A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

SureColor-Sikerstory

Az EPSON új generációs eco-solvent nyomtató sorozata sok tekintetben nevezhető úttörőnek, hiszen a japán gyártó számos technikai újítást vezetett be a széria legújabb tagjainak piacra dobásakor. Olyan innováció és technikai fejlesztés övezi a gyártást, melyhez megbízható hátteret kínál a tavaly átadott gyártó-óriás, melyet több milliárd yen-es beruházással építettek fel japánban. Az EPSON biztosította háttér és a magyarországi viszonteladó, az LFP Center hazai tapasztalata együttesen járult hozzá, hogy a Pixel Print Magyarország Kft. negyedszer szavazott bizalmat a japán márka nyomtatójának. Erről beszélgettünk Szőcs Istvánnal, a cég technikai igazgatójával.

Sz.I.: Az első EPSON nyomtatónk egy SureColor-S30610-es négyszínes nyomtató volt, melyet még 2012ben vásároltunk, majd ezt követte 2016-ban egy S40610-es, mely szintén négy színes verzió, de már az új generációból. Ebben az időben üzemeltettünk még egy Mimaki JV5-öst is, amit közben „nyugdíjaznunk kellet”. A sorban a következő az EPSON kétfejes, 2×4 színes, illetve fehér tintás S50610-es volt, még ugyanabban az évben. A nyomtatók rotálásánál értelemszerűen mindig a legrégebbit cseréljük újabbra, így tavaly cseréltük le az S30610-es első generációs 4 színes nyomtatónkat a legújabb kétfejes, 2×4 színes SureColor S60610-esre.

S&D: Gyors egymásutánban érkeztek a nyomtatók. Miért kellett ilyen gyorsan bővíteni a kapacitást?

Sz.I.: A négyszínes nyomtatóinkkal zökkenőmentesen tudtuk kiszolgálni ügyfeleink igényeit, míg nem egy olyan többezer négyzetéteres nyomtatási megbízást kaptunk, ami nem hagyott más választást számunkra, csak a bővítést. Szinte isteni gondviselésnek is mondhatnánk, hogy pont ekkor hívott fel Osztrenkovits István a LFP Centertől, hogy érdekelne-e egy új nyomtató? Ez egy szerdai napon volt, azonnal igent mondtam, nem is volt kérdés számomra, hogy EPSON-nal bővítem a kapacitást. Ekkor került hozzánk az S50610-es. Nagyon kellett, mert a határidő szorossága miatt egy hétvégi termelés is be volt már tervezve a nyomtatóra egy nagy mennyiségű megbízás miatt. Csütörtökön megérkezett a bedobozolt nyomtató, pénteken beüzemelte az LFP Center, szombaton már termeltünk vele. Szóval nagyon kellett!

S&D: Dinamikusan fejlődik a cég, mi lesz a következő fejlesztés

Sz.I. : Idén tervezzük, hogy a nyomtatóknak leválasztunk egy külön helyiséget, mely már a legkorszerűbb légkondicionálással és párásító berendezésekkel lesz felszerelve, valamint olyan kényelmi funkciókkal, mint a fotocellás ajtó, mely nagyban megkönnyíti majd a nyomtatók megközelítését olyan esetekben is, mint például amikor a felhasználó egy teli tekerccsel a kezében akar bemenni a nyomtatókhoz. Ezt követően a fehér színnel is nyomtató S50610-est fogjuk lecserélni egy újabb 2×4 színes nyomtatóra, mert a fehér színt nem igazán használjuk ki. Sokkal fontosabb a sebesség!

S&D: Úgy látom, hogy jelenleg mindhárom nyomtató „teljes gőzzel” üzemel, mégsem érzek bántóan oldószeres szagot.

Sz.I. : Ez így van! Ez a teljes szagmennyiség, amit érezni lehet ilyen esetben is, ha mindegyik nyomtatónk egyszerre megy. Korábban más eco-solvent nyomtatónkkal ez korántsem volt ilyen elviselhető. Mindhárom EPSON nyomtatót kizárólag gyári tintákkal használjuk, nem is gondolkodunk másban. Egyszerűen nem éri meg. Így a minőséget is folyamatosan tudjuk garantálni!

S&D: Milyen további előnyeit emelné ki az EPSON eco-solvent nyomtatóknak?

Sz.I. : Hihetetlenül csendesek! Persze ez is inkább a komfort érzetet növeli, de kétségtelen, hogy ebben a tekintetben is veri a korábbi solvent vagy eco-solvent nyomtatóinkat. De ami a legfontosabb a termelékenység és a minőség!

S&D: Mennyit nyomtatnak most naponta?

Sz.I. : A jelenlegi kapacitásunk 900 m2 naponta, melynek a nagyrészét a 2×4 színes S60610-es visz el. A fennmaradó mennyiséget osztjuk el a másik két 4 színes EPSON-ra. Jelenleg rollup filmeket, PVC ponyvákat, kékhátú plakát papírokat és citylightokat nyomtatunk nagy mennyiségben. Most egy hét alatt 5200 m2-t kell nyomtatnunk, ami jelen esetben 2250 m2 Roll-up filmet, 1000 m2 PVC ponyvát, és 1950 m2 egyéb, főleg papír nyomtatást jelent. Változó kreatívokkal és változó méretekkel érkeznek az állományok, melyek gyártását optimalizálnunk kell.

S&D: Kiknek dolgoznak most?

Sz.I. : A jelenlegi ügyfélkörünk nagyrészt reklámügynökségek, akik nagy multinacionális cégeknek dolgoznak, így a minőség és a gyorsaság a két legfontosabb kritérium, melyeknek meg kell felelnünk. És persze a költséghatékonyság! Az EPSON eco-solvent nyomtatókkal mindhárom feltételnek meg tudunk felelni. Gyakran nyomdáknak teljesítünk digitális bérnyomtatási feladatokat. Ezen kívül mozikban látható álló standyket, valamint egyéb, üzletdekorációs eszközöket is gyártunk. És még ezeket a megbízásokat is költséghatékonyabban tudjuk teljesíteni ezekkel a nyomtatókkal, mintha táblanyomtatót használnák. Az öntapadós fóliákat bármire fel tudjuk kasírozni, akár az olcsóbb barnabarna hullámkartonokra is, melynek köszönhetően alapanyagárban már jobbak vagyunk, mint a táblanyomók. Mindenre megvan a gépesítés, így az utómunkát is gördü
lékenyen el tudjuk végezni, a gépi plakátvágástól a ponyvahegesztésig bármit.

S&D: Úgy látom nagy becsben vannak tartva a nyomtatók.

Sz.I. : Nagyon! Mindegyiknek külön neve van! Ez onnan ered, hogy amelyik napon érkezik a nyomtató, azt a nevet kapja, amelyik az éppen aktuális névnap. De nemcsak a nyomtatóknak van nevük, hanem szinte minden eszköznek. Az első EPSON nyomtatónk Miklóska volt, de most van már itt Regina, Vendel, de említhetném a Szilvia nevű automata ringlizőt is. Ez a hozzáállás jellemzi a kollégáinkat a gépekkel való törődés és karbantartás során. Amikor eladtuk az első 4 színes EPSON ecosolvent nyomtatónkat, 34000 m2 volt benne. Ennek ellenére teljesen újszerű állapotban volt. A vevő nem akarta elhinni, hogy egy öt éves gépet vásárolt. Ehhez persze kellett az EPSON megbízható technológiája is. Jelenleg nem is tudom elképzelni, hogy más nyomtatót használjak. Stabil és nagyon megbízható márka!

S&D: Köszönöm a beszélgetést!

 

- Hirdetés -

Sign&Display