A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Üveg a belső terekben – Hangulatot teremt – a funkcionalitás megőrzésével – 2. rész

Lépcsők, válaszfalak, panelek, korlátok és könyöklők – az üvegnek egy házban történő felhasználása nem ismer határokat.
Mivel ez az anyag az egyedi megjelenések szinte határtalan lehetőségeit kínálja az építészek, lakberendezők és bútortervezők számára a fény áteresztése, visszatükröződése, szín és textúra hatásai révén, ezért az üveg tulajdonképpen innovatív alternatívája lehet a fa, fém vagy kő anyagoknak – mindezt összhangban a trendekkel. Az ipar pedig igyekszik megoldások széles körével megválaszolni a növekvő igényeket. – Szakmai áttekintés a glasstec kiállítás támogatásával.

Az Interpane és az AGC Glass Europa cégek stratégiai szövetségéből megalakult AGC Interpane nemrégiben egészítette ki már meglévő design üvegeinek választékát új, lakkozott termékeivel. Az új, lakkozott mázzal ellátott termékek a „Lacobel és Matelac 2020” nevet kapták. Ahogy a nevük is mutatja, ezek a design üveg változatok 20 különféle színben érhetők el. „A fényes és matt üvegfelületek kombinációja a különféle színekkel még több lehetőséget kínál beltéri fal- és bútordekorációs alkalmazásokra” – mondta Marc Everling, az AGC Interpane marketingkommunikációs igazgatója. Az új színek Klasszikus, Trendi és Exkluzív termékcsaládokban érhetők el, amelyek már eleve ötleteket adnak arra, hogy fa, kő vagy fém anyagokkal kombinálhatjuk ezeket az üvegeket. A Klasszikus termékcsoport olyan időtálló színárnyalatokat tartalmaz, mint a „puha fehér” és a „klasszikus fekete”. A Trendi család olyan, manapság divatos színeket tartalmaz, mint a „puha zöld”, a „zöld zsálya” és a „vörös terracotta”. Az „exkluzív” termékcsalád olyan visszatükröződő, fémes, illetve finoman csillogó színeket tartalmaz, mint a „lacobel réz”, illetve a „lacobel barna” árnyalatok. A kész színek mellett az építészek, tervezők és bútortervezők számára adott a színek egyedi konfigurálásának lehetősége is.

A német üveggyártó cégek közül a Schollglass kifejezetten design üvegek gyártására specializálódott, és egyebek mellett „Gewe-art” terméknéven kínálja digitálisan nyomtatott és porfestett úsztatott üveg termékeit, 20 különféle motívummal, akár egyedi design és színsémák lehetőségével. A cég elmondása szerint a Gewe-art sorozat termékei nem csak könnyen tisztíthatók és karcállóak, de kiválóan ellenállnak az UV sugárzásnak, illetve a páralecsapódásnak is. Mindezen tulajdonságainak köszönhetően egy épület bármely belső terében használható, akár asztallapként, válaszfalként vagy fal elemként – de akár boltok belterébe, illetve kiállítási standok részeként is. Mindezekkel egy időben a cég folyamatosan optimalizálja utómunka technológiáit a termékek minőségének növelése, és a gyártási költségeik csökkentése érdekében.

Az üveg már méltó versenytársa egyéb anyagoknak a beltéri dekorációban, állítja Carsten Heuer, a cég ügyvezető igazgatója, majd hozzáteszi: „Az üvegfelületek utómunka lehetőségei, a szita vagy digitális nyomtatás, változatos hajlítási technológiák már sorozatgyártást és egyedi darabok megalkotását egyaránt lehetővé teszik.” Az idei glasstec kiállítást, amely a világ legnagyobb és legnemzetközibb, az üveggyártási iparágra fókuszáló kiállítása, szeptember 20 és 23 között rendezték meg Düsseldorfban. A glasstec idei speciális témájának köszönhetően a látogatók nem csak a beltéri és homlokzati üvegek speciális termékeivel ismerkedhettek meg, de betekinthettek a jövő üvegtermékeibe is, ahol olyan anyagok kerültek bemutatásra, mint az elektrochromikus, és interaktív üvegek, amelyek információk és elektromosság továbbítására egyaránt alkalmasak, de láthatóak voltak még az innovatív réteggel ellátott üvegek, illetve az önmagukban világító üvegek egyaránt.

A szakmai kiállítás másik speciális tematikai eleme volt a ’glass technology live’, ahol szimpóziummal kiegészítve mutatták be a kutatások legfrissebb eredményeit, illetve a legújabb gyakorlati fejlesztéseket. Az üveggyártás elismert képviselői, illetve építészek, és tudósok szemléltették az üveg, mint anyag sokszínűségét – mindezt aktuális, akár még be nem fejezett építési projektek segítségével.

 

- Hirdetés -

Szólj hozzá
Sign&Display