A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Drasztikus változások jöhetnek a nyomdaiparban

Nagyobb hangsúlyt fognak kapni az átgondolt üzleti döntések

A közeljövőben a beruházóknak sokkal jobban át kell gondolniuk döntéseiket, mint az elmúlt közel tíz évben. Az uniós pályázatokból adódó lehetőségek számos átgondolatlan, illetve kevésbé költséghatékony döntést eredményeztek. Azonban a körülmények drasztikus változása várható. Az ár-érték arány vizsgálata sokkal inkább érvényesülni fog a jövőben.

Az eddig előítélettel – sokszor jogosan – elutasított, legfőképp kínai gyártók termékei elfogadottabbá vál­hatnak. Egyrészt a neves márkák emblémái mögött is kínai gyártású, sőt, fejlesztésű termékeket találunk. Másrészt szerencsére megjelentek az új generációs magas szakmai színvonalú és műszaki hátterű beren­dezések.

A másik fontos tényező, hogy már számos pozitív ta­pasztalat, referencia található a piacon. Egyes távol-ke­leti gyártók kifejezetten magas színvonalon képesek a termékeiket előállítani. Közel öt éve jelentek meg a magyar piacon – kissé korábban az európain is – a HandTop UV nyomtatók, amelyek a magas minőségi kategóriába sorolhatók. Megbízhatóság tekintetében egyenrangúak a márkás vetélytársaikkal. A mai kor el­várása már az, hogy például egy 3×2 méteres flatbad nyomtató szinte egy asztali fotónyomtató nyomatmi­nőségét produkálja.

Az elvárások rendkívül magasak. A piac ezzel együtt szegmentálódott: a hagyományos reklámgrafikai, szol­gáltatói nyomtatás mellett a displaygyártás és külön­féle ipari felhasználási (üveg, fa, fémnyomtatás stb.) ágazatok alakultak ki. A felmerülő igények kielégítésére kínálja termékeit a HandTop – a hibrid, a síkágyas, az automata és az R2R a korszerű nyomdákban ma már elengedhetetlenek.

A hibrid nyomtatók főleg a hagyományos reklámpiaci igényeket képesek kielégíteni 160, 250, 320 centiméter szélességben. Univerzális megoldást kínál tekercses és táblás munkákhoz egyaránt.

A síkágyas nyomtatók elsősorban táblás munkákhoz valók, nagyobb súlyhatárral, például: üveg, bútorlap, és összetettebb munkafolyamatokhoz biztosít kiváló minőséget. A portfólióban 1×1,6 méter, 2,5×1,3 mé­ter, 3,1×1,6 méter és 3×2 méteres berendezések ál­nak rendelkezésre.

Egyre elterjedtebb a hullámkarton display gyártás, melynek grafikáit ez idáig ofszeteljárással papír hor­dozóra nyomták, majd kasírozták a hullámkartonra. Idő és költség takarítható meg az UV nyomtatással.

A nagyobb kapacitási igényekhez fejlesztette ki a gyár­tó a berendezését, amelyet adagolóval és raklapozó egységgel láttak el, és akár 300 négyzetméter/óra telje­sítményre képes az ipari UV nyomtató, a HT2500Robo.

A legáltalánosabb felhasználás a tekercses nyomtatás, e területen még mindig jelentős igények merülnek fel. Adódik a kérdés: miért lehet jelen az UV nyomtatás az amúgy nagyon olcsó, például az ECO solvent nyomta­tók piacán? A válasz rövid és egyszerű: az azonnali száradás és a karcálló nyomatok révén. 180, 320, 500 cm-es nyomtatók állnak rendelkezésre.

Az UV nyomtatást már korábban is alkalmazták, s a gyártók folyamatosan tökéletesítik az ehhez kapcsoló­dó technológiát. Ennek köszönhetően ez a szegmens rendkívüli piaci részesedéssel bír, az olyan márkák pedig egyre népszerűbbek lesznek, mint a HandTop, hiszen költséghatékonyságot és magas minőséget biz­tosít. A magyarországi képviseletet és márkaszervizt a Colorposter Kft. látja el.

colorposter.hu

- Hirdetés -

Sign&Display