A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

SZITANYOMÓ SABLON – A MINŐSÉGI NYOMTATÁS ALAPJA

Ha ránézünk egy szitanyomó sablonra, elsőre úgy tűnhet, hogy az csupán egy keret, amelyre egy szövet darabot ragasztottak, rajta a nyomtatandó minta negatív képével. Hiába csak egy kiegészítőnek tűnik, amelyre a munka elvégzéséhez szükségünk van, ez az eszköz az alapja a szitanyomtatás eljárásának. Ezen áll vagy bukik a sikerünk, a nyomtatott végeredmény minősége.

Számos dologra kell figyelnünk ahhoz, hogy minőségi nyomatokat állíthassunk elő a szitanyomó sablon segítségével.

A SZITAKERET MEGVÁLASZTÁSA

A szitanyomó sablon alapja egy fából vagy fémből – jellemzően alumíniumból – készült keret. A fa keretek – melyek elterjedésének oka elsősorban az alacsony áruk volt – manapság már visszaszorulóban vannak. Egyre inkább kiszorítják őket az alumínium keretek, amelyek nem vetemednek és vízre, hőmérsékletre is kevésbé érzékenyek.

Ahhoz, hogy a választott keret megfelelő alapja lehessen a szitanyomó sablonnak, elengedhetetlen az alapos tisztítás, előkészítés. Amennyiben már használt keretet készítünk elő, el kell távolítanunk a felületéről a korábbi ragasztórétegeket. Ezt a lépést akkor hagyjuk csak ki, ha nincsenek nagy lyukak, kráterek a ragasztós felületen. A megfelelően felvitt ragasztóréteg többször is felülragasztható. (A szitakeret ragasztókról és azok használatáról itt olvashatsz részletesebben:
https://csh.hu/gyik/szitanyomas/szitagyartas/)

A SZITASZÖVET KIVÁLASZTÁSA

Egy adott munkához szükséges szitaszövet típusát és színét a nyomtatandó minta és a használni kívánt szitafesték határozza meg. UV száradású szitafestékhez 120-180 szál/ cm sűrűségű szitaszövetet használjunk. Ha oldószeres szitafestékkel dolgozunk, 90-120 szál/cm sűrűségű szövetre lesz szükségünk. Vizes bázisú festék mellé grafikai nyomatoknál a 68-140 szál/cm sűrűség, textilnyomás esetén – plasztizol festékhez is – a 40-90 szál/cm sűrűség az ideális választás. Speciális esetekben a fentiektől természetesen eltérhetünk, minden szövetválasztást a konkrét munka típusa befolyásol. Vékony vonalak, részletgazdag grafikák nyomásához sárga színű, kevésbé részletes mintákhoz fehér színű szitaszövetet használjunk.

Tapasztalataink alapján a 77 szál/cm-es sűrűség alatti szövetek esetében a szitaszövet színe nem befolyásolja jelentősen a nyomat minőségét. A változatos grafikáknak, a festékek és az alapanyagok széles választékának köszönhetően számtalan egyéb kombinációra is létezik megfelelő választás szitaszövet tekintetében. Hívd kollégáinkat és segítenek választani!

A SZITANYOMÓ SABLON FESZESSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA

Nem csak a keretnek és a felragasztott szitaszövetnek van komoly jelentősége a szitanyomó sablon elkészítésekor. Ugyanis nem mindegy, hogy a szövetet mennyire feszítjük meg a felragasztása előtt. A nem megfelelően megválasztott feszességi értéknek rossz minőségű nyomatok vagy szövet szakadás lehet a vége, amely – mindkét esetben – anyagi- és időveszteséggel jár. A feszességi értéket a nyomtatandó grafika, a választott alapanyag és festék, valamint a használt szitanyomó berendezés figyelembevételével kell meghatároznunk.

Kézi szitanyomás esetén a sziták nem feszíthetők túl feszesre, mert nem lehetséges folyamatosan, egyenletes nyomóerővel nyomtatni. Alacsonyabb feszesség ajánlott azoknál a munkáknál is, ahol az alapanyag felülete nem egyenletes, esetleg hajlékony, és a szitanyomó sablonnak le kell követnie az alakváltozásokat a nyomtatás során.

Gépi nyomtatás esetén, valamint ahol nagyon passzerpontos nyomatokra van szükség több színes nyomtatásnál, ajánlott a választott szitaszövet feszességi határának közelében feszíteni.

Amennyiben feszesebb szitanyomó sablon készítése a célunk, dönthetünk a választott szövet típuson belül a vastagabb szálátmérőjű változat mellett, ha elérhető ilyen az adott szövetből. Ilyenkor azonban kompromisszumot kell kötnünk a kevesebb nyomtatható festékmennyiséggel. A vastagabb szövetszálú szitanyomó sablonok tartósabbak is, de az elméleti (és gyakorlati) nyomtatott festéktérfogat, tehát a velük nyomtatható festékréteg kisebb.

A SZITANYOMÓ SABLON ÉLETTARTAMÁNAK NÖVELÉSE

Akár gyártatjuk, akár magunk készítjük, nyilván azt szeretnénk, hogy a szitanyomó sablon minél hosszabb életű lehessenek, hiszen költségbe – és időbe – kerül az elkészítése. Ehhez annyit kell tennünk, hogy a szövet típusának meghatározása és a megfelelő feszességi érték megválasztása előtt számításba vesszük az alábbiakat (az adott munkára vonatkozóan):

  1. a használt festék típusa (plasztizol, UV, oldószeres, vízbázisú)
  2. a nyomtatandó felület struktúrája (sima, struktúrált)
  3. a nyomatminta (apró, részletgazdag nyomat/nagyobb felület)
  4. az egymásra nyomtatandó színek száma és pozíciója
  5. az össz nyomatszám.

A fentiek figyelembevételével elkészített szitanyomó sablont használva – megfelelő kezelés mellett – meghosszabbíthatjuk annak élettartamát. A szitanyomó sablonokat minden felhasználás után a megfelelő szitamosó folyadékkal mossuk el, a szitasablont archiváljuk (erről itt olvashatsz bővebben: https://csh.hu/hirek/szitanyomas-a-szitak-archivalasa/), vagy rétegtelenítsük. Amennyiben szükséges, szellemképeltávolítót is használhatunk.

Mielőtt újra használni szeretnénk egy korábban archivált szitát, vagy ugyanazzal a sablonnal hosszú időn keresztül dolgozunk, mérjük meg a szita feszességét. Ez az érték ugyanis idővel csökken, ami minőségi problémákat okozhat a nyomtatás során. Amennyiben 4 szín nyomtatásához (CMYK) választjuk ki a szitákat, törekedjünk arra, hogy mindegyik szitanyomó sablon esetén közel azonos legyen a feszesség (+/- 0,5N). Ezt tartsuk szem előtt a többszínű nyomtatások esetében is. Az ennél nagyobb mértékű feszességi eltérés passzer problémákat okozhat, vagyis a színek egymáshoz képest elcsúszva kerülhetnek nyomtatásra. A túlfeszített sziták bizonyos munkáknál kevesebb nyomatszámot bírhatnak, ezzel extra költséget okozva, ezért nem érdemes minden esetben a maximális feszességre törekedni, és azt nem túllépni. Minden szövettípus érvényes adatáról a forgalmazóként megfelelő információkkal rendelkezünk, fordulj bizalommal kollégáinkhoz.

www.csh.hu

- Hirdetés -

Sign&Display