A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Szakmai érdekképviselet a szabványalkotásban

Az Európai Sign Szövetség (ESF) 2019.03.14-15-én tartotta tavaszi kongresszusát melyen 16 ország közel 30 delegáltja, továbbá a FESPA és az ISA küldöttei vettek részt. Ezévben a megbeszéléseknek a Portugáliai Porto városában található Vincci hotel adott otthont, ahol a rendezvény házigazdája és az ESF helyi képviselője, a portugál Paulo Meunier fogadta az egybegyűlteket.

A csütörtöki zárt vezetői megbeszélést egy helyi étteremben elköltött közös vacsora követte, melyen a másnapi kongresszusra már megérkezett delegáltak vettek részt. Ezt követte a péntek reggel kezdődő nyílt kongresszus, melyen az ESF előző ciklusának működéséről számoltak be az egyes munkacsoportok vezetői. Nyitásképp összefoglalót halhattunk Manos Korres elnöktől, a görögországi ELOT-al kötött megállapodásról mely várhatóan 2019–2020-ban segít a szövetségnek az EU szabványok harmonizálásában.

Megtartotta beszámolóját a Technológiai Munkacsoport, melynek célja a világítótáblák gyártásával kapcsolatos európai szabványok felülvizsgálata és azok kialakítása, továbbá a szakmai érdekképviselet érvényesítése a szabványalkotásban. Az elmúlt időszak kiemelt témája a fényerősség szabályzás és mérés mellett a világítótáblák tűzvédelmi besorolásával kapcsolatos szabványok voltak. Ezen szabványok esetében a bizottság új szabályozási kereteket kíván kidolgozni, melynek értelmében a világítótáblák besorolását nem azok összetevő anyagai szerint vizsgálná az illetékes hatóság, hanem a teljes terméket egy entitásként véve állapítanák meg annak tűzvédelmi besorolási osztályát. Szó esett továbbá a bizottság valamint a PVC és PMMA termékgyártók közötti egyeztetésekről, melyeket szintén a fenti probléma megoldására kezdeményezett az Európai Szövetség. Halhattuk továbbá a közel egy éve alakult ECO NEON Munkacsoport beszámolóját az elmúlt időszakról. A munkacsoport a nagyfeszültségű neon gyártókat hivatott egy közös platformra terelni, és a már meglévő illetve a kilátásban lévő, iparágat érintő szigorú szabályozások harmonizálását és adoptálását végzi. Az elmúlt időszakban végzett kutatómunka alapján a munkacsoport megállapította, hogy Európában jelenleg 350-400 nagyfeszültségű neoncsöveket és világítótáblákat gyártó cég üzemel, de számuk egyre fogyatkozik köszönhetően a LED technológia elterjedésének. A neongyártáshoz használt káros anyagok – például a higany – fokozottan veszélyessé teszik ezt a foglalkozást.

Az ESF saját munkacsoportjainak beszámolóján felül meghallgathattuk a FESPA delegáltjainak előadását az ez évi Münchenben rendezendő kiállításról, továbbá a következő évek terveiről, melyek szerint a FESPA 2020 márciusában már új országban, új helyszínen kerül megrendezésre. Beszámolót tartott az Egyesült Államokbeli partnerszövetség az ISA küldöttje is az elmúlt időszak történéseiről valamint az ez évi tervekről.

A beszámolók után megtartotta prezentációját a holland Stogger BV. vállalat, mely új technológiát fejlesztve vezeték nélküli LED modulok gyártásával és fejlesztésével foglakozik. Cégük az alapítók széleskörű tapasztalataiban bízva szeretné forradalmasítani a világítótábla gyártást az egyszerűen és gyorsan, sőt akár robotizálva is installálható wireless LED modulokkal és alumínium szendvicspanel hordozókkal.

A délelőtti szakasz végeztével a szövetség 3 órás zárt ülése következett, melyen a tagok a következő éves költségvetés-tervezetet és a 2019-es év terveit vitatták meg. Ezen ülésszak alatt meghatározásra került a következő őszi kongresszus időpontja, mely 2019. október 23–25-én lesz esedékes.

A hosszú nap után helyi vendéglátóink szervezésében a méltán híres Graham’s családi pincészetet látogatták meg az egybegyűltek. Itt került sor az esemény gálavacsorájára is, ahol a leköszönő francia Sylvie Raimbault több delegált megható köszöntője után oklevelet vehetett át az elmúlt években végzett áldozatos munkájáért.

Az egybegyűltek az elmúlt munkával teli időszakot eredményesnek ítélték, a kongresszus és közgyűlés jó hangulatban telt. Az ESF tagjai bizakodva néznek a következő ciklus kihívásai elé.

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display