A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

TOP 5 3D nyomtató-gyártó

A 3D nyomtatás felfutó ágban van, de néhány kiemelkedő gyártó uralja a piacot. Ezen iparág rendkívüli gyorsasággal növekszik, 2025-re az értéke várhatóan meghaladja akár a 42,9 milliárd dollárt is. Ehhez a robbanásszerű bővüléshez hozzájárult, hogy testre szabható termékeket, összetett alkatrészeket képesek gyártani. Aki 3D nyomtatással foglalkozik, annak érdemes megismerkedni az innováció vezetőivel. Az Investignews.com összegyűjtötte az iparág fontos szereplőit, cikkünkben ezeknek egy részét mutatjuk be.

1. HP

Piaci tőke: 23,95 milliárd USD

A Hewlett Packard (HP) nem a 3D nyomtatásról vált híressé. 2017-ben mutatták be a világon elsőként azt a csúcstechnológiás laboratóriumukat, ahol segítik a vállalatokat a 3D nyomtatáshoz szükséges anyagok és alkalmazások következő generációjának fejlesztésében, tesztelésében, valamint szállításában.

A HP 3D nyomtatóközponttal is rendelkezik a kínai Guangdong tartományban, amely egyfajta központot képez. A vállalat törekvései egyértelműen azt mutatják, hogy rendkívül elkötelezettek a 3D nyomtatás iránt.

Enrique Lores, a HP vezérigazgatója nemrégiben kifejtette, hogy a járványhelyzet rávilágított, mennyire fontos a termékek helyben történő előállítása, amivel sokkal gyorsabban juthatnak a kívánt elemhez. A közelmúlt eseményeire kiváló választ adott a 3D nyomtatás, igazi alternatívát nyújtott az ipari szereplőknek, s jól kirajzolódott, mire is képes a technológia.

2. Proto Labs

Piaci tőke: 2,91 milliárd USD

A Proto Labs – a nevének megfelelően – a gyors prototípusgyártásra szakosodott, melyet háromféle eljárással valósít meg: sztereolitográfiával, szelektív lézeres szinterezéssel és közvetlen lézersugaras fémszinterezéssel. A technológiájukkal műanyag alkatrészeket állítanak elő. A vállalat 2014-ben indította el ipari szintű 3D nyomtatási szolgáltatásait. Azóta vezető szerepet tölt be e területen. A fejlesztőket, tervezőket segítik a prototípus- és az alacsony volumenű gyártásban.

Az 1999-ben alapított vállalat immár nyolc helyszínen gyárt, három kontinensen, és a központja Minnesotában található. A Proto Labs a világ leggyorsabb digitális prototípusgyártójaként aposztrofálja magát. 2020-ban pedig bejelentették, hogy már képesek biztosítani az űripar számára is bizonyos anyagokkal készített alkatrészeket, a fejlett 3D nyomtatási technológiájuknak köszönhetően.

3. Materialize

Piaci tőke: 1,21 milliárd USD

A Materialize több mint 25 éve nyújt szoftveres megoldásokat és 3D nyomtatási szolgáltatásokat. A vállalat eddig több mint 95 szabadalmat tett le az asztalra, és további 165 folyamatban van. Az évek során együttműködtek már a Volvóval és az Adidassal is. Ezenkívül partnerséget kötöttek a HP-vel a Jet Fusion 3D 4200 technológia kapcsán, valamint a HP FitStation testre szabott cipőbetét-koncepciójához nyújtottak szoftveres megoldást.

4. Stratasys

Piaci tőke: 823,63 millió USD

A Stratasys 1988 óta foglalkozik 3D nyomtatással, és elsősorban az egészségügyi, a repülőgépipari, az autóipari és az oktatási piacon tevékenykedik. A vállalat globális szinten több mint 600 engedélyezett vagy függőben lévő szabadalommal rendelkezik. Ezek közül a legfontosabbak: FDM, PolyJet és a WDM technológiák. A Stratasys leányvállalatai többek közt: MakerBot, GrabCAD, RedEye On Demand és a Solid Concepts.

5. 3D Systems

Piaci tőke: 795,29 millió USD

A 3D Systems 1983 óta gyárt 3D nyomtatással kapcsolatos termékeket, illetve biztosít szolgáltatásokat. Portfóliójuk magába foglalja a 3D nyomtatókat, a megfelelő anyagokat, az alkatrész-szolgáltatást és a digitális tervezőeszközöket.

A vállalat célja, hogy a gyártók leegyszerűsíthessék a folyamataikat a cég megoldásai segítségével. A partnereik mindent megtalálnak egy helyen, az anyagpalettájukon szerepelnek például  a különböző fémporok és a műanyagszálak is.

A cikk a NEW technology magazinban jelent meg.

- Hirdetés -

Sign&Display