A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Zöld fordulat a lakberendezésben: törekvés a fenntarthatóságra vagy költséges szórakozás?

Számos kutatás alátámasztotta, hogy a természet közelsége mennyire jó hatással van a lelki állapotunkra. Napjaink nagy részét irodában vagy otthon – vagy akár home office-ban – töltjük, így a harmónia megteremté­se fontossá válik. A növények és természetes anyagok elhelyezésével közelebb kerülhetünk egy fenntarthatóbb belső környezethez. Ezen irányzat segítségével természetet csempészhetünk a mindennapjainkba. Kérdés, hogy egy jól megtervezett otthonnal, irodával, hotelszobával és még folytathatnánk a sort, a megfelelő alap­anyagok kiválasztásával és növények elhelyezésével a bolygónkon is segíthetünk? Erről a témakörről beszélget­tünk Gellér Gabriella lakberendezővel.

Látható, hogy egyre több cég kezd el foglalkozni lakberendezéssel, akiknek eddig ez nem volt a profiljában. Olyan vállalkozásokra gondolok, amelyek olyan alapanyagokkal dolgoznak, amikkel dolgozhatunk a belső terekben, így például tapéták, fóliák. Hogy látod ezt a jelenséget?

A lakberendezőket kiszolgáló cégek portfóliója egyre szélesebb, és olyan választékkal rendelkeznek, amellyel megkönnyítik a munkánkat. Például a tapéták, szőnyegpadlók, textilek nyomtatása egyre népszerűb­bé válik, így egyedi megjelenést biztosítanak a belső terekben. Ma már olyan cégekkel is együtt tudunk működni, amelyek óriási méretben nyomtatnak ta­pétát, és olyan alapanyagokkal, festékkel dolgoznak, amelyeknek a környezeti hatása alacsonyabb. Az ilyen megoldásokkal sokat dolgozunk irodákban, szállodák­ban és éttermekben, de természetesen az otthonok egyedivé varázslására is lehetőséget nyújtanak.

Sok olyan nyomda van, ami kifejezetten erre specializálódik. Emellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a biofil dizájn. Ez az irányzat mennyire népszerű Magyarországon?

Szerencsére ez már itthon is fellelhető trend. Volt olyan iroda – ezt nem én terveztem –, ahol egy több szintet érintő fa növekedett a belső térben. Azt nem tudom, hogy mennyi ideig élt ez a növény, de ez volt a koncepció, hogy az enteriőrbe integrálódjon egy nagy fa. De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az adott növény mennyire fogja jól érezni magát abban a helyiségben. Itt nemcsak a megrendelő ízlésére kell hallgatni, hanem az élő rendszer igényeire is szüksé­ges hangsúlyt fektetni. Hiszen hosszú távon szeret­nénk fenntartani azt, hogy az a hely esztétikus képet nyújtson.

Én inkább élő növényfalakat szoktam betervezni. Érkeztek is hozzám ilyen megrendelések magánhá­zaktól kezdve a cégekig. Viszont az sem mellékes szempont, hogy költséges és energiaigényes megol­dások ezek. Emiatt viszonylag ritkán választanak ilyen jellegű koncepciót.

Hiszen nem elég legyártani, megvenni ezt a falat, amiben a növények jól érzik magukat, hanem utána rendszeresen karban kell tartani: cserélgetni, gondoz­ni, öntözni.

Nagy belmagasságok esetén látványos összképet alkotnak a belógó növények, emellett a hangulata is csodálatos. De ehhez külön kertész alkalmazása szükséges, ugyanis nagy mennyiségű, különleges igényekkel rendelkező élő organizmusokról van szó. Ezek ápolása költséges folyamat, amit nem mindenki engedhet meg magának. Emiatt sokan inkább a mű­növényeket választják.

A kép illusztráció.

Magánlakásokban ez mennyire jellemző, hogy élő növényekkel telítik meg? Gondolok itt a monumen­tálisabb példányokra és a falakra.

Nem mondható jellemzőnek. Terveztem már olyan lu­xuslakást a várban ahová élő növényfalat építettünk, de ez kifejezetten luxusigényeket kielégítő Airbnb ingatlan, kertésszel, gondnokkal. Monumentális élő fát közösségi, nagy belmagasságú közületi terekbe szoktak itthon is tervezni, ahol biztosított a természe­tes fény. Például hatalmas üveg bevilágítók alá.

Térjünk át a természetes anyagok felhasználására. Ebben milyen változásokat tapasztaltál az elmúlt években?

Sokféle irányzat létezik, mindig egyéni preferencia alapján tervezek. De azt látom, hogy a nagyobb cégek arra törekszenek, hogy újra felhasználható anyagok­kal dolgozzunk. Kezdenek arra törekedni, hogy fenn­tartható megoldásokkal vegyék körbe magukat, ami még a bolygónknak is kedvez. Sok vállalat foglalkozik olyan falburkolatokkal, amiket gyártás során keletke­zett fadarálékból préseltek. Illetve ami előremutató, hogy sok cég már igyekszik a saját hulladékát is újra felhasználni, illetve arra is törekszenek, hogy az el­használódott, bontott anyagokat visszavegyék. Sajnos ez még meglehetősen drága és energiaigényes, mert ezekről el kell távolítani a különféle szennyeződéseket (pl. alapozók, ragasztók), majd csak ezután tudnak belőle újra gyártani. Tehát ez még nem annyira kifize­tődő, de a törekvés már megvan rá.

A kép illusztráció.

A belső dizájn megújításánál mennyire koncentrál­nak a fenntarthatóságra a cégek és a hotelek?

Egy szállodát öt-tíz évenként kell újragondolni, mert meglehetősen gyorsan amortizálódnak a bútorok, és egy szállodánál fontos, hogy trendi maradjon – főleg egy bizonyos csillagszám fölött.

Vannak olyan projektjeim, ahol arra törekszem, hogy amit lehet, azt tartsunk meg. Ilyenkor a vezetőség mérlegeli, hogy megéri-e nekik ez, vagy költséghaté­konyabb számukra a vadiúj bútor.

Mindig felmerül a kérdés, hogy melyikkel védjük jobban a környezetet, hogy ha kivágjuk a fákat, és abból bútorokat gyártunk, vagy akkor, ha műanyagot alkalmazunk olyan technológiával, amivel nem szen­nyezzük a környezetet, és elhasználódás után ezeket újra felhasználjuk.

 

Van olyan növény, amit költséghatékonyan integ­rálhatunk a környezetünkbe? Ami olyan megoldást nyújt, hogy mégse kelljen plasztikvirágot tennünk  a helyiségbe.

Például van egy zuzmófajta, ami állítólag élő, és úgy néz ki, mint a moha. Ez sokféle színben kapható, és rendkívül népszerű az irodai dekorációban. Még feliratok is készülnek belőlük, de még az álmennye­zethez is hozzáadhatók. Annyi törődést igényel, hogy néha le kell permetezni vízzel.

Egyre népszerűbb a home office. Mit javasolsz azoknak, akik szeretnék a környezetüket zöldebbé varázsolni, viszont fenntartható módon?

Home office kialakításnál is arra törekszem, mint általában az irodák tervezésénél. Hogy otthonos ba­rátságos legyen, kellemesen érezze magát az ember munkavégzés közben is. Ha megvan a megfelelő mé­retű élettér, azon túl, hogy kényelmes, ergonomikus bútorokat használunk, megfelelő világítást (lehetőleg energiahatékony LED), ezt természetes színekkel, anyagokkal egészíthetjük ki. Élő szobanövényekkel, esztétikus kerámia kaspókban, akár élő növényfallal, ha a pénztárcánk engedi.

Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display