A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Új inkjet festékgyártó üzemet épít a Fujifilm

A cég az egyre növekvő globális igények miatt fokozza a pigmentdiszperziós inkjet festékek gyártását, ezért 19 millió dollárból épít egy új üzemet az Egyesült Államokban, a delaware-i New Castle-ben. Az építkezés kezdetét 2021 áprilisára tervezik, és várhatóan a 2022-es év során fejezik be.

Az új üzemben vízbázisú inkjet festékek készülnek majd, amelyek sokoldalúan felhasználhatók, elsősorban a csomagolóiparban és az élelmiszergyártásban. A legfontosabb cél ugyanakkor az lesz, hogy a Fujifilm termékei mind jobban kiszolgálják a környezetkímélő festékanyagokat igénylő, főleg ételcsomagolással foglalkozó partnereket.

A Fujifilm pigmentdiszperziós színezőanyagával kiegészülő vízbázisú festéket eredetileg az FFIC Inc. gyártja – a technológiáik társításával kiemelt minőségű, konzisztens inkjet termékek jönnek létre.

A pigmentszemcsék megfelelő eloszlása kiemelt fontosságú: bár mindössze száz nanométeresek, ha lesüllyednek a festék aljára, majd ott összetömörülnek, eltömítik és hosszútávon tönkreteszik a nyomtatófejet. Ennek megelőzésére kell stabil diszperziót, valamint olyan oldószer-összetevőket és egyéb funkcionális anyagokat biztosítani, amelyek a festékben a lehető legjobb tulajdonságokkal találkoznak.

A Fujifilm pigmentdiszperziós módszerének alapköve az egyedi RxD (Reactive Dispersant) technológia: a térhálós polimer diszpergálószereket megkötik a pigmentrészecskék, és meg is akadályozzák azok leválását. Ez a párját ritkító megoldás sok hagyományos rendszerben is használhatóvá teszi a festéket, amely a lehető legjobb teljesítményt garantálja a felhasználók számára. A cég nemcsak saját festékeiben használja az RxD diszperziós anyagot, hanem továbbadja azt más gyártók számára is. Mivel az ágazatban egyre nagyobb az érdeklődés a kitűnő formula iránt, ezért az Egyesült Királyságon (Skócián) kívül az USA-ban is szeretnék gyártani, hogy globálisan kiterjesszék az inkjet festékek ellátási láncát.

„Az RxD kulcsfontosságú technológia, és a vízbázisú festékek új generációját hozza el”, mondta büszkén a Fujifilm partnerévé vált FFIC elnöke. Ian Wilkinson úgy véli, hogy a társulással globális piaci szereplővé léptek elő, hiszen most már gyakorlatilag a világ minden tájára eljutnak a termékeik.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display