A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Zöld tündérmese a gyártásban

A Föld napja alkalmából különféle módokon hívhatjuk fel magánemberként a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására, s nincs ez másképp az ipari szereplők körében sem. Az elmúlt évtizedekben sokat olvashattunk a fenntarthatóságról. Rengeteg publikáció jelent meg ebben a témában. A fogyasztók, a nonprofit szervezetek, de még a befektetők is olyan elvárásokat támaszthatnak a vállalatok felé, amelyekkel ösztönzik őket a változásra. A gyártás fenntarthatósága azt célozza meg, hogy a folyamatok környezetre gyakorolt hatását minimalizáljuk, a termelési hatékonyság növelése mellett. A világ számos pontján figyelhető meg az a trend, hogy nem a termékek ára alapján, hanem a végrehajtott fenntartható kezdeményezések szerint ítélik meg a vállalatokat. Ennek megfelelően számos gyártó reflektált a felmerülő igényekre, s egyre többet olvashatunk arról, hogy milyen változásokat hajtottak végre a folyamataikban. A fenntarthatóság zászlóra tűzése tehát egy olyan marketingfogás, melynek köszönhetően a környezetre gyakorolt káros hatás csökken, és optimalizálttá válik a gyártás, emellett pedig még gazdasági előnyöket is teremt.

Megfelelés az előírt szabványoknak

„Magyarországon a gyártóknak az ISO 14000 szabványsorozatnak kell megfelelniük környezetvédelmi szempontból” – magyarázza Révész Szabolcs, a HQSC ügyvezető igazgatója.

„A sorozatból a legelterjedtebb az ISO 14001:2015 szabvány követelménye. Ez többek közt a globális környezeti problémákra reflektál. 1992-ben megalkották a riói egyezményt (amit a különböző országok később a törvényükbe iktattak), illetve nemzetközi szabványosítás történik a vállalati környezeti menedzsment területén az ISO 14000 sorozat révén. Az ISO 14001 szabvány célja a szervezet környezeti politikájával összhangban javítani a környezeti teljesítményt, a megfelelési kötelezettségeknek eleget tenni, valamint kitűzni és teljesíteni a környezeti célokat.”

A Környezetközpontú Irányítási Rendszer (KIR) egy, a környezettudatos vállalatirányításhoz alkalmazott megvalósítási eszköz, azaz keret, amelyet a vállalatok töltenek meg tartalommal. „Egy KIR tanúsítvánnyal rendelkező cég nem biztos, hogy környezettudatosan termel vagy szolgáltat, azonban olyan alapot biztosít, amely elősegíti a konkrét változtatásokat, s komoly előrelépést jelent a környezettudatos vállalatirányítás megvalósulása felé. Az a vállalat, amely tanúsíttatja magát az ISO 14001 szabvány követelményeinek megfelelően, a tanúsító auditon felül minden évben egy felülvizsgálati ellenőrzést is kap, ahol evidenciákkal bizonyíthatja, hogy a KIR rendszert nemcsak kiépítette, hanem fenn is tartja. De az auditokon való megfelelésen túl a vállalatoknak egy sor további kötelezettsége is van.”

Leginkább azok a vállalatok érdekeltek a szabvány bevezetésében, melyek számára – a tevékenységük miatt – kötelező a KIR alkalmazása, vagy a vevőjük megköveteli tőlük. „Ettől függetlenül az ISO 14001:2015 szabvány bevezetésével minden szervezet – iparágtól és mérettől függetlenül – képes fejleszteni a környezeti teljesítményt” – összegzi Révész Szabolcs.

A fenntarthatóság a legfontosabb szempont, amelyet az összes gyártónak figyelembe kell vennie, s nem azért, mert ezzel csatlakoznak egy divatos mozgalomhoz, hanem azért, mert rendkívül szükséges, egyfajta kötelezettség a Földünk iránt.

A cikk a NEW technology magazinban jelent meg.

- Hirdetés -

Sign&Display