A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Anapurna H3200i LED a Printrio Kft-nél

Végre nem csak hivatalos bemutató cikkekben találkozhatunk az Agfa új Anapurna H3200i LED nyomógépével, hiszen idén év eleje óta már gőzerővel termel egy példány az Óbudai székhelyű Printrio Kft-nél. Egy ilyen nagy újítást és beruházást mindig jól meg kell fontolni, ezért utána jártunk, miként zajlott a döntés előkészítés, és milyen tapasztalataik vannak ezidáig az eszközzel kapcsolatban. Tamás Gábor – a cég egyik alapító tulajdonosa örömmel kalauzolt végig cégükön, és azt is megmutatta, hogyan rendezte át az Anapurna érkezése üzemüket. Hát hiába, egy új játékos érkezése minden csapatot felforgat…

…és tényleg, hiszen a csapatuk eddig is kiválóan működött, de az új játékos érkezése miatt át kellett rendezniük az eddigi csapatszerkezetet. No, de ne rohanjunk ennyire előre – először mutassuk be kicsit az új Agfa Anapurna H3200i LED nyomtatót:
Az Agfa Graphics továbbfejlesztette nagy teljesítményű hibrid (táblás és tekercses) inkjet-nyomtatóját, az Anapurna H3200i LED berendezést. Mint ahogy a név is mutatja, a 3,2 méter széles nyomtató UV-LEDtechnológiával dolgozik. Kül- és beltéri anyagok nyomtatására egyaránt alkalmas ez a széles formátumú hibrid nyomógép. A felhasználási terület igen széles, hiszen táblák, digitális nyomatok, fotorealisztikus poszterek, magas minőségű grafikák tekercses és íves kivitelben egyaránt készíthetők. Hatszínes technológiával dolgozik a nyomtató, és a nyomathordozók skálája a táblás anyagoktól a tekercses, flexibilis anyagokig terjedhet, kül- és beltéri felhasználásra egyaránt. Fedőfehér nyomtatása esetén transzparens nyomathordozók alkalmazása lehetséges, backlit anyagok is készülhetnek. A fedőfehér helyett spot márkaszíneket is lehet használni.
Az Agfa levegővel hűti UV-LEDlevilágítóit, ami további energia-, idő- és pénzmegtakarítást jelent. A LED-lámpák energia- és hőkibocsátása minimális, így hőre érzékeny nyomathordozók széles skálája használható az Anapurna H3200i LED berendezésen.

Anapurna a Printrio-nál

Az óbudán működő, 2007-ben alapított Printrio Kft. már indulásától fogva digitális szélesformátumú nyomtatásra specializálódott – a kezdetekben még oldószeres nyomtatóval indultak, majd azóta fejlesztették gépparkjukat egészen máig. Lapunknak Tamás Gábor mutatta be a céget és legújabb szerzeményüket.
Mivel a cég az utóbbi tizenegy év folyamán megtapasztalta a digitális nyomtatási technológia fejlődési szakaszait, így mára pontosan kialakult elvárásaik voltak azzal kapcsolatban, hogy milyen nyomtató legyen a következő a sorban, amelyre igazán szükségük van.
„Megvizsgáltuk azt, hogy meglévő megrendeléseink alapján milyenek a húzó termékeink, miből érkezik a legtöbb megrendelésünk, és természetesen azt is, hogy milyen irányba akarunk nyitni, majd ezen feladatok ellátására kerestük a lehető legoptimálisabb nyomtatót.” – mondja Tamás Gábor, majd így folytatja: „Azért tetszett meg nekünk ez az Agfa készülék, mert 320 cm széles a nyomtatási felülete, és mivel hibrid készülék, ezért egyaránt nyomtathatunk vele táblás és tekercses anyagokat. Mi a két méter széles Efi Vutek készülékkel indultunk ezen a területen, amellyel főleg táblás anyagokat dolgozunk fel. Az eredeti szándékunk az volt, hogy az új nyomtatóval kiváltsuk a meglévő Vutek hibrid gépünket, de hosszas gondolkodás után végül úgy döntöttünk, hogy megtartjuk a régi nyomtatót is. Ennek legfőbb oka, hogy még mindig képes piacon maradni és megfelelő termeléssel biztosítani a gyártást Viszont mivel a régi nyomtató még működik, és jelenleg olyan sok a megrendelésünk is, ezért inkább megtartottuk, és az új Agfa készülék mellett, annak kiegészítőjeként használjuk. De valójában az új Agfa készüléktől várjuk az igazi átállást és bízunk benne, hogy az új készülék 8-10 éves termelés után is még hasznos gépe lesz cégünknek.”
Természetesen azonnal adódik a kérdés: pontosan milyen anyagokat nyomtattak eddig, és milyen új lehetőségeket látnak az Anapurna nyomtatóban? Tamás Gábor: Jelenleg merev táblás anyagok közül habosított PVC-t nyomtatunk 3 és 5 mm vastagságban, habkarton táblákat 3, 5 és 10 mm vastagságban. Stadur lemezeket 5 és 10 mm vastagságban, Dibond lemezeket 3 mm vastagságban, illetve ritkán méhsejt szálas polipropilén táblákat is nyomtatunk, továbbá néha plexi anyagokat. A régi nyomtatónk még UV Mercury lámpákkal működik, amelynek sajátsága, hogy a lámpák nagy hőt adnak le szárítás közben. Ez eleve bekorlátozta a felhasználható alapanyagok halmazát, hiszen nem tudtunk vele olyan anyagokat nyomtatni, amelyek hőre érzékenyek és eldeformálódnak. Az Agfa Anapurna H3200i nevében is látszik, hogy ebben a nyomtatóban már a legújabb technológiával készült LED lámpák végzik a szárítást, amely jóval több alapanyagra történő nyomtatást tesz lehetővé. Az új készülékkel nyomtathatunk minden olyan anyagra, mint a korábbival, továbbá olyan új, hőérzékeny anyagokra is, mint a vékonyabb plexik, vagy roll up filmek, és A-Pet lemezek.

Sign and Display: A LED technológia tehát új lehetőségeket nyitott meg a cégnek?

Tamás Gábor: Ez egyértelműen így van. Emellett fontos még kiemelni a LED technológia további három meghatározó előnyét is, melyből az egyik a korábbi technológiához képest jóval alacsonyabb energiafogyasztás, másrészt pedig, hogy a LED lámpáknak nincs felfűtési ideje, tehát a készülék bekapcsolást követően azonnal üzemkész. A harmadik fontos előny, hogy a LED lámpák üzemideje jóval hosszabb az UV-nál, hiszen a LED lámpákat 10.000 munkaóránként szükséges cserélni – így ritkábban keletkezik emiatt kiesés a termelésből, ráadásul ritkábban jelent költséget is a cég számára ez a feladat.

Sign and Display: Milyen előkészítési folyamat végén jutottak arra a döntésre, hogy ezt a készüléket választják?

Tamás Gábor: Viszonylag rövid – az utóbbi két évben már beszélgettünk tulajdonostársammal arról, hogy fejlesztenünk kell, és azt is meghatároztuk, hogy az UV táblás nyomtatás területén akarjuk meglépni ezt a fejlesztést, mert ezen a területen nőttek a legnagyobb mértkében a megrendeléseink, ezért szükség volt a nyomtatási sebesség fejlesztésére, illetve a nyomatminőséggel kapcsolatban is egyre nagyobbak a megrendelői elvárások, ezért ezen a területen is fejlesztenünk kellett. A nyomtatási sebesség azért nagyon fontos, hogy az alkalmanként beérkező nagy menynyiségű megrendeléseket megfelelően tudjuk teljesíteni. Az utóbbi két év folyamán több gépet is megnéztünk. Az Agfa készülékét Bécsben tudtuk működés közben megtekinteni. Az idő nagyon nem sürgetett minket, viszont a Wallitrade-től, az Agfa hazai kizárólagos forgalmazójától, olyan ajánlatot kaptunk erre a készülékre, ami visszautasíthatatlan volt, ezért mégis gyorsan hoztuk meg a döntésünket, és megvásároltuk ezt a nyomtatót.

Sign and Display: – Miként zajlott a telepítés és beüzemelés?

Tamás Gábor: A tavalyi év közepén megrendeltük a nyomtatót, de hely szűkében voltunk, ezért komoly átrendezést kellett végrehajtanunk az üzemünkben, amely időt vett igénybe, ezért azt kértük a Wallitrade-től, hogy a lehető legkésőbb szállítsák le a gépet annak érdekében, hogy legyen elég időnk felkészülni és megteremteni a szükséges helyet a készülék számára. Így tavaly december végén szállították le és szerelték össze az új Anapurna nyomtatót, majd idén év elején történt meg a beüzemelése, illetve az oktatása, amely egy hét leforgása alatt megtörtént. A szállítást, a beüzemelést és az oktatást egyaránt nagyon kiválóan szervezte meg a Wallitrade, melynek köszönhetően minden gördülékenyen zajlott. Természetesen, ha valamilyen különleges anyaggal dolgozunk, vagy nem megszokott nyomtatási módot használunk, akkor felmerülnek kérdéseink, de ezek megoldásában is mindig számíthatunk a Wallitrade kollégáinak segítségére és támogatására.

Sign and Display: Milyenek voltak az első tapasztalataik az üzemeltetést illetően?

Tamás Gábor: Mivel korábban már használtunk hasonló gépeket, ezért nagy újdonságot nem jelentett a nyomtató kezelése, hiszen az alapvető funkciói, illetve a karbantartási feladatai hasonlóak a korábbiakhoz. Az Agfa saját fejlesztésű Asanti RIP szoftverét használjuk, amely sokban különbözik az eddig használt RIP szoftverektől, de kijelenthetjük, hogy mind a nyomtató, mind a szoftver felhasználóbarát felépítésű, ezért nem jelentett gondot a munkafolyamatunkba való beintegrálása. Az Anapurna karbantartása nagyon egyszerű. A festékfelhasználása jóval kevesebb – ami valójában nem is a nyomtatásra felhasznált festék mennyiségében, hanem a keletkező hulladék festék arányaiban érzékelhető, ami csökkenti a nyomtatási költségeket.

Sign and Display: Milyen előnyöket tapasztaltak még a felhasználás folyamán?

Tamás Gábor: A fehér szín nyomtatása kifejezetten jól működik. A fehér festék kezelését a készülék saját cirkulációs rendszerével megoldja – erről gondoskodik kikapcsolt állapot
ban is, sőt, ha teljesen áramtalanítjuk a készüléket, akkor egy külön beépített akkumulátor továbbra is lehetővé teszi ezt a keringetést. A több réteges nyomtatás esetében a fehér + CMYK rétegeket kiválóan tudjuk variálni, így könnyedén tudunk kétoldalas nyomatokat is készíteni, például üvegmatricák formájában. Érdemes kiemelni, hogy az Anapurna vákuum-os asztala kis görgőkkel van ellátva, ami azért fontos, mert így nagyobb tömegű táblát is könnyedén tud továbbítani anélkül, hogy a tábla letapadna. Ez egy egyszerű, és mégis remek megoldás, hiszen a kis görgőknek köszönhetően nem a gépnek kell nagy erőt kifejtenie az anyagtovábbításhoz + a tábla sem tud elmozdulni a mozgatás során.

Sign and Display: Most szusszannak egy nagyot, vagy jöhet a következő lépés?

Tamás Gábor: A fejlesztésre folyamatosan szükség van, emiatt is fogunk ellátogatni az idei FESPA kiállításra Berlinbe. Meg kell jegyeznem, hogy az eddigi tapasztalataink nagyon pozitívak az új Agfa készülék működését, illetve a Wallitrade által számunkra biztosított kiváló szerviztámogatást illetően.
Az Agfa szélesformátumú nyomtatóinak magyarországi képviselője a Wallitrade Kft, amely nemcsak teljes körű értékesítési képviseletként működik, de szerviz támogatást is nyújt ügyfelei részére.

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display