A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

TAMPONNYOMÁS, TAMPONGUMI, KLISÉ

EGY KIS TECHNOLÓGIAI BETEKINTÉS

A számos létező nyomtatási technológia közül az egyik legszélesebb körben alkalmazható eljárás a tamponnyomás. A megfelelő festék megválasztásával

 • különféle reklámtárgyak (pl. toll, öngyújtó, pendrive)
 • babák és kisgyermekek számára gyártott termékek (pl. cumik, cumisüvegek, rágókák)
 • gyermekjátékok
 • üvegből készült tárgyak
 • kerámia (pl. szaniterek)
 • textilek, beleértve a különféle cipőtalpakat is
 • órák számlapjai
 • járműalkatrészek
 • sportfelszerelések
 • orvostechnikai eszközök
 • háztartási- és fogyasztói elektronikai termékek
 • termékcsomagolások
 • zárókupakok (pl. üdítők, ásványvizek kupakjai)
 • számítástechnikai és irodai kiegészítők

nyomtathatók meg. És a fenti felsorolás a teljesség igénye nélkül készült.

A tamponnyomás technológia lényege röviden: egy speciális nyomólemezre (klisére) levilágításra kerül az előre elkészített grafikai anyag, így a nyomatkép „belemaródik” a klisé felületébe. A nyomatkép mélyedéseibe kerülő festéket egy szintén speciális – számos paraméter figyelembevételével megválasztott – tampongumi felveszi és átadja a nyomtatandó tárgy felületére.

Az átadott festékréteg gyorsan megszárad a nyomathordozón, így a tamponnyomás nagy példányszámok esetén is gazdaságos választás. További előnye, hogy többszínes nyomtatásra is alkalmas, relatív csekély hely- és előkészítési költséggel jár, valamint könnyedén beilleszthető a meglévő technológiai sorokba.

csh_tamponnyomas_4

 

A tamponnyomás egyedi sajátossága, hogy független a formától: a homorú vagy domború felületeket ugyanúgy lehetséges a segítségével megnyomni, mint a sík felszínű tárgyakat. Ez annak köszönhető, hogy a tamponnyomáshoz szükséges tampongumi – amely szilikon gumiból készült – képes felvenni a nyomtatandó termék alakját. Még arra is lehetőséget biztosít, hogy strukturált felületre vagy mélyedésekbe nyomtassunk, akár mechanikusan érzékeny alapanyagokból készült termékeket is.

csh_tamponnyomas_5

A TAMPONGUMI

A szilikon gumiból – és szilikon olajból – készült tampongumikat a 60-as évek végén fejlesztették ki. Feladatuk abból áll, hogy a nyomatképet a nyomólemezről (kliséről) a megnyomtatandó hordozóra átvigyék. Tekintve, hogy a nyomtatható alapanyagok sokfélék lehetnek, a tampongumi számos formában, méretben és keménységgel készülhet. Ezek a paraméterek a nyomatkép kinézetét is befolyásolják.

A TAMPONGUMI FORMÁJA

Alapvetően háromféle tampongumi forma létezik. Az első és egyben leggyakoribb kivitel a kúp formájú tampongumi. Ez a forma egy hegyes csúcsú tampontestből áll és mélyedések, egyenetlen felületek nyomtatásánál ideális. A másik alapforma a V-alakú tampongumi. A V-tampon hasonlatos egy hegyes élű oromzathoz, amelyik a tampongumi teljes hosszán végigfut és enyhén domború felületek nyomtatásánál ideális választás. A harmadik forma a hengeres síkfelületű tampongumi, amit rotációs tamponnyomás során alkalmaznak.

Az sem mindegy, hogy a nyomatkép hol helyezkedik el a tampongumin. Ha egy kúp formájú vagy V-formájú tamponnal dolgozunk, a képnek minden esetben távolabb kell elhelyezkednie a tampongumi hegyétől. Éles rádiusszal rendelkező tamponoknál jobb minőségű nyomatok készíthetők, mint a lapos rádiusszal rendelkezők esetében.

csh_tamponnyomas_3

A TAMPONGUMI MÉRETE

A tampongumik méretüket tekintve is igen változatosak lehetnek. A legkisebbek alig néhány grammot nyomnak, az igazán nagy méretűek súlya akár a 80 kg-ot is elérheti. Azt, hogy az adott munka nyomtatásához milyen méretű tampongumira van szükség, a nyomatkép nagysága, valamint a tampongép méretei is meghatározzák.

A TAMPONGUMI KEMÉNYSÉGE

A tampongumi keménysége (Shore keménység) a harmadik változó, amelynek meghatározása kulcsfontosságú a nyomatok minőségének szempontjából. A legtöbb előállító többféle keménységet kínál annak érdekében, hogy a tampongumi minden felhasználási követelménynek eleget tudjon tenni.

Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb a tampongumi, annál jobb a nyomtatás minősége. Az összenyomás során egy keményebb tampon sokkal tovább tartja meg a formáját, mint egy ugyanolyan formájú, de puhább tampongumi.

A TAMPONGUMI ÁPOLÁSA

A tampongumik élettartama 10.000-100.000 ciklusig tarthat, alkalmazástól függően. A sima, élek és kiemelkedések nélküli nyomathordozókhoz használt tampongumik jellemzően hosszabb élettartammal rendelkeznek. A használatból eredő kopáson túl, a tamponfestékben lévő oldószer is hatással van a tampongumira. A tamponban lévő szilikon olaj ugyanis – az oldószerrel való folyamatos érintkezés következtében – idővel kiszárad. Emiatt jelentősen romlik a felvevő- és leadóképessége. Megfelelő ápolással azonban jelentősen javítható a használhatósági ideje.

TIPP: ha szeretnénk, hogy a tampongumik hosszú ideig megőrizzék a tőlük elvárt minőséget, 8-12 órás használat után cseréljük őket. A megfelelő tisztítóanyag segítségével távolítsuk el róluk a festéket, majd kenjük át a felületüket COMEC AK 50-es regeneráló olajjal. Ezt követően a tampongumit pihentessük 12-24 órán keresztül. Ezzel az egyszerű művelettel akár meg is háromszorozhatjuk élettartamukat! (megjegyzés: a tampongumik élettartama nagyban függ a nyomtatott alkatrész kialakításától és a nyomtatás beállításától is!) Több műszak esetében ajánlatos az egyes műszakok között a tampont kicserélni, és a regenerálást elvégezni.

A KLISÉ

Tamponnyomás során a jó minőségű nyomatok elérésnek szintén fontos feltétele a megfelelő klisé kiválasztása. A felhasználást, valamint a különféle klisé típusok előnyeit és hátrányait mérlegelve, (minőség, költségek, saját- vagy beszállító általi előállítás, nyomtatási példányszám) dönthető el, hogy melyik típus szükséges a nyomtatáshoz.

csh_tamponnyomas_2

A LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT KLISÉ FAJTÁK

Műanyag klisé

Ez a legkedvezőbb költségű változat, melyet relatív könnyű előállítani. Egy fém hordozó lemezből, valamint egy UV fényérzékeny polimer rétegből áll.

A műanyag klisé különféle minőségben, valamint rétegvastagságban létezik. Különbséget lehet tenni az alkohollal valamint a vízzel kimosható klisé között. Ennek különbsége nincs hatással az előállításra, azonban mindkét verzióhoz másféle kimosó szert szükséges választani. Átlagosan kb. 10.000-20.000 nyomat készíthető vele és kiváló választás lehet nagyobb méretű nyomatok esetén, valamint akár négyszín nyomtatásnál is.

Acél tömbklisé

Az acél klisé nagyon hosszan eltartható, előállításához jelentősen nagyobb időráfordítás szükséges. Lényegesen drágább, mint a műanyag klisé. Egyéb lemez anyagokkal összehasonlítva az acél klisével érhető el a legjobb nyomtatási minőség. Élettartama akár az 1-2 millió ciklust is elérheti.

Acél lemezklisé

Az acél lemezklisé egy kompromisszum a két fent említett típus között. Közepes darabszámú gyártások esetén javasolt a használata, mivel körülbelül 100.000-200.000 nyomat is elkészíthető vele. Előállítása valamivel időigényesebb és körülményesebb, mint a műanyag klisé esetében, azonban közel sem olyan bonyolult és költséges, mint az acél tömbklisé elkészítése.

A CSH-nál teljes körűen forgalmazunk mindent, amire csak a tamponnyomáshoz szükség lehet:

 • Comec tampongépek és kiegészítő berendezések
 • tampongumik óriási választékban, akár egyedi igények szerint is
 • Comec és Marabu tamponfestékek mindenféle alapanyagra
 • segédanyagok (mosófolyadékok, szilikon olaj, stb.)
 • klisék
 • Comec festékes alkatrészmosó (klisék, festéktartók…) berendezések.
 • SAATI mosófolyadékok
 • szakmai tanácsadás

Kollégáink szívesen nyújtanak segítséget akár a megfelelő berendezések, akár a szükséges kiegészítők kiválasztásához, tesztek elvégzéséhez annak érdekében, hogy a munkafolyamat és a nyomtatott végeredmény is tökéletes lehessen!

www.csh.hu

- Hirdetés -

Sign&Display