A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

5 TIPP a reklámeszköz gyártás felgyorsítására

Bennfentes technikák a gyártási folyamatok racionalizálására

A gyártás egyszerűsítése, gyorsítása és a minél szélesebb alapanyag paletta fogja biztosítani, hogy a legtöbb típusú és darabszámú megrendelést a gyártó teljesíteni tudja. Legyen szó táblás vagy teker­cses anyagokról; rugalmas vagy kemény anyagokról; sztenderd, vagy saját konstrukcióról – a kilövéskészí­tő szoftver és berendezés kommunikációja, majd az eszközök precizitása fog magas színvonalú gyártást biztosítani.

1. A SZOFTVER

Modern gyártási környezetben már nem csak a cél­szoftver tudása mérvadó, hanem az is, hogy men­nyire könnyű a szoftverrel dolgozni. Egy ergonomikus felületen könnyebben eligazodik a kevésbé gyakor­lott tervező is, egy esetleges “Drag & drop” funkció pedig nagyságrendekkel gyorsítja a kilövés tervezés és optimalizálás folyamatát.

A szoftver megválasztásakor azt is figyelembe kell venni, hogy támogassa az iparági standard kimene­teket, illetve azt a berendezést, amivel a vágás-marás során dolgozunk (pl.: Kongsberg berendezések). Az Enfocus Griffin kilövéskészítő szoftverével automa­tizálhatja a folyamatát, csökkentheti a hibák számát, pillanatok alatt tud vágási vonalakat és kifutót gene­rálni, automatikus elő és hátoldali grafika azonosítást tesz lehetővé, illetve dinamikusan készíthető vele nesting az alapanyag megfelelő kihasználásához. A reklámeszközök gyártásakor használt drága alapanyagoknál fontos szempont a minél kevesebb veszteség – amit a Griffin úgy segít elő, hogy egy ívre többféle, eltérő darabszámú munkát is fel lehet vele helyezni. A gyártás gördülékenységét pedig úgy segíti elő, hogy egyszerre generálható a nyomtatási és vágási fájl, így konzisztens módon jönnek létre a gyártáshoz szükséges fájlok.

2. EGY ERŐS, NAGY TELJESÍTMÉNYŰ CNC GÉP

A jelenlegi gazdasági környezetben akkor tud vállal­kozásunk kompetitív maradni, ha nem veszít ügyfelet – illetve ritkán fordul elő, hogy amiatt nem tud egy munkát elvállalni, mert technológiai akadályai vannak a megvalósításnak. Az anyagok sokfélesége és változó minősége is lehet egy olyan pont, ami egy kevésbé konfigurálható berendezéssel akadályokat jelent a kivitelezésben.

A Kongsberg vezérlő szoftvere lehetővé teszi, hogy a különböző alapanyagokhoz kötődő szerszámbeállítá­sokat előre definiáljunk, így megkönnyítve a külön­böző munkák közötti gyors váltást. A berendezés a robusztus felépítése miatt a leginkább problémás anyagokkal is képes dolgozni – gyorsan és a kivágott munka megrongálása nélkül. Legyen szó akár vékony fóliákról, habról, méhsejtes anyagokról, plexi vagy ACM táblákról, a sign&display iparágban előforduló legtöbb anyag Kongsberggel feldolgozható – akár 24/7 munkavégzéssel.

3. VÁGÁS ÉS MARÁS

Ha olyan berendezést választunk reklámeszköz gyártáshoz, ami csak vág és mar – ebben a gazdasági környezetben már nem elég. A sokféle alapanyag megköveteli, hogy a gépet a lehető legkülönfélébb eszközökkel lehessen felszerelni – biztosítva, hogy a gyártó portfóliója a legszélesebb lehessen. A marófej használata mellett mindössze négy eszközzel lefed­hető egy optimálisan működő reklámeszközgyártó működése:

Gyors vágás: Rigid Material Knife Tool

Az első szempontként megjelölt – gyorsaság a Kongsberg statikus késeszközével alapértelmezett. Az eszközhöz tartozó különböző pengék lehetővé teszik, hogy vékony anyagokon, részletgazdag mintát, vagy akár 3 mm vastag habosított PVC táblát is gyor­san megmunkáljunk.

Textilvágás: RotaCut Tool

A széles alapanyag paletta azt jelenti, hogy a hagyományos reklámeszköz alapanyagokon túl a légáteresztő anyagokat is tökéletesen tudjuk vágni. A RotaCut késeszközt egy kerek leszorító talppal látták el, annak kiküszöbölésére, hogy a különböző textilek, hálós anyagok vagy vásznak vágás közben gyűrődjenek.

Riccelés: KissCut Tool

Kihívást jelentő, óriási pontosságot igénylő riccelé­si feladatok elvégzéséhez használhatjuk a KissCut késeszközt, mely nem csak az öntapadós fóliát képes feldolgozni, hanem különleges esetekben (pl.: üvegre kasírozott fólia) a felragasztott fóliát is képes úgy vágni, hogy a hordozóanyag nem sérül.

Akadálymentes táblák és jelek: Braille

Egy másik forrásból is érkezhet különleges reklámesz­köz gyártási igény, abban az esetben, ha különböző kormányzati szabályozások írják elő, hogy a táblák akadálymentesítése miatt tapintható írásrendszer alkalmazásával is fel kell tüntetni a kiírásokat. Az erre a feladatra kifejlesztett Braille eszköz a maróegységgel előfúrt lyukakba helyez apró golyókat, akár habosított PVC, plexi vagy ACM alapanyagoknál is. Természetesen a reklámeszköz iparág egyik alapvető elvárása a marás – melyet a 3kW-os maróorsóval felszerelt berendezés végez, akár 60.000 RPM fordulattal. Akár nagy sebesség­gel szeretnénk marni, fúrni vagy gravírozni, a feldolgozható anyagok listája ezáltal is bővülhet pl. alumínium kompozit, vastagabb plexi vagy faanyagokkal.

4. REGISZTRÁCIÓS JELEK OLVASÁSA, AUTOMATIKUSAN

A gyártási hatékonyság növelésének és gyártás gyorsításának egyik legfontosabb eszköze a kamera­rendszer. A nagyfelbontású kamera nem csak a feldol­gozandó anyag pozícióját, regisztrációs jeleket olvas be, hanem QR kódok alapján képes a job-ok beazonosítá­sára, mely alapján a gép vezérlőrendszere előhívja az adott munkára vonatkozó információkat, úgy mint:

– alapanyag és hozzá tartozó eszközbeállítások,

– vágási / marási vonalak

Ez lehetővé teszi a nyomtatott oldallal lefelé történő feldolgozást is – a grafika megóvásának érdekében.

5. AUTOMATIZÁLÁS – TEKERCSADAGOLÁS

A szélesformátumú nyomtatások, különösen a 3210mm széles, tekercses nyomatok utófeldolgozása a megszokottól eltérő technológiát igényel. Ebben a szé­lességben már semmiképp nem lehet figyelmen kívül hagyni az anyag (legyen az textil, vagy pl. vinyl) nyúlásá­ból adódó eltéréseket, feszültséget, amit egy szállító­szalaggal ellátott vágógépen is nehezebb megmunkál­ni. A motorizált tekercsadagoló belépő az automatizált munkavégzés világába, egy feltekercselővel kiegészítve pedig roll-to-roll workflow alakítható ki a hatékonyság növelése érdekében.

A reklámeszköz gyártás iparágában a sokféle elvárás, a drága és finom megmunkálást igénylő alapanyagok egy olyan komplex elvárás rendszert teremtenek a gyártók számára, melynek csak úgy lehet megfelelni, ha szoftverek és berendezések

tekintetében nem csak egy célgépet vásárolunk – ha­nem olyat, ami a lehető legtöbb anyag feldolgozására képes, a legkülönfélébb módokon.

Gönczi Hajnal

www.partners.hu

- Hirdetés -

Sign&Display