A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Szakmai szövetség komoly múlttal

25 éves a Magyar Szitanyomók Szövetsége

Idén ünnepli 25 éves fennállását a Magyar Szitanyomók Szövetsége, amelyet a jubileumi évszámhoz méltó keretek között, komoly nemzetközi elismertség mellett rendeztek meg. Nagy múlt áll a magyar szövetség mögött, amelyet Kovács György, a magyar FESPA elnöke foglalt össze.

A domonyvölgyi Lázár lovaspark szolgáltatott méltó környezetet a Magyar Szitanyomók Szövetsége 25. születésnapi ünneplésének június 9-én. A bemelegítő program kiváló lovas bemutató, lovaskocsikázás és a park bemutatója volt. Ezt követte a nagybetűs ÜNNEP!

A rendezvényt Kovács György, a Magyar Szitanyomók Szövetségének elnöke, a nemzetközi FESPA nyugalmazott elnöke nyitotta meg, aki elmondta: „Hihetetlenül szerencsés fickó vagyok, hiszen egész életemben jókor, jó helyen találkoztam kiváló emberekkel.” A magyar szövetség durván két évvel a rendszerváltás után alakult. A rendszerváltást megelőzően a nyomdaipar hazánkban állami monopólium volt, így nem léteztek magán nyomdák – ez alól egyetlen kivételt képzett a szitanyomás. Magyarország így nem csak a szocialista blokk legvidámabb, de legszínesebb barakja is volt. A hétköznapi ember számára a szitanyomással foglalkozó szakemberek valahol a mágia és a lángos sütő között álltak – hiszen nagyon szép dolgokat készítettek, de senki nem tudta, pontosan miként.
Kovács György hozzátette: „A fejlődés robbanásszerű volt hazánkban és nemzetközileg egyaránt. Amikor 1992 őszén a nemzetközi FESPA-hoz kerültem (amelynek 2010-13 között elnöke is volt – a szerk.), akkoriban négyévente volt egy FESPA kiállítás, mára évente van hat, míg a kezdeti időszakban összesen négyen dolgoztak a FESPA irodában, mára közel negyven fő tevékenykedik a szervezet és szakmai rendezvényeik sikerén.” Kovács György a magyar szövetség alapító tagjainak felsorolását követően így folytatta ünnepi beszédét: „A rendszerváltást követően, friss vállalkozóként legfőképpen a tudáséhség hajtott minket előre, és együtt ismertük meg ennek a szakmának minden csínját-bínját. Akkoriban nem volt egységes elnevezés a szitanyomásra. A szövetség tagjai hozták létre a szakmai szótárat, illetve tankönyv sem létezett – két ilyet szintén megalkottunk. Ennek a szövetségnek mégis a legnagyobb sikere, hogy a konferenciákon közelebb kerültünk egymáshoz. A kezdetekkor ellenségekként ültünk le, majd a beszélgetések folyamán rájöttünk, hogy közös problémákkal találkozunk, amelyekről jó beszélni.” De miért is élvezte Kovács György az elmúlt 25 évnek minden percét? Hát többek között a lenti indokok miatt: „Azért mert a magyar szita és digitális nyomdász legalább félig művész.

Vannak, akik mindent túléltek – és azt sem vették észre, hogy közben volt egy gazdasági világválság.
Az apró dolgokban is megtaláltuk a számításunkat.
A magyar szitanyomtatás világszínvonalú – hiszen a Kensch Fespa Awardsot nyert. Világbajnokot is neveltünk – Kiss Lajos személyében, aki megnyerte a FESPA Wrap Masters dekoratőr versenyét.
A magyar szitanyomtató megelőzte a korát, hiszen olyan technikai megoldásokat alkalmazott, amelyeket máshol csak később ismertek meg.

A magyar szitanyomdászok leleményesek – hiszen minden problémára van megoldásuk.”

Illusztris nemzetközi vendégsereg
A ma már világszövetségként működő FESPA a legmagasabb szinten képviseltette magát, hiszen jelen volt a világszövetség egyik alapító tagja, a szitanyomás egyik legendás alakja, Michel Caza. A FESPA jelenlegi elnöke Christian Duyckaerts, aki elmondta: „Bárhová megyünk a világon, a FESPA rendezvényeken mindenütt családként működünk. Ami összehoz minket az a nyomtatás, és a nyomtatás iránt érzett szeretetünk és lelkesedésünk, amelyek nélkül a FESPA szövetség, és rendezvényei nem létezhetnének.” Neil Felton, a FESPA ügyvezető igazgatója elmondta: „Lehetséges, hogy mi szervezzük a legjobb kiállításokat – de mindenkit emlékeztetek, hogy minden egyes FESPA kiállítás az összes tag, így a magyar tagok közös kiállítása.” Sean Holt, a FESPA főtitkára kiemelet: „Óriási család vagyunk, hiszen világszerte több mint 16.000 cég tagja a FESPA-nak, amely szinte példa nélküli egy szakmai szervezet tekintetében.” A szlovák szövetség főtitkára rendhagyó módon nem csak szóban, de jellegzetes – és ráadásul kifejezetten hangos – szlovák énekkel is köszöntötte a magyar szövetséget.
A Sign and Display magazin ezúton is köszöni a meghívást és a remek szervezést Kovács Györgynek, illetve Klement Péternek és gratulál a Magyar Szitanyomók Szövetségének! Lapunk felületeivel továbbra is örömmel támogatja a Szövetséget szakmai célkitűzéseinek elérésében.


A Magyar Szitanyomók és Digitális képalkotók Szövetsége a kreatív nyomtatási szakemberek és a gyártók közössége már 25 éve. A szövetség a nyomdászok és a gyártók szűken vett körén kívül szolgáltatásokkal, információkkal szolgál a kereskedők, az eladási helyre készülő reklám-állvány és display gyártók, valamint a tervezők és kreatív szakemberek számára is. A szövetségbe belépés sem korlátozódik a szűken vett szakmára, bárki tag lehet, aki egyetért a szövetség céljaival, és elfogadja a feltételeket. A szövetség szakmai oktatásokat, szemináriumokat konferenciákat szervez, kiadványokkal, publikációkkal segít tájékozódni a gyorsan változó iparágban.

A Szövetség tagja a nyomdász világszövetségnek: a FESPA-nak, így a magyar szövetség tagjai egyben tagjai a FESPA családnak is, hozzáférhetnek a FESPA információihoz, kedvezményesen (legtöbbször díjtalanul) vehetnek részt a FESPA és az MSZSZ rendezvényein.

A társszövetségek – a FESPA országonkénti tagjai – segítségével közvetlen, nemzetközi partneri, üzleti kapcsolatokra nyílik lehetőség.

- Hirdetés -

Szólj hozzá
Sign&Display