A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Tévéstúdió átalakítása csúcstechnológiás berendezésekkel

A Datos Media Technologies nyerte a koncessziós pályázatot 964 Alfalite LED készülékház szállítására Spanyolország legnagyobb állami médiavállalata számára – írja közleményében az Alfalite.

Az Alfalite, az egyetlen európai LED képernyőgyártó örömmel jelenti be, hogy 964 darabot szállított a ModularPix Pro 1.9 ORIM LED panelből az RTVE stúdiói, a spanyol nemzeti állami közszolgálati televízió számára. A műveletet a Datos Media Technologies végzi, amely elnyerte a berendezések szállítására kiírt koncessziós pályázatot.

Az RTVE ambiciózus projektet indított valamennyi spanyolországi stúdiójának átalakítására, hogy új funkciókat és csúcstechnológiát biztosítson, amelyek javítják az otthoni nézők élményét, rugalmasabb, változatosabb és izgalmasabb módot biztosítva az információk bemutatására.

Minden stúdiót a legmodernebb, sokoldalú AR technológiával szereltek fel, amely lehetővé teszi a produkciós csapatok számára, hogy nagyobb térérzetet és kreatív sokoldalúságot nyújtsanak egy élénkebb, innovatívabb és hatásosabb módon, amely valódi változást eredményez a nézők számára.

Az RTVE stúdiói számára a képernyők szállítására kiírt pályázat elnyerése nem volt egyszerű. Az RTVE elemezte a piacon elérhető összes megoldást, hogy megtalálja a legmegfelelőbbet az összes műsora vizuális vonalának vezetésére. Ebből a célból az RTVE műszaki csapata egy független laboratóriumot bízott meg, hogy valós környezetben értékelje az iparág vezető szereplőinek képernyőire adott válaszreakciókat.

A stúdiók számára a legjobb LED képernyők elemzése során az RTVE mérnökei különösen nagy hangsúlyt fektettek olyan szempontokra, mint a betekintési szög, a színmérés fenntartása alacsony fényerősség mellett, vagy például a képernyők elektromágneses kompatibilitása. Ezért választotta az RTVE az Alfalite-ot. A ModularPix Pro VP paneljei 1,9 milliméteres pixelosztással, optikai paraméterekkel és cd/m2 > 1800 nits fényerővel rendelkeznek, ami a betekintési szög kiemelkedő stabilitását biztosítja, és lehetővé teszi a LED fal forgatását még extrém kamera szögekből is.

Az RTVE mérnöki csapata ekképpen nyilatkozott a projektről: „Ezek a nagy képernyők olyan tévéstúdiókban működnek, ahol sok a kommunikáció a rádióállomások, fülhallgatók vagy vezeték nélküli mikrofonok között. Ezt az elektromágneses környezetet feltétlenül figyelembe kell venni, ezért megköveteltük, hogy ezek a képernyők megfeleljenek az európai laboratóriumi szabványoknak.” Az RTVE mérnökei azt is megjegyezték: „Kerestük a kijelző alacsony energiafogyasztásának paramétereit, valamint azt, hogy az alkatrészek forrasztása során ne maradjanak ólommaradványok. Az egyik szempontunk az volt, hogy a LED képernyő gyártója megfeleljen minden környezetvédelmi kritériumnak, mivel a LED képernyőket széles körben fogják használni”.

És tény, hogy a fenntarthatóság és a kompatibilitás tekintetében két olyan tulajdonsága van az Alfalite készülékházaknak, amelyek megkülönböztetik őket a piacon kapható többi LED modultól. Az egyik az alacsony átlagos fogyasztás (35 watt), a másik pedig az alacsony elektromágneses kompatibilitási szint (EMC tanúsítvány), amely lehetővé teszi, hogy az Alfalite panelek interferencia nélkül létezzenek együtt más elektronikus rendszerekkel, ahogyan az gyakran előfordul a tévéstúdiókban vagy a filmforgatásokon.

A Datos Media Technologies az Alfalite LED képernyők RTVE-be történő integrálásáért felelős vállalat. A médiavállalat az Alfalite készülékházakba integrált Mo-Sys kamerakövető rendszereket is használni fogja, hogy a hírműsorokban VP XR környezetben dolgozhasson, ami a vállalat másik követelménye volt a LED modulok kiválasztásakor. Ezenkívül az RTVE az Epic Games Unreal Engine-jét fogja használni grafikus motorjaként.

240 Alfalite ModularPix Pro 1.9 ORIM LED panelt kapott a „Canal 24h” híradó – a vállalat 24 órás hírcsatornája –, amely a híres madridi Torrespaña (Spanyolország tornya) épületében található; a stúdió most egy elegáns felújításnak örvend, amelyet nagy képernyők uralnak, amelyek óriási rugalmasságot biztosítanak a hírek ismertetéséhez.

Az RTVE 550 Alfalite LED készülékházat telepített az ország tizennégy területi központjában. A díszletek mostantól képernyőkkel rendelkeznek a képek és grafikai források számára, hogy modern történetmesélési módszereket, valamint rugalmasabb és hatékonyabb teret biztosítsanak az interjúk és viták számára.

Hasonlóképpen, a Sant Cugat-i (Barcelona) produkciós központban található időjárásstúdióban 174 Alfalite modulból készült LED fal lesz. Ez a LED képernyő nagyobb és jobb időjárási térképet tesz lehetővé, hogy a műsorvezetők dinamikusan jelezhessék előre az időjárás alakulását.

Sebastián Cabrera, az Alfalite műszaki igazgatója elmondta: „Nagyon büszkék vagyunk a Datos Media Technologies-zal és az RTVE műszaki csapatával közösen végzett munkára, amelyet az összes stúdiójuk modernizálásán végeztünk. Arra is büszkék vagyunk, hogy termékünk átment az összes független laboratóriumi vizsgálaton a fényerő, színmérés, betekintési szög, frekvencia, fogyasztás és a CE-teszt tekintetében, amelyek pályázati követelményeket jelentettek.”

Cabrera azt is megemlítette: „Ez egy olyan kihívás volt, amelyet az Alfalite le tudott küzdeni, a ModularPix Pro P1.9 ORIM panelekbe fektetett munkával, kutatással és fejlesztéssel annak érdekében, hogy a piacon a legjobb teljesítményű LED szekrényt hozzuk létre, a legalacsonyabb fogyasztással és óriási megbízhatósággal. Ismét köszönjük a Datos Media Technologies és az RTVE bizalmát az Alfalite-ban”.

Az Alfalite és az RTVE együttműködése 2021-ben kezdődött az Alfalite ModularPix Pro P2 6 SMD LED panelek felszerelésével az RTVE Prado del Rey-ben, ahonnan olyan TV műsorokat sugároznak, mint az „España Directo”, a „La Hora 1” vagy az „Aquí la Tierra”. Ugyanebben az évben az RTVE Torrespaña-ban található napi híradó 2. stúdióját is Alfalite ModularPix PRO P1,9 ORIM panelekkel újította fel, az RTVE Sant Cugat sportstúdióját pedig Alfalite ModularPix Pro 1.9 SMD panelekkel korszerűsítette.

Az RTVE stúdiókban használt LED panelek ORIM (Optical Resin Injection Module) technológiával rendelkeznek, amely egy új, optikai gyanta befecskendezésével működő, a LED paneleket lezáró rendszer, és javítja a modulok közötti pontosságot (<0,5 mm). Emellett 175º-os nagyított vízszintes és függőleges betekintési szöget biztosít.

Az ORIM technológiával ellátott LED panelek kiváló antisztatikus áramvédelemmel (ESD > 10kV), jobb hőleadási paraméterekkel, valamint kiváló ütés-, folyadék-, vegyszer- és tűzállósággal rendelkeznek (UL94 megfelelőséggel). Emellett könnyebben tisztíthatók, kevésbé károsodnak, és a piacon a legrövidebb javítási idővel rendelkeznek.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display