A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Smithers: alapkövetelmény lesz a gyorsaság

A lassan százéves tanácsadó cég legfrissebb, A változó átfutási idők nyomtatási piacra gyakorolt hatása című riportjából kiderül: mind a grafikai, mind a csomagolástechnikai, mind pedig a nyomdai szegmensekben meghatározó szerepet kap a minél rövidebb átfutási idő – változatlan, de ha lehet, még jobb minőség mellett.

A Smithers elemzése szerint az előttünk álló tíz évben radikális változásokat idéznek elő a megváltozott ügyféligényekből eredő új trendek, amelyek elsősorban az eddigieknél gyorsabb munkát követelnek az ipari szereplőktől. A világjárvány során kialakult elvárások csak fokozódni fognak, és szinte parancsba adják a nyomtatással foglalkozó cégeknek, hogy új eszközökbe fektessenek. Persze a jelentés arra is kitér, hogy mindez milyen változásokat idéz elő az érintett vállalkozásoknál.

A nyomdai szolgáltatóknak főleg új digitális megoldásokat kell bevezetniük, de erre van is hajlandóság, hiszen felismerték, hogy a modern eszközökkel jóval költséghatékonyabb a működés, miközben az átfutási idő is jelentősen rövidül. Ezek mellett a tintasugaras termékek minősége is javulni fog, köszönhetően az egyre kifinomultabb, csúcskategóriás gépeknek, amelyek szaporodása egybeesik az automatizált flexo és litho nyomtatás felfutásával.

- Hirdetés -

A tanulmány szerint a digitális és hibrid nyomtatási technológiák új piacokat hódítanak meg, növekedni fog a webes nyomtatás, az online vásárlás és főleg a fenntarthatóság szerepe. A megfelelő ütemben fejlődő vállalkozások mind szélesebb feladatköröket engednek majd át a mesterséges intelligenciának, illetve bizonyos munkafolyamatokat figyelő szoftvereknek, ami összességében hatékonyabb feladatcsoportosítást eredményez. Ugyancsak érdekes jelenség – és ennek külön fejezetet szentel a teljes riportot amúgy eléggé borsos, kb. 1,8 millió forintos áron kínáló Smithers – a koronavírus okozta bizonytalanság. Arra következtetnek, hogy a piacot depresszióba taszító járvány hatásai még sokáig velünk lesznek, de nem visszaeső kereslet (sőt!), hanem fokozott költségkontroll formájában.

Gábor János, Sign&Display

Forrás és fotó: Digital Printer

- Hirdetés -

Sign&Display