A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Középpontban a szórakozás: látványos elemekkel készült az idei bulivillamos

Második alkalommal került a bulivillamos dekorálása a Dessin Design csapatához, igazi különlegességnek számít a munkájuk, ugyanis Budapest 150. évfordulójának ünnepére készült ismételten a látványos elemekkel tarkított jármű. A projekt különlegességeiről, szépségéről és kulisszatitkairól beszélt Csuka Marianna és Herkely János, a design ügynökség projektvezetői.

Már tavaly is a ti elképzeléseitek alapján és kivitele­zésetek által készült a budapesti bulivillamos.

Cs.M.: A tavalyi évben is mi dekoráltuk a bulivilla­most, akkor a 4-es 6-os vonalán közlekedett me­netrend szerint egy szerelvény. Abban különbözött az akkori projekt a mostanitól, hogy az csak este működött, s minden állomáson megállt. Ez azt je­lenti, hogy bárki felszállhatott. Ebből adódóan óriási tömeg volt, amelynek a kontrollálása kevésbé kivite­lezhető. Idén éppen ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy csak az egyik végállomáson lehet felszállni, a másikon pedig le. A 49-es vonalán közlekedő bulivillamosra ingyenes volt a belépés, ám előzetes regisztrációhoz kötött.

H.J.: Egy Ganz villamos belsejét dekoráltuk ki idén, de ahogy tavaly is, számos kihívással kellett szem­benéznünk. Az első az, hogy három napon keresztül folyamatosan közlekedett, így készen kellett állnunk egy esetleges beavatkozásra, ha megrongálódna a dekoráció. Szerencsére erre nem került sor, mert az utazóközönség rendkívül kulturáltan viselkedett, valamint olyan anyagokat választottunk, amelyek strapabírók.

Említetted, hogy számos kihívással kellett szembe­néznetek. Még mielőtt részleteznénk ezeket, hogyan hasonlítanátok össze röviden a tavalyi és idei pro­jekteket, akkor milyen próbatétellel találkoztatok?

Cs.M.: Az idei évben nagyobb projekt volt a bulivil­lamos. Egyrészt szinte a teljes utazótér dekorációját végeztük. Többek között az ablakokra, lámpákra is kerültek fóliák, ezzel biztosítottuk a hangulatot.

H.J.: Technikai oldalról viszont könnyebbség volt a tavalyihoz képest, hogy a DJ pulthoz szükséges áramforrást idén akkumulátoros megoldással haj­totta végre a szakembergárda. Alapvetően nehezebb lett volna energiát szerezni, mert régebbi típusú villamosról van szó. Emellett pedig a LED fényekkel történő dekoráció is ilyen forrásról ment.

Tehát akkor fényekkel is dolgoztatok…

H.J.: A látványosság érdekében LED szalagokat is alkalmaztunk a dekoráció során. A csuklók közötti középső szegmensben helyeztünk el ilyen fényfor­rásokat. Ám ezekre is került átvilágítható fólia, mert alapvetően túl nagy erővel világított volna.

És akkor térjünk vissza a kihívásokra! Az áramfor­rást már említettétek, illetve a fényerő kérdését is érintettük. Mitől volt speciális és nem mindennapi ez a projekt?

Cs.M.: Az anyagfelhasználással kapcsolatban egy­részt az ablakok dekorációja jelentett kihívást, mivel meg van határozva, hogy mennyi grafika kerülhet rá, milyen átláthatósággal. Nem lehet teljesen befedni az ablakfelületeket, a kilátást tilos korlátozni. Erre nagyon szigorú előírások vannak.

H.J.: Tudunk olyanról, hogy más esetekben panas­szal éltek az utasok, mert nem láttak ki például a Dunára a villamosból. Emiatt is szerettük volna, ha az ablakdekorációnk kívül is és belül is látványossá varázsolja a megjelenést. A Budapest Brand prog­ramsorozatának arculatához tartozó színeket variál­tuk az ablakfelületen.

Cs.M.: A másik nagyon fontos terület, ami speci­ális volt, az a padlózat. Oda olyan anyagot kellett találnunk, ami teljes mértékben megakadályozza a csúszást. A bulivillamos egy részéről a székeket eltávolították, így azon a területen állva közlekedtek az utasok, emiatt is garantálni kellett a biztonságot.

Ezért választottunk egy dörzspapírhoz hasonló felületű alapanyagot, s ezzel sikerült is kizárnunk a balesetveszélyt. A megoldásunkat pedig bemutattuk az illetékes hatóságnak, ami a vizsgálatot követően jóváhagyta azt.

H.J.: A dekorációk rögzítése esetében is akadályokba ütköztünk, ugyanis nem lehet megfúrni semmit sem a villamoson. Ezért a kiszedett ülések csavarhelyeit használtuk fixálási pontoknak. Így tudtuk a DJ pult­hoz tartozó padlót stabilan tartani.

Azért különleges a DJ pult, mert azt a padlóhoz kell rögzíteni. De mivel nem lehet oda lyukakat fúrni, ahová a bútordarab adottságai szerint szükséges lenne, ezért alternatívákat kerestünk. Szóval OSB lapra szereltük rá a pultot, ezenkívül még kapott egyéb rögzítési pontokat is, hogy a lehető legstabi­labb legyen.

Viszont ha már OSB lapról beszélünk, érdemes ide­venni a vezetékeket is, amelyek energiával látták el a keverőpultot. Ezek mind olyan elemeket jelentenek, amelyek szintkülönbséget, ezáltal botlásveszélyt okoznak. Ezért burkolatváltót alkalmaztunk, amellyel megőriztük a konstrukció biztonságosságát.

Cs.M.: Emellett az anyagokkal kapcsolatban a vissza­szedhetőség fontos szempontot jelentett, mivel a pro­jekt végeztével az eredeti állapotba kellett visszaalakí­tanunk a villamost. Ezért választottunk olyan speciális alapanyagot, amely könnyen, nyom nélkül eltávo­lítható, de emellett bírja a megterhelő környezetet. Kifejezetten ügyeltünk arra, hogy a visszaszedésnél ne sértsük meg a villamos semelyik részét, hiszen például az ablakokon alapvetően hővédő fólia található, azok sérülésmentessége kiemelten fontos

H.J.: Ha már az alapanyagokról van szó, még érdemes kiemelni a lámpatestekre felhelyezett átvilágítható fóliákat is, mert az is szerepelt az előírásban, hogy mennyire vehetjük le a fényerejét a villamosnak. Ez azért volt fontos, mert meg kellett találnunk az arany középutat a hangulatos világítás és a biztonság között, hiszen az utazóközönségnek elegendő fényre van szüksége, hogy ne alakuljon ki botlásveszély.

És ha már hangulat. A DJ pultot különleges borítással láttuk el. A felületén holografikus fóliát helyeztünk el, így a buli légkörénék látványát feldobta.

Cs.M.: Fontos volt az is, hogy meghagyjunk kapasz­kodófelületeket, illetve bizonyos számú ülőfelületet. Úgyhogy nem lehetett mindent kiszedni, és szabad­jára engedni a fantáziát, hanem szigorú szabályozá­sok mellett álmodtuk meg a koncepciónkat.

Számomra az egyik kedvenc elem az átlátszó fóliákra helyezett plottervágott logó volt. Azt jól láthatóan szerettük volna elhelyezni, hogy kiemelkedjen a grafikából. További érdekesség, hogy az átlátszó anyagra fehérrel nyomtattunk, ami igazán látványos megoldást eredményezett.

Említettétek, hogy speciális alapanyagokat használtatok. Az ügyfél konkrétan megszabta, hogy mely anyagokat alkalmazhatjátok, vagy rátok bízta a döntést?

Cs.M.: Az ügyfél számára az másodlagos volt, hogy milyen anyagot választunk. Az elsődleges szempont a hatósági jóváhagyás, hiszen rengeteg biztonsá­gi előírásnak kell megfelelni, ezért is számítanak speciálisnak ezek az alapanyagok. A tavalyi évből kiindulva már tisztában voltunk a feltételekkel, úgyhogy a megfelelő alapanyagok megtalálása nem jelentett kihívást. Az ügyfél inkább azt várta el, hogy a végeredmény úgy nézzen ki, mint a terveken.

Mennyi idő volt kidekorálni a bulivillamost?

Cs.M.: Egy hosszú munkanap…

H.J.: …És még másnap pár órás finiselés. Tavaly megszabták, hogy mennyi időnk van az egészre, mert menetrend szerinti járatról volt szó, így nem eshetett ki olyan hosszú időre a forgalomból. De az idei projekt esetében sem kaptunk sokkal több időt, mert ha a közlekedésből kiesik egy másik villamos, akkor azt azonnal pótolják. Ezért pontosan beosz­tották, hogy mikorra készüljünk el az installálással, valamint a szedéssel, de még az esetleges javításra is volt kalkuláció.

A Budapest Brand Nonprofit Zrt. volt a megrendelő­je a bulivillamos projektnek. Hogy került képbe a Dessin Design?

CS.M.: 2022 áprilisában mi készítettük a tavasz villa­mosprojektet is, ami szintén a Budapest Brandhez tartozik. Ez volt az első közös munkánk, amelynek során megismertük egymást. Ezt követően több al­kalommal is dolgoztunk együtt különböző projekten.

Mi volt a visszajelzés a megrendelőtől, illetve az utazóközönségtől?

H.J.: Kiváló kapcsolatot ápolunk a Budapest Brand szervezetével, az eddigi közös projektjeink során gördülékenyen zajlott a munka. Emellett a BKV-val szintén nagyon kielégítő a viszonyunk, rengeteg segítséget kaptunk a mostani bulivillamos elkészí­tése során, és elképesztő volt látni, hogy mekkora lelkesedéssel támogatják a munkánkat.

Az utazóközönség visszajelzését a közösségimé­dia-felületeken megosztott tartalmak mutatják a legjobban, hiszen kizárólag pozitív megnyilvánuláso­kat láttam a bulivillamosról.

A Dessin Design csapata idén újra elhozta az igazi bulihangulatot a budapesti éjszakába. A bulivillamos nemcsak egy közlekedési eszköz, hanem mozgó látványosság. A formabontó megoldásaik, az együtt­működő partnerek és a közönség pozitív fogadtatá­sa bizonyítja, hogy a kreativitás és a funkcionalitás harmóniája felejthetetlen élményt nyújt.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display