A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Új ANDA Present gyártócsarnok Kalocsán

Több szempontból is kiemelkedő és példaértékű, amit az ANDA Present Group eddig elért, hiszen magyar cégként nemzetközileg elismert márkává nőtte ki magát. A cég egyre jobban törekszik a hazai alapanyagok felhasználására, amelyet magyar munkaerő segítségével alkot termékké, a teljes munkafolyamatot pedig egy saját fejlesztésű szoftver felügyeli. E lokálpatrióta hozzáállás jegyében nyitották meg szeptember 15-én kalocsai üzemük legújabb, 300 millió forintos beruházás eredményeként elkészült 700 négyzetméteres csarnokát, ahová lapunk is meghívást kapott.

Az összesen 300 főt foglalkoztató budapesti székhelyű ANDA Present az egykori kalocsai tejüzem sokáig elhagyatottan álló és nagyon leromlott állapotba került épületeit vásárolta meg és újította fel komoly erőfeszítésekkel, ahol 2015 óta folytat termelő tevékenységet. A projekt újabb mérföldköveként, ünnepélyes keretek között adták át szeptember 15-én a cég új, mintegy 300 millió forintos beruházás eredményeként elkészült, 700 négyzetméteres gyártócsarnokát, amely a már használatban lévő helységek mellett most újabb lendületet ad a helyi termelésnek.
A megnyitón részt vett Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere és a városi képviselő-testület tagjai is. András Attila, a társaság kalocsai származású tulajdonosa köszöntő beszédében bejelentette: a jövő évben Kalocsán megduplázzák a dolgozói létszámot, amely így 75-ről 150 főre emelkedik, de további fejlesztéseket és létszámbővítést is terveznek, egyebek mellett egy kutatás-fejlesztési projekt keretein belül.

András Attila megnyitó beszédében elmondta: – Magunk sem gondoltuk, amikor belevágtunk, hogy ekkorára fogunk növekedni. Az 1995-ben családi vállalkozásként megalapított ANDA Present Kft. – amit testvérével, András Csabával indított –, mára négy nemzetközi leányvállalatával és hat belföldi cégérdekeltséggel, egy jól működő holdinggá fejlődött, évi 10 milliárdos árbevételének 80 százalékát 52 országba irányuló exportjából realizálja és BE CREATIVE néven saját márkás termékeket is fejleszt és forgalmaz. András Attila hangsúlyozta: a cég a mai napig megtartotta családi vállalkozás jellegét, amelynek ékes bizonyítéka, hogy az alapítók gyermekei, a második generáció képviselőiként, már a cégekben dolgoznak. A mostani fejlesztés eredményeként immár a cég termelésének 60 százaléka Kalocsán folyik, ahol jelenleg 75 dolgozónak adnak munkát. Az új üzemcsarnokkal együtt nemsokára 100 főre nő a dolgozói létszám, amellyel az ANDA Present Kalocsa legnagyobb munkaadói közé emelkedik, ezzel beváltva, illetve túlszárnyalva a 2014-ben tett ígéretét. Mint András Attila hangsúlyozta: az elmúlt időszak eseményei is derülátásra adnak okot, hiszen a cég megvásárolta a jelenlegi telephelye melletti 2 hektáros ipari területet, ahol egy már elnyert 2 milliárdos kutatás-fejlesztési projektet indítanak. Ennek 5 éves időtartama alatt további 15-20 új munkahelyet létesítenek. A cégvezető szólt arról is, hogy a kalocsai sikereket megtapasztalva budapesti fejlesztésben gyakorlatilag nem gondolkodnak, azokat a jövőben is szülővárosában tervezi megvalósítani.

 

Új gépek – átlátható termelés – nagyobb önállóság
Lapunk abban a kiváltságban részesült, hogy kaptunk egy külön „tárlatvezetést”, Seres Pétertől, a cég operatív igazgatójától, aki bemutatta nekünk a kalocsai telephely működési egységeit, és az ott üzembe helyezett gépeket. Amint azt a 2016. március-április lapszámunkban a cégről készült cikkünkben már leírtuk, az ANDA Present házon belül tizenöt különféle nyomtatási technológiát alkalmaz ügyfelei megfelelő kiszolgálására. A piacon egyedülállóan mindig a legmodernebb technológiákat alkalmazzák, a legmagasabb színvonalú és legnagyobb precizitással készülő termékeikhez. Számukra a minőség és a szállítási határidők pontos betartása elsődleges szempont. Többek között ezért is döntöttek amellett, hogy még több termelési fázist végezzenek saját maguk, hiszen alvállalkozók által végzett termelés nem tette lehetővé a fejlődést. Amikor 2014-ben megvásárolták a kalocsai komplexumot, akkor azzal a szándékkal tették, hogy több szakaszban felújítják. Először az épület kisebbik részét tették rendbe és indították el 5-10 fővel emblémázó üzemüket 2015-ben. Ezt követte a nagyobb épületrész felújítása, amely egyébként két részre osztható. Egyik részében találhatók a digitális nyomtatási technológiát igénylő berendezések, a felső részében található egy iroda, a hátsó részében pedig az a nagy csarnok található, amelyet most adtak át. Az épület e részére került az összes digitális nyomtatási technológia, így itt üzemel a Mimaki JFX200-as tábla nyomtatója, amellyel rengeteg különféle terméket nyomtatnak és itt kaptak helyet a szublimációs Epson tekercses nyomtatók is. Új beszerzés a Zünd kivágó gépük, amelyet egy hónapja helyeztek üzembe. Ezzel a géppel oldják meg a BE CREATIVE márka termékekhez szükséges kivágási munkákat, illetve a gép kiemelt szerepet tölt be a termékgyártás meggyorsításában, hiszen termék beálló formákat/kliséket is készítenek vele például a Mimaki JFX200 számára, amelyen ezáltal egy menetben jóval több terméket képesek megnyomtatni. Egy újabb, különálló helységben folyik a különféle nyakpántok, szalagok nyomtatása, amelyre Monti Antonio gépeket használnak.
A most átadott 700 négyzetméteres csarnokban helyezkednek el a hagyományos nyomdatechnológiák a tamponnyomás, szitanyomás, transzfernyomás. Az új csarnokba áttelepített gépek mellett 2 darab automata szitanyomó szárító, 2 darab ATMA félautomata transzfer matricanyomó, 16 darab 1-2- 5 szín nyomására képes tamponnyomó került az új helyére. A csarnokhoz kapcsolódóan természetesen minden szükséges helységet is kialakítottak, így helyet kapott egy szita előkészítő műhely, levilágító terem, alapanyag raktár, öltözők és mellékhelységek – így tulajdonképpen egy komplett gyártó egység került itt kialakításra.
Amint az ANDA Present esetében megszokhattuk: a termelés minden egyes része remekül és pontosan átgondolt, a gyártási folyamatok átláthatók és megfelelően elkülönülnek egymástól. A kalocsai telephelyen szintén megfelelően különülnek el egymástól a különféle gyártási technológiák, ezzel garantált a termelés biztonságos működése. Az egymásra hagyatkozó megoldások azonban egymáshoz megfelelő közelségben kerültek elhelyezésre a munkafolyamatok minél optimálisabb működése érdekében. Az üzem dolgozóiról már első pillantásra tudjuk, ki milyen részlegen dolgozik, hiszen az adott munkafolyamathoz illően más-más színű pólót viselnek. A gyártási folyamataikat egy saját fejlesztésű, professzionális szoftverrel vezénylik, amely a teljes folyamatot végigköveti a megrendeléstől a gyártáson és a minőségellenőrzésen át egészen az elkészült termék szállításáig. A minőségellenőrző kollégák tablettel a kezükben járják az üzemet és fotókat készítenek a különféle munkafázisokról. Ez lehetővé teszi az adandó hibák azonnali lokalizálását és kiszűrését. Az ismétlődő megrendelések esetében pedig elég egy adott kód behívása, amely alapján az adott megrendelés összes specifikációja megjelenik – és azonnal kezdődhet a gyártás.
A cég fő központja továbbra is a budapesti Harbour Parkban található telephely, hiszen továbbra is ott található a cég központi raktára. Az emblémézandó termékeket napi szállítással juttatják el Kalocsára, majd az elkészült termékeket visszaszállítják oda. Így az új csarnok szinte alvállalkozó beszállítóként funkcionál. Számunkra öröm volt látni, hogy ilyen példaértékű fejlesztés idehaza, egy magyar cég által valósult meg és alig várjuk, hogy beszámolhassunk a következő fázisok elkészültéről! Sign

- Hirdetés -

Sign&Display