A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Trendek a papírcsomagolás piacáról

Az újrahasznosított anyagok piacán belül a papírcsomagolás a legnagyobb ágazat, amely mintegy 65 százalékot tesz ki. A papír és a karton közösen a legmagasabb újrahasznosítási arányt mutatja világszerte (néhány ország kivétel ez alól, ahol az üveg áll az első helyen). A papírcsomagolás iránti kereslet a kínai és más feltörekvő országok ipari tevékenységének köszönhetően továbbra is emelkedni fog. Valójában az újrahasznosított papírcsomagolás teljes piaca 5 százalékos CAGR-rel (átlagos éves növekedési ütem) fog növekedni – írja 2018-as elemzésében a Packaging Labelling.

Földrajzi előrejelzések

Az Egyesült Államokban és Kanadában a papír és karton visszanyerése 1990 óta 81 százalékkal nőtt, és az USA-ban 70 százalékos, Kanadában pedig 80 százalékos újrahasznosítási arányt produkált. Az európai országok átlagosan 75 százalékot értek el e terén, néhány országban, például Belgiumban és Ausztriában pedig eléri a közel 90 százalékot is. Az Egyesült Királyságban és számos más nyugat-európai országban a papír újrahasznosítási aránya 80 százalék. Kelet-Európa és a világ többi része elmarad a többiektől, ami a nem megfelelő infrastruktúra miatt következik be.

Az újrahasznosított papír az USA cellulózellátásának 37 százalékát teszi ki. A fejlődő országokban exponenciálisan nő a papírpép iránti kereslet; Kína, India és Ázsia több részén növekszik a leggyorsabban az egy főre jutó papírfelhasználók száma. A tranzitcsomagolási ágazat növekedése Kínában a növekvő fogyasztással együtt a papírcsomagolás iránti kereslet gyors növekedéséhez vezet, 2008 óta 6,5 százalékkal nőtt, ami jóval magasabb, mint bárhol máshol a világon. Ezzel párhuzamosan az újrahasznosított papír iránti igény is növekszik.

Az újrahasznosított papírcsomagolás legnagyobb piacát a kartonpapír-csomagolás jelenti. Az USA-ban visszanyert papír és karton mintegy 30 százalékát a hullámpapír-csomagolás alapanyagának gyártására használják fel. A visszanyert karton nagy részét Kínába exportálják, míg a maradékot más papírcsomagolások, például kartonpapír, hajtogatott dobozok előállításához alkalmazzák.

Hova tovább papírcsomagolás?

A 2018-as becslések szerint az újrahasznosított papír iránti kereslet évi 1,5 millió tonna újrahasznosított cellulózzal fogja meghaladni a kínálatot. A papíripar a fejlődő világban papírcsomagoló üzemekbe fektet be, hogy kielégítse a növekvő keresletet ezekben a régiókban.

A jövőben a papírcsomagolás a legkézenfekvőbb választás a hungarocell kiváltására. Az iparág számos meghatározó szereplője már áttért a papírtermékekre, vagy kísérletezik azokkal. A Starbucks például kizárólag papírpoharakat használ, és aktívan részt vesz a papír-újrahasznosítási kezdeményezésekben. Ezen ágazat további fejlődése szintén hozzájárul a növekedéshez, mivel az elért eredmények lehetővé teszik a hullámpapír mellett a bevonatos papírcsomagolások újrahasznosítását is.

Papírcsomagolás az élelmiszeriparban

Az újrahasznosított papír egyik leggyorsabban növekvő piaca az élelmiszeripar. Bár ez az újrahasznosított papír teljes piacának kis százalékát teszi ki (a teljes újrahasznosított papírpiac kevesebb mint 1 százalékát), várhatóan gyorsabban fog növekedni, mint az újrahasznosított papírcsomagolás iránti általános kereslet. Az eldobott tányérok és poharak esetében tapasztalható növekvő fogyasztói tudatosság növelni fogja az újrahasznosított papír iránti keresletet.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -

Sign&Display