A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

HP Latexről 2. rész – EuroJet

Az előző interjúnkat Marácz Csaba azzal zárta, hogy az egyik legfontosabb számára a szerviz ellátás, ezért most az Eurojet szerviz csapata, Koren István, Molnár Zoltán és Nebranek Miklós számol be az elmúlt években szerzett tapasztalatairól a Latex nyomtatókkal kapcsolatosan.

Szervizes kollégáink segítségünkre voltak abban, hogy átbeszéljük azokat a fontos kérdéseket, felvetéseket, melyeket az értékesítők hallanak a piacon azoktól, akik még nem rendelkeznek latex nyomtatóval. Ezek sok eseteben olyan kérdések, melyek azokban fel sem merülnek, akik ezzel a technológiával nyomtatnak.

Kovács István beszélgetése Molnár Zoltánnal, Koren Istvánnal és Nebranek Miklóssal:

A Latex nyomtató tud-e ugyanazokra az alapanyagokra nyomtatni, mint egy Eco-Solvent nyomtató, szükség van-e speciális alapanyagokra?

Molnár Zoltán: Röviden; tud rá nyomtatni. Lehetnek olyan alapanyagok, amelyek nem kedvelik a magasabb szárítási hőt, ezért minden esetben olyan alapanyagot válasszunk, amely latex nyomtatáshoz ajánlott. Ez nem jelent extra költséget, csupán olyan alapanyagot, aminek az összetevői nem hullámosodnak meg a magasabb szárítási hőfokon. Régebben ez főleg a magas PVC tartalmú Pop-Up filmeknél fordult elő, azonban ezeket a gyártók már lecserélték -egyébként jóval környezet barátabb- polipropilén (PP) összetevőre. Fontos megjegyezni, hogy egy latex nyomtatót máskép kell használni, mint egy Eco-Solventet a technológia sajátossága miatt.

Mit jelent ez a máskép használat a gyakorlatban?

Koren István: A HP szerverén több száz alapanyag specifikus alapanyag profil található, melynek segítségével könnyen és gyorsan be lehet állítani a nyomtatót alapanyag váltáskor. Ezekben szinte minden esetben a legmagasabb szárítási hőfok van beállítva alapértelmezettnek, de ez a gyakorlatban túl magas, melyet érdemes minden esetben csökkenteni és a saját, kitapasztalt beállítást elmenteni a gépen.

Molnár Zoltán: Amennyiben papírt nyomtatunk, akkor az alapanyag és a környezet függvényében érdemes a beállításokat elvégezni. Az ofszet nyomdászok jól ismerik azt a jelenséget, amikor egy hideg papír bármilyen szárítási hőfokra azzal reagál, hogy behullámosodik, illetve ugyanez történik, mikor egy száraz környezetben tárolt papír a nagy festék terhelés hatására lesz hullámos. Ez nem a latex nyomtatás technológia sajátja, ez ugyanúgy jelen van az Eco-Solvent nyomtatásnál is, de ott ez kisebb mértékű. Ezt megfelelően kialakított tárolási és gyártói környezettel tudjuk orvosolni, nem véletlen, hogy minden gépkönyv az ajánlott környezeti feltételek bemutatásával kezdődik.

Sokszor hangzik el az az érv, hogy azért nem szeretnének latex nyomtatót, mert zsugorodik a nyomat, ráadásul egyenlőtlenül.

Koren István: A latex egy viszonylag új technológia, amely új gondolkodásmódot igényel. Amíg egy oldószeres gépnél nem száradt a nyomat megfelelően, addig az operátor feltolta a hőfokot a maximumra és ez sok esetben jó megoldás is volt. Addig a latex esetén meg kell találni azt az optimális szárítási hőfokot, ami az adott környezetben meg tudja szárítani a festéket. Ebben az esetben a torzulás minimális. Konkrét példa, amikor az egyik Ügyfél aggódva telefonált az új gép vásárlása után, hogy lenyomtak 4-5 tekercs öntapadó fóliát és olyan mértékű torzulás van, amit nem tudnak normálisan körbe vágni. A probléma az volt, hogy a profil az elérhető legmagasabb hőfokra, 116℃ volt állítva, amit a mi segítségünkkel 93℃ csökkentve 1 mm-en belül volt a méret eltérés.

Összegezhetjük ezt úgy, hogy ami a HP szerveren (Media Solution Locator) elérhető profil van, az jó kiindulásnak, de a finomhangolást mindenkinek magának kell elvégezni a környezet figyelemebe vételével?

Nebranek Miklós: Igen, ez így van. Az esetek 99%-ban ez biztos, hogy megoldást hoz a torzulások, nyúlások esetén. Nagyon sokszor járunk úgy, hogy a már említett legmagasabb hőfokon működik a szárító, miközben egy kis teszttel, finomhangolással rögtön a legjobb nyomtatási eredményt érnénk el.

Mennyire lehet ugyanolyan színű szegmenseket nyomtatni?

Nebranek Miklós: Abban az esetben, ha az egymás után kinyomtatott alapanyagon színeltérés tapasztalható akkor két dolog történhetett: nyomtatófejet vagy festéket cseréltünk és nem végeztük el a nyomtatófej színkalibrációját, amivel biztosítani lehet a mindig ugyanolyan szín nyomtatást. Ez utóbbival annyira jól be tudjuk lőni a színeket, hogy ilyen technológiával nagyon sok nagy kampány is készül, ahol nagyon fontos, hogy az egyes nyomatok színe ne térjen el egymástól.

Molnár Zoltán: Ezt a nyomtatófej kalibrációt minden fejcsere és festék csere esetén érdemes elvégezni. A gép automatikusan felajánlja és amennyiben jóváhagyjuk akkor ezt a gép azonnal el is végzi magától. Ez teljesen eltér az oldószeres nyomtatóknál tapasztaltakhoz, mert ott nincs ilyen funkció. Tapasztalatunk szerint tekercs csere esetén is érdemes azt a műveletet lefuttatni, mert tekercs és tekercs alapszíne között is lehet eltérés még ugyanazon szállítmány esetén is.

Mit emelnétek ki a latex nyomtató használatával kapcsolatban? Mi az, amivel elébe lehet menni a problémák jelentős részének?

Molnár Zoltán: Tisztaság! A nagy teljesítményű és ezáltal jelentős légtömeget megmozgató szárító modulok az összes port összegyűjtik a gépben, amelyeket ki lehet takarítani, de ezt a takarítási ciklust jelentősen el lehet tolni, amennyiben tisztaság van a gép körül. A solventes nyomtatóknál ilyen környezetben a fejek környékén jelennek meg a már említett porcicák -rátapadva fejre, wiper-re, cap-re- ezáltal előbb utóbb nyomtatási minőségromlást okozva.

Miért jó egy latex nyomtató? Milyen előnyöket emelnétek ki az elmúlt évek tapasztalatából?

Molnár Zoltán: Több száz alapanyagra letölthető a színprofilok. A napi karbantartást elvégzi a gép automatikusan, amihez pedig operátor kell, azt kiírja. Operátor barát kialakítású, elindítjuk és ott lehet hagyni nyomtatni, a gép állapota például nyomon követhető a HP Latex applikációval, ha fogy a kellékanyag vagy alapanyag, akkor arról jelzést küld a gép.

Koren István: Nincs kellemetlen oldószer szag a közelében! Most, hogy már egyre kevesebb oldószeres nyomtató üzemel, nagyon nagy a kontraszt, mikor egy oldószeres nyomtatóhoz szállunk ki.

Nebranek Miklós: Jobban kalkulálhatók a nyomtató költségei, mert a festék, fej, karbantartó állomás mind kellékanyag és fogyása pontosan visszaosztható a kinyomtatott négyzetméterre, ami ráadásul a nyomtató webszerveréről letölthető, illetve a már említett applikációval komplett statisztikák tekinthetők meg.

Szervizként mit javasoltok annak az Ügyfélnek, aki most gondolkozik latex nyomtató vásárlásban?

Koren István: Legyen nyitott az új technológiára! Ez egy más technológia, hasonlóan, mint a most elterjedő villanyautók. Nézze meg, tesztelje le nyomataival, hallgassa meg azokat, akik használnak ilyet és a gép használatának oktatásakor fogadja be az általunk adott instrukciókat.

Jó példa erre szintén egy Ügyfél élmény. Sokan húzzák fel szemöldöküket, hogy milyen nagy áramfelvétel van a nyomtatóra írva. De ez nem a folyamatos áram felvétel, hanem az az elméleti szám, ami akkor igaz, ha minden rendszert a nulla állapotról egyszerre indítunk. Ettől sokkal kisebb a tényleges fogyasztás, ráadásul ugyanannyi idő alatt ezzel a technológiával többet tudunk kinyomni -mert azonnal szárad- így ugyanannyi munka esetén szinte nem is változik a cég villanyszámlájának összege.

Szakemberként kinek javasoljátok a latex nyomtatót? Szerintetek kinek ideális megoldás egy ilyen nyomtató?

Molnár Zoltán: Annak, akinek jelentős mennyiségű tekercses nyomtatása van, illetve egy operátor nem csak egy gépet kezel. Az alapanyag behelyezése, nyomtató beállítása után azonnal indítható a munka, amit ott lehet hagyni mert az applikációval a nyomtató folyamatosan felügyelhető és a következő tekercs cseréje is gyorsan elvégezhető. Hely hiánnyal küzdőknek kifejezetten ideális, mert a nyomtató szinte teljes egészében a falhoz tolható, köszönhetően az elölről történé alapanyag betöltésnek és kinyomtatott alapanyag felcsévélésnek.

Nebranek Miklós: Jó megoldás azoknak, akik nem kívánnak elmélyülni a nyomtatás rejtelmeiben, nekik nagy segítségükre vannak a nyomtató automatikus karbantartó funkció, a letölthető profilok vagy a könnyű kezelhetőség.

Koren István: Akinek fontos vagy a megrendelőinek fontos, hogy környezetbarát nyomatokat állítsanak elő, illetve akinek az a fontos, hogy ne környezetkárosító technológiával felszerelt munkakörnyezetben dolgozzon.

Molnár Zoltán: Fontos kiemelni, hogy a nyomtató saját webszervere mindent naplóz, ezáltal jól nyomon követhető állapota és ez akár a másodlagos piacon is érvényesíthető a későbbiekben, mert az új vevő nem zsákbamacskát vesz egy használt gép esetén.

HP Latex 315 nyomtató az Eurojet szervizes csapatának ajánlásával. Lecsavartuk az árát!

*HP Latex 315 nyomtató 30 kg-os felcsévélővel 3 295 000 Ft+áfa

További részletekért érdeklődj kollégáinknál:

Németh Henriett

Mobil: +36 204748158

E-mail: hnemeth@eurojet.hu

Vincze Zsolt

Mobil: +36 203822070

E-mail: zsvincze@eurojet.hu

Augusztus végén pedig jelentkezünk az interjú sorozat következő részével.

 

- Hirdetés -

Sign&Display