A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Új fiú a csapatban

Egy új márka megjelenése a piacon mindig kérdéseket vet fel annak minőségét, megbízhatóságát illetően, amelyeket nem lehetséges megbízhatóan megválaszolni kizárólag a technikai leírások böngészése által. Ezért szolgál örömünkre, hogy a pécsi Profinyomtatas.hu Kft-nél nyitottak voltak arra, hogy beszéljenek az általuk egy ideje használt LIYU tekercses UV LED nyomtatóval szerzett gyakorlati tapasztalataikról.

Dinamikus vállalkozás – új igényekkel

A Profinyomtatas.hu Kft. több mint 15 éves szakmai tapasztalattal bíró, sokoldalú cég, hiszen foglalkoznak grafikai tervezéssel, digitális nyomtatással, szélesformátumú nyomtatással, dekorációs anyagok nyomtatásával, vászonképek készítésével egyaránt. Partnereik igényeinek megfelelően az ország bármely pontjára leszállítják a megrendelt terméket. Igény esetén pedig dekoratőreik és alpinista alvállalkozóik kihelyezik a megrendelő által megálmodott terméket. Menynyiségtől függően képesek a 24/48 órás sürgősségi gyártásra, akár már 1 négyzetmétertől is. Fő erősségeik közé tartozik a minőség, gyorsaság, és rugalmasság. A cég kiváló szakembergárdával és sokoldalú gépparkkal végzi tevékenységét. Technológia terén nem nagyon lehet nekik újat mutatni, ezért pláne érdekes volt hallgatni Dékány András, a cég gyártásvezetőjének elmondását a LIYU nyomtatóval kapcsolatos tapasztalataikat illetően.

Sign and Display: Mikor vásárolták a LIYU PZR UV LED nyomtatóját?
Dékány András: Tavaly november elején helyeztük üzembe a készüléket.

S&D: Milyen szempontok alapján választották ki ezt a készüléket?
Dékány András: Cégünk már nagyon régóta keresett olyan tekercses UV LED készüléket, amellyel biztonságosan és stabilan vagyunk képesek nyomtatni az óránkénti 30-40 m2 mennyiséget. A kutatásaink eredményeként döntöttünk a LIYU PZR UV LED készüléke mellett – egyenlőre 4 nyomtatófejes változatban, de a készülék egyébként bármikor könnyedén alakítható át 8 fejes, gyorsabb sebességű működésre.

S&D: A már meglévő megrendelői körük kiszolgálásához volt szükségük erre a készülékre?
Dékány András: A cégünknek nagyjából kétezer megrendelőből álló vevői köre van és adódnak olyan időszakok, amikor úgy feltorlódnak a megrendeléseink, hogy a rendelkezésünkre álló 6 Eco solvent, illetve szublimációs nyomtatókkal már nem voltunk képesek kiszolgálni időben ezeket a megrendeléseket. Mivel a cégünk egyik ismérve a megrendelések rövid határidővel történő teljesítése (ha este kapunk egy megrendelést, a legtöbb esetben azt is másnap postázzuk), ezért megoldást kellett keresnünk annak érdekében, hogy ezeket a rövid határidőket tartani tudjuk. Emellett az oldószeres és Eco solvent gépeknél számolni kell némi száradási idővel is – ezért az UV technológia már évekkel ezelőtt a látókörünkbe került, hiszen fontos szempont, hogy ezzel a technológiával azonnal kész, használható nyomatot kapunk. Az új LIYU készülék sebessége által pedig nagyjából négy Eco solvent gép működését tudjuk kiváltani – egyetlen készülékkel. Sajnos az UV technológia felé tett első lépésünk roszszul sikerült, hiszen megvásároltuk egy ismert márka hibrid (tekercses és tábla) nyomtató változatát, amely megnyitotta ugyan az UV technológia piacát a számunkra – viszont a készülék rengeteg olyan hibával bír, amelyek miatt egyszerűen megáll a gyártás – ez pedig egy termelő cég számára óriási probléma.

S&D: Milyen szempontok szóltak még az UV technológia mellett?
Dékány András: Az a tény mindenképpen, hogy azonnal kész nyomatot kapunk és nincs szükség szárításra. Emellett az UV festékek eleve 2 év UV garanciával bírnak, így a nyomat laminálása sem szükséges, amivel pénzt és időt is nyerhetünk.

S&D: Hogyan találtak rá a LIYU márkára?
Dékány András: A 2017-es hamburgi FESPA kiállításon találkoztunk először a LIYU márkával és készülékeivel. Addigra volt már egy olyan elképzelésünk, miszerint nem feltétlenül nagy márka, drága nyomtatóját kerestük, hanem megbízható, költséghatékony megoldást akartunk találni. A kiállításon látottak biztatók voltak, de meg akartuk ismerni működés közben is a készülékeket, ezért külföldön több különböző profilú üzemben is jártunk, ahol évek óta használják a LIYU nyomtatóit. Jártunk bútorüzemben, textilüzemben, reklámcégnél és a valós termelési körülmények között látottak abszolút meggyőztek minket, ezért döntöttünk úgy, hogy megvásárolunk egy LIYU készüléket.

S&D: Mennyire használják ki a LIYU nyomtatót az üzembe helyezése óta?
Dékány András: Teljes mértékben kihasználjuk. A tavalyi év végén a karácsonyi megrendelési dömping, most pedig az országgyűlési választások adnak rengeteg munkát, így az ideje nagy részében éjjel-nappal termel a készülék. És figyelembe véve a tényt, hogy karácsony után két hétre leálltunk – már mostanra 15.000 m2-nyi nyomatot készítettünk a LIYU készülékkel tavaly november eleje óta! Így mára már a meglévő készülékünk 8 fejesre történő fejlesztésén, gondolkodunk, illetve tervezzük a márka táblás nyomtatójának megvásárlását is, amellyel szeretnénk kiváltani a korábbi hibrid nyomtatónkat. A LIYU nyomtatónk ugyanis abszolút megbízhatóan működik, ráadásul az eddigi festék költségeinknek nagyjából a feléből tudjuk elkészíteni a nyomatainkat.

S&D: Egyébként a LIYU gépek megismerésére tett utazásaik üzleti fejlődési lehetőségeket is kínáltak a cégük számára?
Dékány András: Eleve célzottan olyan cégekhez mentünk, amely termelési irányok érdekeltek minket és most, hogy szélesebb felületekre tudunk nyomtatni, már be is tudunk lépni ezekre a területekre. Ilyen termékek például a textil anyagok, és világító dobozok, amelyeket már sikeresen gyártunk a LIYU készülékünkkel. Karácsonykor pedig a feszített vászonképek nyomtatását végeztük kifejezetten nagy mennyiségben, minőségi felbontásban.

S&D: A készülékkel kifejezetten sokféle alapanyag nyomtatható (tekercses anyagok, vinyl, papír, ponyva, háló, textilek, roló anyagok). Milyenek a különféle anyagokkal kapcsolatos nyomtatási tapasztalataik
Dékány András: Abszolút jó tapasztalataink vannak és a fent felsorolt anyagoknak már szinte mindegyikére nyomtattunk, kivéve talán a papírt. A keskenyebb anyagok esetében pedig többször volt alkalmunk kipróbálni, hogy két tekercset nyomtattunk egymás mellett – amely szintén kiválóan működött.

S&D: A gép paramétereit tekintve nagyon robosztus, ipari struktúrájú készülék. Helyigényét tekintve is annak tekinthető?
Dékány András: Ez abszolút így van, hiszen ez egy erőteljes felépítésű gép. Viszont egyáltalán nem bír nagy helyigénnyel azon az 5 méter széles felületen kívül, ami a gép szélessége, könnyen elhelyezhető és az anyag betöltésen kívül igazából egy ember is képes kezelni.

S&D: A gép Konica Minolta nyomtatófejekkel és Panasonic szervó motorral van felszerelve. Ezek a fő alkatrészek már eleve garanciát jelentenek a minőségre és megbízhatóságra
Dékány András: Ahogy említettem, korábban volt rossz tapasztalatunk nagy nevű gyártó készülékével, ezért nem akartunk csupán márkanevekre hagyatkozni. Ettől függetlenül az mindenképpen megnyugtató, hogy ezek az alkatrészek szükség esetén beszerezhetők.

S&D: A gép összeszerelését és beüzemelését a LIYU szakemberei végezték?
Dékány András: Természetesen a beüzemelést a LIYU szakembere végezte, és azóta is rendelkezésünkre állnak bármilyen kérdésünk esetén.

S&D: A LIYU saját szoftverével, a PhotoPrint RIP szoftverrel kapcsolatban milyenek a tapasztalataik? Mennyire felhasználóbarát a szoftver kezelőfelülete és működése?
Dékány András: A beüzemeléskor ezzel a szoftverrel telepítették a gépet. Mi pedig kipróbáltuk, és annyira használhatónak ítéltük meg, hogy azóta is ezzel a RIP szoftverrel használjuk a készüléket. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy természetesen más szoftverrel is kompatibilis a gép, pl. Calderaval is használható.

S&D: Az üzemeltetést illetően van olyan tulajdonsága, amit mindenképpen kiemelne?
Dékány András: Míg a hibrid készülékünk esetén heti szinten szükséges ürítenünk a hulladék festéktartályt, addig a LIYU-nál három hónap, és 15.000 m2 nyomat készítése után erre egyetlen alkalommal volt szükség, ami óriási költséghatékonyság. Ugyanis ezt a gépet nyugodtan lekapcsolhatjuk éjszakára, majd bekapcsoláskor szinte azonnal üzemkész, és az anyag beolvasására sincs szükség. Mindezek mellett nagy előnyei az alacsony üzemeltetési költség, az egyszerű használat, illetve az, hogy megbízható, stabil termelést és kiváló minőségű eredményt biztosít.

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display