A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

swissQprint síkágyas nyomtatók vákuum innovációval

Újabb kiváló innovációval rukkolt elő a megbízhatóságáról és minőségéről ismert svájci gyártó, amikor idén október végén bemutatta jelenleg szabadalmaztatás alatt álló, saját innováció­ját, az ujjbeggyel zónánként egyedileg aktiválható/deaktiválha­tó vákuum asztalát. Mostantól az összes swissQprint síkágyas nyomdagépét ezzel az új rendszerrel szerelik fel.

A Tip Switch szókapcsolat annyira új, hogy magyar kifejezés nincs is rá – lapunk keresztelte el ujj­beggyel kapcsolható vákuum asztal­nak. A swissQprint új síkágyas nyom­tatói pedig már ezzel az új, 256 kisebb szegmensre felosztott vákuum asztal­lal kiépítve kerülnek forgalomba. A gép operátora gyorsan, egyszerűen, mind­össze az ujjhegyének érintésével képes aktiválni vagy deaktiválni egy adott vá­kuum szegmenst.

Az új technológiai megoldás gyakorla­tilag kiküszöböli a maszkolás, ragasz­tószalaggal való rögzítés unalmas és időigényes feladatait nem utolsó sor­ban a táblás és duál tekercsek közötti hézagokban. Mivel nincs levegő szi­várgás, a vákuum teljes erővel és meg­bízhatóan rögzíti a nyomdagép asztal­felületéhez még az olyan egyenetlen felületű alapanyagokat is, mint a hul­lámkarton táblák. A vákuum asztalnak szintén része egy úgynevezett vágó csatorna, amely jól érzékelhető és pre­cíz vágási élet biztosít a tekercses alap­anyagok és vékonyabb alapanyagok kézzel történő vágásához.

Két zóna a tandem gyártáshoz

A tandem, azaz egyidejűleg két külön­böző munka elvégzéséhez a vákuum asztalt két fő zónára osztották, amelyek egymástól függetlenül szabályozha­tók a tip switch vákuum megoldással. A tandem gyakorlatilag megállás nélkü­li, folyamatos gyártást biztosít: az alap­anyag egyidejűleg betölthető a nyom­dagépre elölről és hátulról. Amíg az egyik oldalon zajlik a nyomtatás, addig az operátor betölti a másik alapanyagot a gép túloldalán, és fordítva is – leállá­si idő nélkül, mindaddig, amíg a teljes adott gyártási széria el nem készül.

Fordított irányú légáramlás a lég­párna hatás elérésére

A gépkezelő szoftver használatával a felhasználó szabályozza a vákuum erősségét, de arra is képes, hogy meg­fordítsa a légáramlás irányát – így a pumpák fújni fogják a levegőt, és nem beszívják. Mindez légpárnát képez a sí­kágyas nyomtatón, amely megkönnyí­ti a nehéz táblák kezelését, amelyeket így könnyen pozícionálhatunk, vagy elmozdíthatunk – mindezt csekély erő­feszítéssel, és az anyag sérülésének ve­szélye nélkül.

Kiváló energiahatékonyság

A vákuum pumpák alulnyomás vezé­reltek, így automatikusan csökkentik a sebességet, amint elérik a kívánt

negatív nyomás mértékét. Mindez pedig hozzájárul a rendszer alacsony áramfogyasztásához: a swissQprint szélesformátumú nyomtatói ISO 20690:2018 minősítéssel rendelkez­nek kiváló energiahatékonyságuk alapján. Mindemellett, köszönhetően az alulnyomás vezérlésnek, a vákuum kellemesen csendes is.

Már elérhető

Minden swissQprint síkágyas modell – tehát az Oryx, Impala és Nyala típusok – már mostantól az új vákuum rendszer­rel kerülnek szállításra. A swissQprint Karibu tekercses nyomtatója már tar­talmazza a tip switch vákuum megol­dást tavalyi bemutatása óta, amelyet a felhasználók azóta nemes egyszerű­séggel a „zseniális tulajdonságként” jellemeznek.

Egyszerűen nagyszerű

A Tip Switch megoldás zsenialitása az egyszerűségben rejlik: a vákuum aktiváló kapcsolók mechanikus ki­alakításúak, ennek köszönhetően kezelésük és működésük nagyon egyszerű, így a meghibásodás lehe­tősége is minimális.

Sokkal szemléletesebb, ha működését megismerik a következő linken elérhető videóból

A swissQprint nyomtatók kizáróla­gos forgalmazója Magyarországon a Spandex s.r.o.

Elérhetőségek:
SPANDEX, s.r.o.
Rudolf Gašparovic
Mobiltelefon: +421 905 362717
Email: rudolf.gasparovic@spandex.com

- Hirdetés -

Sign&Display