A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Sokoldalú anyag, amely nyomtatható, lemosható, visszaszedhető és bírja a strapát!

Amikor kapcsolatba kerültem a Phototex anyaggal egy kollégám révén, csak legyintettem, hogy „áh, egy újabb matrica”. Azonban a Sign&Display idei első számába ragasztott nyomatminta láttán és elolvasva a termékről szóló cikket jöttem rá, hogy mennyire sokoldalú is ez az anyag. A CSH Kft. munkatársai álltak rendelkezésemre, hogy bemutassák egy interjú keretében, miért is különleges a Phototex.

Egy rendkívül sokoldalú és izgalmas anyaggal jelentetek meg a magyar piacon. Nyomtatható textil, amely lemosható, visszaszedhető és strapabíró. Mennyire állják meg a helyüket ezek a jellemzők? Mik a saját tapasztalataitok?

Ezek a jellemzők abszolút jól definiálják a Phototex anyagunkat. A Phototex valóban egy többszörösen visszaszedhető, öntapadós, nyomtatható szövet, és hozza is azt, amit ígér. Többszöri áthelyezés után sem veszíti el tapadási képességeit. A PVC-mentes poliészter nyomtatható oldal és a ragasztós réteg sem tartalmaz káros összetevőket, ennek ellenére nagyon tartós, nem szárad ki, és az eltávolításnál sem hagy foltot, vagy sérti meg a felületet. Ráadásul maga a nyomtatott Phototex anyag sem sérül vagy gyűrődik meg közben, ennek köszönhető, hogy akár többször is újra felhasználható, áthelyezhető.

Ha a Phototexre készített nyomatot szennyeződés éri, egyszerűen lemoshatjuk a felületéről. Az anyag valóban megérdemli a strapabíró jelzőt, ugyanis (saját tapasztalatok alapján) két kézzel széttépni nem lehet – nem szakad el az anyag –, azonban egy éles kés segítségével mégis könnyen vágható vagy ritzelhető. Az irodánkban megtalálható néhány nyolc éve felhelyezett, nagyméretű Phototex nyomat, amelyek a mai napig ugyanúgy néznek ki, mintha tegnap installáltuk volna őket.

Rendszeresen teszteljük az anyagot különböző szempontok alapján. Az ígéret szerint nyomtatható oldószeres, UV, eco-solvent, vizes bázisú és latexfestékekkel, ezen felül szitázható, tamponozható, és még festhetünk is rá. Most éppen műgyantával fogjuk tesztelni, kíváncsiak vagyunk, hogy arra hogyan reagál az anyag. Vannak nyomataink, amelyeket különböző időközönként áthelyezünk egyik falról a másikra, vagy éppen a fürdőszobában locsoljuk vízzel, és még sorolhatnánk, mennyi viszontagságnak vetjük alá az anyagokat. Meg kell jegyeznem, hogy nagyon jó eredményeket produkál a „kísérletek” során. Egy valamit nem szeretett idáig: a magas hővel járó szublimációs festékkel történő nyomtatást és az azt követő hőkezelést. Így szublimációs nyomtatáshoz nem javasoljuk.

2004-es debütálása óta több mint 10 millió m2 Phototex anyagot használtak fel a vásárlók világszerte, olyan helyeken láthatjuk viszont, mint például a FIFA nemzetközi és európai sportrendezvényei, ahol eseményenként jellemzően több száz tekercsre nyomtatnak dekorációt. Számos nemzetközi példa van művészeti galériákban, politikai eseményeken, egyéb rendezvényeken (például kiállításokon) való felhasználásra is. Elmondhatjuk, hogy egy jól kiforrott és megbízható termékről van szó, amit visszatérően választanak azok, akik már kipróbálták.

Szükséges-e bármilyen speciális felszerelés a nyomat felhelyezéséhez?

A Phototex installálása nagyon egyszerűen kivitelezhető, az öntapadós ragasztós hátoldalának köszönhetően. Csak tiszta felület kell hozzá és némi kézügyesség. De ha nincs meg a kézügyesség, az sem probléma, hiszen ha elrontottuk az anyag felhelyezését, akkor egyszerűen vissza tudjuk szedni, és kezdhetjük elölről a folyamatot.  Nem ráncolódik, és buborékmentesen telepíthető, ennek köszönhetően pedig sokkal kellemesebb lesz a munka és kevesebb a stressz.

Ha például kültéren vagy egy autón helyezik el, mennyire befolyásolja a színtartást a napsütés?

A színtartás inkább a használt festéktől, a nyomtatási technológiától függ, amivel az anyagra nyomtatunk. A festékgyártók pontos ajánlásokat adnak többek között a kültérállóságra is. Maga a Phototex alapanyag semmit sem von le ebből a megadott értékből. Vagyis pontosan annyira lesz kültérálló a Phototex nyomat, mint a festék, amivel nyomtatták. A kültérállóság nagyban fokozható folyékony lamináló bevonatainkkal, ezt – attól függetlenül, hogy az alapanyag Phototex vagy egyéb kültérre használt hordozó – eco-solvent és latexfestékek mellé gyakran javasoljuk, mert a sokszorosára képes növelni a nyomatok élettartamát. Mindössze a kezünkre és egy ecsetre vagy hengerre van hozzá szükség, és néhány plusz órára a száradáshoz, cserébe viszont sokkal többet kapunk. Akik nagy mennyiségben kell, hogy használják, azok számára szórópisztolyos vagy laminálógépes felhordást szoktunk javasolni, utóbbihoz gépmegoldásunk is van. A fokozott felületvédelem mellett a folyékony lamináló bevonataink felületnemesítésre is használhatók, igazán különleges, matt, fényes vagy szatén felület érhető el a segítségével.

Mi a legfontosabb tulajdonsága egy dekoratőr, egy tervező és egy végfelhasználó számára?

A Phototex sokoldalú, és szinte bármilyen felületre használható, ez sokak számára megkönnyíthet egy-egy munkafolyamatot, beleértve a tervezőt és a kivitelezőt is. Mivel a Phototex PVC-mentes, ftaláttól és egyéb káros anyagtól is mentes, bátran tervezhetők vele akár kórházak, rendelők, óvodák és iskolák belső terei, de még matricák is. Számtalan felhasználási módja lehet az anyagnak, tényleg csak a képzelet szab határt, valamint a költségvetés. Annak, aki a nyomtatást végzi, nagy segítség lesz, hogy nem zsugorodik, és nem hullámosodik nyomtatás közben. Akinek pedig a felhelyezés a feladata – legyen ez hivatásos dekoratőr vagy maga a végfelhasználó –, annak a megtakarítható idő és a szakadás- és gyűrődésmentes áthelyezhetőség fogja igazán megkönnyíteni a munkáját.

Hogyan ismerhető meg legegyszerűbben a Phototex anyag?

Kollégáink naprakészen várják a Phototex iránt érdeklődőket. Pótorné Marton Lídia kollégánk a lidia@csh.hu e-mail címen és a +36 30 846 8997 telefonszámon közvetlenül is kereshető, akárcsak digitális üzletágvezetőnk, Németh Anita, akivel az anita@csh.hu e-mail címen vagy a +36 30 525 2610 telefonszámon vehetik fel a kapcsolatot. Ezen felül központi elérhetőségeink is rendelkezésre állnak: info@csh.hu e-mail esetén és +23 428 266, amennyiben a telefonhívást részesítik előnyben.

Szívesen adunk tájékoztatást az elérhető tekercs- és ívméretekről, árakról, illetve akár tanácsot is arra vonatkozóan, hogy például egy-egy munkához a Phototex melyik verziója ajánlott. Ugyanis más típusra van szükség, ha padlógrafikát szeretnénk, és megint másra, ha üvegre dekorálnánk, vagy egybefüggő faltapéta dekorációt kell készítenünk a megrendelő számára.

Igény esetén nyomatminták is rendelkezésre állnak, melyekből szívesen küldünk. Ha pedig valaki saját nyomtatón, a saját festékével tesztelné, arra is van lehetőség. Habár az anyagokat elsősorban teljes tekercsekben forgalmazzuk, teszteléshez biztosítjuk a szükséges néhány m2-t.

Akik még olvasnának az anyagról, mielőtt felveszik velünk a kapcsolatot, honlapunkon két helyen is találnak róla információt:

a https://csh.hu/termek/digitalis-nyomtatas/phototex-visszaszedheto-es-athelyezheto-ontapados-szovet/ oldalon egy hosszabb, míg a https://csh.hu/phototex/ oldalon egy rövidebb változatot olvashatnak. Ajánlatkérésre mindkét oldal alján lesz lehetőségük, ha meghozták a döntést, és felvennék velünk a kapcsolatot.

Nagy szeretettel várjuk a megkereséseket.

- Hirdetés -

Sign&Display