A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Tapéta kisokos az attraktív megjelenéshez

A színesre festett falak napjainkban már egyre kevésbé divatosak. A különböző tapétatípusokkal történő dekorálás egyre erősebb alternatívaként van jelen. De milyen fajták vannak? Hogyan válasszuk ki a megfelelő elemet? A választ a Design Café adta meg cikkében.

Fémes hatást keltő tapéták

A fémes hatású tapéták vékony fémfólia- vagy szálréteget tartalmaznak, amelyek különféle mintázatokat alkotnak. Arany, ezüst, metálszürke, rózsaarany és még számos más – a fém összetétele, fajtája és típusa függvényében – hatás érhető el. A fémes hatást keltő tapéták kiválóan működnek látványfalként, és a fénnyel való játékuk csillogást kölcsönöz a helyiségnek, például melegséget ad természetes megvilágításban. A geometrikus mintázatú tapéták kifejezetten divatosak, ezek fémes hangsúlyokkal ellátva modern csavart nyújtanak a látványban.

Flock tapéták

Leggyakrabban a hálószobákban alkalmaznak pelyhes tapétatípust, amely elegáns megjelenést kölcsönöz. Eredetileg a vágott bársonyszövet-függönyök utánzására találták ki ezeket, és „pelyheket” vagy gyapjúipari hulladékot használtak. A flock tapéták ma már mesterséges szálakból – rayon, nejlon vagy poliészter anyagokból – készülnek, amelyeket ragasztóval bevont felületre alkalmaznak. Az eljárás domború felületet nyújt, ezekből rengeteg variáció készül. A flock tapéták használata kézműves hangulatot nyújt, s e tapéták kiválóan alkalmasak a kevésbé forgalmas helyiségek dekorációjához – társalgó, nappali vagy étkező. Viszont ezt a kivitelt a konyhákban, folyosókon és gyermekszobákban érdemes elkerülni.

Vinyl tapéták

A vinyl olyan anyag, amely olcsó, tartós, könnyű, kevés karbantartás-igénnyel rendelkezik és vízálló. Az ilyen típusú tapéták nem szőtt jellegűek, ami azt jelenti, hogy valamilyen hordozóanyaghoz rögzítettek. Bár olcsóbb dekorációs lehetőségként tartják számon, a vinyl tapéta ugyanolyan minőségben képes színt varázsolni az otthonokba. Viszont óriási előnye, hogy szinte bármilyen környezetben tartós, még nedves helyiségekben is, mint például konyhákban és fürdőszobákban vagy a gyakran használt szobákban.

Szitázott hatású tapéták

A szitázott hatású tapéták legfőképpen azon lakástulajdonosok számára ajánlottak, akik egyedi, kézműves megjelenést szeretnének az otthonuknak adni. Ezeket a dekorációs eszközöket kézzel készítik, úgy, hogy szitán keresztül festik meg az anyagot, ezáltal nem ismétlődnek a minták, mint egy gépi gyártás során. Ez az eljárás teljes mértékben személyre szabott világot biztosít az otthonukat dekorálóknak.

Festmények a falakon

A falfestményes tapéták kiváltképpen azoknak javasoltak, akik szeretik a nagy, merész műalkotásokat viszontlátni a falfelületeken. Részletgazdag képek megjelenítésére ad lehetőséget, amelyek olyan díszes látványt nyújtanak, mintha Michelangelo festette volna ki a helyiséget. Ez a típus minden térben használható a lakásokban – gyermekszobában, nappaliban, előszobában és akár konyhában is. De a sort még lehet folytatni, hiszen irodák, üzletek, bemutatótermek és más kereskedelmi egységek falain is kiváló hatást érnek el.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display