A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Az UV jelentheti az autófóliák újabb lendületét

A digitális nyomtatás fejlődésének köszönhetően a Mimaki legújabb UV-gyógyító festékei forradalmian új módot kínálnak azok számára, akik korszerűsítenék autójukat.

Az autófóliázási eljárás már az 1920-as évek óta létezik, sokáig a személyre szabott fényezés uralta a jármű­korrekciós piacot, bár kevesek tudták megfizetni. Az emberek maguk által választott dizájnnal, finom és ke­ményebb hatásokkal vagy színekkel teljesen át tudták alakítani járműveiket. Ezek a lehetőségek gyakran nem voltak elérhetők az eredeti márkakereskedőknél, ami azt jelentette, hogy a személyre szabott jármű valóban egyedi volt. Gondoljunk csak John Lennon híres 1969- es Rolls Royce Phantomjára, amelyet a korhoz illő, vi­rágos dizájnnal dekoráltak. Érdekesség, hogy amikor a Beatles sztárja a díszítést igényelte, a Rolls Royce elutasította. Mivel a személyre szabott formatervezés ma már elég gyakori a filmekben és a televízióban is, a járművek személyre szabása nagyon népszerű lett, sokan státuszszimbólumként tekintenek e módszerre.

FOLYAMATOSAN FEJLŐDŐ TECHNOLÓGIA

Az autódekorációs ipar becsült értéke 2021 végén meghaladta a 4,7 milliárd USD-t, és az előrejelzések szerint az elkövetkező években még népszerűbb lesz, 2030-ra 22 százalékos növekedést jósolnak. Hatalmas lendületet vett az iparág, és ez elsősorban a technoló­giai újításoknak köszönhető.

A folyamat egyszerű: csomagolóanyagok készítői nagy formátumú tekercses nyomtatókat használnak, hogy színeket, mintákat és más textúrákat nyomtassanak egy ragasztóréteggel ellátott vinylfóliára, amelyet az­tán hőlégfúvó segítségével rögzítenek a járműre.

Hagyományosan az eco-solvent és latex tinták ké­pezték az anyagok alapját, amelyek híresen tartósak voltak, mivel azonban ezek az eco-solvent csomago­lások a festékek száradási ideje miatt nem voltak túl praktikusak, így egyre több vállalat kezdett alternatívát keresni. A Mimaki felismerte, hogy a gazdaságosabb munkavégzéshez újfajta módszert kell kifejleszteni.

AZ UV JELENTI A MEGOLDÁST?

Mindig is úgy gondolták, hogy az UV festékek nem al­kalmasak autóipari csomagolásokhoz, mivel a festék rugalmatlansága megakadályozza, hogy illeszkedjen a jármű geometriájához. A Mimaki megkereste a meg­oldást erre a problémára, a cég LUS-170 és LUS-190 festékeinek köszönhetően nemcsak azt bizonyítja, hogy ezek az UV tinták alkalmasak az autófóliázásra, hanem azt is, hogy az eredmény messze felülmúlja a hagyományos eljárásokét a minőség és a teljesít­mény szintjén is.

A Mimaki egyik kombinált UV tekercses nyomtató­jával azt tapasztalták, hogy az egész folyamat a ha­gyományos módszerekhez képest sokkal gyorsabban lezajlott. A rendkívüli rugalmasság és anyagtapadás révén a LUS tinták nagyon pontosan és precízen tud­nak dolgozni, emellett olyan különböző felületkezelési eljárásokra is képesek, amelyek korábban elképzelhe­tetlenek voltak, például fényes és matt vagy akár dom­bornyomott effektusokra is.

A Mimaki UV tintákkal készült csomagolásainak másik előnye, hogy rendkívül ellenállóak a külső tényezőkkel, például az időjárással, mosással, kövekkel szemben, emellett az eltávolítás könnyen elvégezhető, és a gép karosszériáján semmilyen nyomot nem hagy.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display