A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Forradalmi digitális megoldások az EFI konferenciáján

A 2021-ben jubilált vállalat idei, Las Vegasban tartott rendezvényén (Connect) olyan újdonságokat jelentettek be, amelyek végleg nyugdíjba küldhetnek ma alapvetőnek gondolt analóg megoldásokat – lelkendezik az eseményről szóló riportjában az Image Magazine. Az eseményen korszerű, piacformáló technológiák egész sorát vonultatták fel, például az aktuális zászlóshajónak számító portfólióból az EFI™ Pro 30h nyomtatót vagy az élőben korábban be sem mutatott EFI Fiery® FS500 Pro digitális front end (DFE) berendezést, amit árulkodó módon 30 éves fennállásuk legfejlettebb nyomdai szerverének neveznek. Ugyancsak itt debütált az EFI Fiery Impress™ DFE, ami flexibilis szerver és színmenedzsment eljárásokra képes – elsősorban tintasugaras címke- és csomagolóanyag-nyomtatások során.

A Connecten egy innovatív szoftver, a Fiery Prep-it™ is bemutatkozott. A kiszabott elemek előkészítését, rendezését és automatizált gyártását vezérlő, tényleg elég kompaktnak tűnő rendszerről azt állítja az EFI, hogy a versenytársak megoldásaihoz képest tíz százalékkal csökkenti a nyersanyag-felhasználást, és nem kevesebb, mint 90 százalékkal fogja vissza az összetett termékek gyártásához szükséges időt. Számításaik szerint csak az anyagokon annyit lehet spórolni vele, hogy az ára akár négy hónap alatt megtérül, így az ágazat valószínűleg leghatékonyabb, legmegfizethetőbb digitális előkészítő programjáról van szó.

Persze nagy formátumú munkákhoz ajánlott gépeket is bemutattak, köztük a 3,2 méter széles EFI Pro 30h UV LED nyomtatót, ami óránként 230 négyzetméteres teljesítményével egyszerre gyors és hatékony, sőt, ideális szuperszéles hibridje a síkágyas és roll-to-roll megoldásoknak. Arra tervezték, hogy nagyszámú alkalmazási lehetőséget, sokoldalúságot és profitpotenciált nyújtson – ezáltal maximalizálja a termelékenységet. A gyártás tempóját az sem lassítja, ha merev hordozóról váltunk rugalmasra, vagy éppen fordítva, sőt, a Pro 30h dupla oldalú tekercsekre is gond nélkül nyomtat, így több feladat egyidejű futtatása szintén lehetségessé válik.

Fotó: EFI

A gyártó egy szupergyors-szuperszéles tintasugaras nyomtatóosztályt is bemutatott a konferencián. A nagyobb sebességű, jobb, korszerűbb, kiemelt minőségű grafikákra képes termékcsoportot három remek eszköz képviseli.

– A robusztus, 3,2 méteres EFI VUTEk® XT hibrid módszerekkel készít el óránként több mint 375 ívet. A hozzá járó, vadonatúj és egyedi CP5G rendszer biztosítja a festékcirkulációt, az öt pikoliteres cseppméretet és – a CMYK színkészleten felül – a szürke árnyalatos képalkotást, így az akár litografikus megjelenésű végeredményt.

– Az eggyel nagyobb, 5,2 méter széles EFI VUTEk Q5r tulajdonképpen egy UV LED tintasugaras igásló, és kategóriája leggyorsabb nyomtatója, 672 négyzetméter/órás sebességgel. A felhasználók a nyomtatástól a kész grafikai termékig tartó munkafolyamatokat indíthatnak vele, ráadásul ettől az évtől beépített vizuális ellenőrzőrendszer is elérhető lesz hozzá.

– Gondoltak a reklámtáblák készítőire is, az elképesztő, 1,8 méter széles EFI Nozomi 18000+ LED egymenetes nyomtatóval. A hat színen felül fehérrel, valamint szintetikus és papíralapú médiával egyaránt elboldoguló berendezés ezer ívet tud óránként, amivel 3-4-szer gyorsabb, mint a ma használatban lévő legproduktívabb, shuttle-alapú vagy többmenetes kijelző-grafikai nyomtatók.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display