A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Videón, ahogy kinyomtatnak egy életnagyságú hattyút

Napról napra lenyűgözőbb az additív gyártás: a Builder nemrég publikált videójában az élő hattyúra szó szerint megszólalásig hasonlító szobor nyomtatása látható. Az egy méter hosszú és 60 cm magas alakot két termetesebb darab kinyomtatásával, majd pofonegyszerű összeillesztésével oldották meg.

A gyártó Extreme 1500 PRO gépén kétféle fúvókaméretet (0,4 / 0,8 mm) és rétegvastagságot (0,3 mm / 0,5 mm) igényelt a megrendelés: előbbivel az elképesztően részletes nyaki és fejrészt, míg utóbbival a törzset hozták létre, egységesen ötszázalékos belső térfogat kitöltéssel. A hattyú tervezése és kivitelezése is egy helyen, a hollandiai 3D Printing Prototypes műhelyében történt.

A nagy példányszámú 3D nyomtatás kiemelten fontos tényezővé vált a kiskereskedelemben: a kirakatok berendezése hónapról hónapra, de inkább hétről hétre változik, és a lehető legjobban fel kell kelteniük a vásárlók figyelmét. Ilyen gyors ütemű változások mellett kritikusan fontos, hogy a dizájnerek és bolttulajdonosok elképzelései napok alatt fizikai testet öltsenek. A fenti videón épp egy négy hattyúból álló installáció készítésének pillanatai láthatók: a cég egy luxusmárka üzletének kirakatához készítette el, a megrendeléstől számított néhány napon belül.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display