A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Ukrajna mellett tüntettek a Körszálló fényfestésével

Művészek és digitális signage-technológiákkal foglalkozó szakemberek összefogásával jelentek meg háborúellenes üzenetek a Danubius Hotels tulajdonában álló Körszálló felületén. A döbbenetesen látványos akciót a Secret Mapping néven ismert művészeti projekt keretében hajtották végre február 25-én éjjel, vagyis még azon a napon, amelynek reggelén az Orosz Föderáció lerohanta Ukrajnát. A hazánk által is elítélt konfliktus ellen különböző üzenetekkel („Make Art, Not War”), ukrán lobogót és címert mintázó képekkel, illetve felszólításokkal („Stop Putin, Stop War”) tiltakoztak. A szervezők egyike magazinunknak nyilatkozva elárulta: a mondanivalóhoz méltó módon gerillaakcióban hajtották végre a küldetést.

A fényfestéssel, médiaművészettel, épületvetítéssel, installációk készítésével már több mint 15 éve foglalkozó Besnyő Dániel (a nagy formátumú fényfestéseket gyártó Centrum Production egyik alapítója) óvatosan fogalmazott a demonstráció technikai részleteiről, mondván: a művészeti megoldásoknál használt eszközöket szeretik titokban tartani. Annyit elárult, hogy extrém távolságról, több mint 250 méterről világították meg a Körszálló felületét, természetesen digitális projektorral.

„A megrendelt vetítéseknél nyilván másképp járunk el, de mivel Putyin sem kért engedélyt rá, hogy megtámadja Ukrajnát, a tiltakozásnál mi sem tettük” – erősítette meg a szakember, hozzátéve: nem a cége nevében, hanem a Secret Mapping művészeti projekt keretében hajtották végre az akciót, és – mint mindig – teljes felelősséget vállalnak érte. „Ezt a szerelemprojektet már nemzetközi szinten csináljuk: sokat utazunk, és elhagyatott épületeket, mérnöki találmányokat, természeti képződményeket világítunk meg, általában egy-egy éjszaka erejéig, és mindezt dokumentáljuk is: nagy felbontású videókon, fotókon.”

Kifejtette: amikor a csapattal kiválasztanak egy-egy helyszínt, mindig megvizsgálják az adott ingatlan történetét, és ezt figyelembe veszik a fényfestés tervezése során. A hotel múltja ezúttal kevésbé volt fontos, mert inkább a szívük és a minél gyorsabb reakció igénye vezérelte őket – bár ha valaki nagyon akar, találhat összefüggést a jelenlegi világpolitikai helyzet és a szocializmus presztízsberuházásának tartott Körszálló között. Az 1967-es épület „sok mindent látott a sok-sok év alatt”, fűzte hozzá.

A Secret Mapping-ről elmondta: hazai és külföldi alkotók egyaránt dolgoznak benne, és arra is lehetőséget kínál számukra, hogy olyan megoldásokkal kísérletezzenek, amit normál megrendelői környezetben nem feltétlenül tehetnének meg. A csapatnak van egy befejezett, publikálás előtt álló projektje, amit Boszniában hajtottak végre, de kiszemelték a következő hazai épületet is, sőt évek óta terveznek néhány ukrán helyszínt, amiről a fegyveres konfliktus ellenére sem szeretnének lemondani.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display