A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Széles választék, nagy raktárkészlet

Kíváncsiak voltunk, mi történik a táblás reklámhordozó anyagok piacán, Hopp Editet, a Nyomdaker Kft. üzlet­ágvezetőjét kérdeztük.

A Nyomdaker a táblás anyagok széles választékával rendelkezik, a kibővült raktárunkban jelentős mennyiségű készletet tartanak. Milyen változásokat, tendenciákat tapasztal a táblás műanyagok piacán?

Az utóbbi, években számos nehézségen ment keresz­tül a teljes műanyagipar, ami nem csupán az árak fo­lyamatos változása miatt jelentett nehézséget, de az is beigazolódott, hogy a választék mellett a kivitlezők zavartalan ellátása érdekében mindig komoly raktár­készlettel kell rendelkezni. A közelmúltban jelentősen bővítettük a raktárkapacitásainkat és a táblavágáshoz hamarosan egy sokkal nagyobb, új táblafelosztó gép is érkezik a céghez. Ezzel már a 4 méter széles anyagokat is gyorsan, nagy pontossággal tudjuk méretre vágni.

Ahogyan a gazdaság minden területén, a reklámdeko­rációs piacon is meghatározó az árérzékenység. A nagy mennyiségben gyártott, rövid távú, promóciós eszközök készítésénél az ár a legfontosabb, ez fokozottan így van a nagy tendereknél, nagyon komoly árharc jellemzi ezt a piacot. Természetesen még mindig a hagyományos táblás anyagok a meghatározóak. A habosított PVC, az alumínium szendvicslemez, a Stadur szendvicspanel mellett a polipropilén, a PVC film a legkeresettebb anya­gok. Az utóbbi években – ha lassan is – a piac elkezdett a környezetbarát anyagok felé fordulni, illetve az egyre melegebb nyarak miatt a magasabb hőtűrésű anyagok iránt is nő a kereslet. Már évek óta és egyre jobban érez­hető a síkágyas UV-LED nyomtatók elterjedésének hatá­sa, egyre többen választják ezt a technológiát és keresik a direkt nyomtatásra alkalmas alapanyagokat.

Milyen környezetbarát anyagokról van szó? Milyen területeken alkalmazzák ezeket?

A leginkább környezetbarát anyagok a papír szendvics­lemezek, a Nyomdakernél mi az FSC minősítésű Beelite méhsejtes szerkezetű papír szendvicspaneleket forgal­mazzuk. Ezek a 10 és 16 mm vastagságú táblák nagyon jó tulajdonságokkal rendelkeznek. A Beelite táblákat beltéri felhasználásra ajánljuk. Ezek a táblák közvetle­nül nyomtathatók, formára vághatók, így POS kínálók, de akár bútorok, üzletdekorációk iis készülhetnek be­lőlük. A multinacionális vállalatok mellett egyre több kisebb cég is ragaszkodik a környezetkímélő megoldá­sokhoz, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anya­gokhoz. Számukra a Beelite tökéletes alternatívát kínál a műanyagokkal szemben.

Említette a magas hőtűrésű anyagokat. Milyen anyagok azok, amelyeket a napfénynek kitett felületek készítésére ajánlanak?

Míg Nyugat-Európában és tőlünk északabbra még tűr­hető a nyári hőterhelés, és akár habosított PVC anya­gokat is tudnak használni napfénynek kitett helyeken, addig nálunk ez már évek óta nem működik. Biztosan mindenki találkozott már a hullámosodási problé­mával. Az alumínium szendvicslemezeink és a Stadur Easyprint lemezek jelentik a megfelelő választást az ilyen helyzetekre. A magas hőtűrés ellenére a felsze­reléskor még ezeknél a tábláknál is kell hőtágulással számolni, nem győzzük felhívni a figyelmet az ovális furatok fontosságára. Az újrafeldolgozhatóság mel­lett a jobb hőtűrési tulajdonságok miatt szoktak a po­lipropilén anyagaink mellett is dönteni.

A fém-műanyag kompozit lemezek kiváló kültéri alter­natívát jelentenek a vékonyabb habosított PVC-k vagy akrilok helyett. Most vezetünk be egy új terméket, amit tulajdonságai miatt Dakerbond ECO Slim-nek nevez­tünk el. ECO, mert kis táblamérete miatt nagyon jó áron szerezhető be, csupán 3 mm vastag, így nagyon könnyű, 0.05 mm vastagságú alumínium páncélzatá­nak köszönhetően könnyen vágható. De van egy másik újdonságunk is, a táblafilccel írható, mágnesezhető és direkt nyomtatásra is alkalmas Dakerbond Magne­tic Steel Digi / Marker white szendvicspanel. Ezzel az anyaggal olyan táblát lehet készíteni, amely nyomta­tott, állandó grafikai elemek mellett, mágneses jelzése­ket is tud hordozni, valamint a fehéren hagyott része­ken letörölhető táblafilccel írható.

nyomdaker.hu

- Hirdetés -

Sign&Display