés után elölről IP65 víz- és porállóságot biztosít, mindehhez az előlapi üveg MosH 7-es keménysége párosul. A tápcsatlakozó menettel rögzíthető, az open-frame változatokhoz ha­sonlóan a monitorok 10 ujjas kapacitív (a legnagyobb, szintén egyedi gyártással hozzáférhető 86”-os méret­ben 40 ujjas) érintésvezérlőt tartalmaz. A rendkívül széles méretválaszték (7”–55”) számos 4:3-as és 16:9- es képarányú változatot tartalmaz, 13.3”- tól felfelé full hd, az 55”-os változatban pedig 4K felbontással.

A kijelzők nem csak DVI/HDMI monitor változatban, hanem ventilátor mentes ipari PC-vel egybeépítve, pa­nel PC-ként is elérhetőek. Elölről nézve ezek az eszkö­zök megegyeznek a monitor változatokkal, de az üveg mögött más és más PC alaplap vagy monitor vezérlő kártya helyezkedik el. A kialakítás praktikus előnyökkel jár a gyártó számára, aki a különböző méretű panele­ket, az alaplapokat, illetve az azokat tartó dobozokat előre gyártva készletezi, új rendelés esetén a részegy­ségeket készre gyártja.

Így a raktáron tartandó eszközök száma kisebb, a vá­laszték viszont gazdag. Az ügyfelek számára ez a meg­oldás gyors hozzáférhetőséget jelent széles méret- és funkicótartományban.

KASTUS ANTIVIRÁLIS BEVONAT A MAXIMÁLIS HIGIÉNIA ÉRDEKÉBEN

Nem kell hangsúlyozni miért fontos korunkban a megérinthető felületek, mint például az inter­aktív kijelzők üvegének mikrobiológiai védel­me. A koronavírussal kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy üvegfelületen a vírus akár 28 napig is életben maradhat, fertőzhet. A Faytech partnere, az ír Kastus cég speciális védőréteget szabadalmaztatott, ami a korábbi antibakteriá­lis bevonatokkal szemben mind a humán koro­navírussal mind a hagyományos vírusokkal, így a hepatitis A-val vagy az influenzával szemben szintén védelmet nyújt.

Független kísérletek bizonyítják, hogy a tech­nológia elpusztítja a felületre került kórokozók több mint 99%-át. Az opció minden Faytech mo­nitorhoz és panel pc-hez rendelhető. Két speci­ális alkalmazás mindenestere nem is nélkülöz­hetné ezt a védelmet: az egyik a kézfertőtlenítő kioszk alkalmazás egy beépített 21.5”-os kijelző­vel, a másik pedig 10.1”-os panel PC, amelyet beléptető kapuknál lehet alkalmazni, és a belé­péshez nem csak RFID azonosításra, hanem be­épített kamerás testhőmérséklet ellenőrzésre is szükség van.

Kiss Zoltán export igazgató

Veresegyházy Zsolt területi képviselő

Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH

- Hirdetés -

Sign&Display