A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Roland, a dekorációs „svájci bicska”

A japán Roland cég a nyolcvanas évek végén a vágógépekkel alapozta meg a hírnevét. Sok elsőgenerációs Roland vágógép a mai napig teszi a dolgát és a fogyó, kopó alkatrészek cseréjén kívül semmilyen ráfordítást nem igényel.

A nyomtató-vágó gépek ötletét – hogy ne csak öntapadós fóliából kivágott betűk és alakzatok előállítására legyen alkalmas a gép, hanem magára az öntapadós fóliára való nyomtatásra is – a megváltozott igények adták. Ekkor jelent meg a PNC5000, utána a PC-50, PC-60 és a PC-600. Ezek a nyomtató-vágó eszközök a thermotranszfer eljárást használták a nyomtatásra. Az eljárás lényege, hogy a festékkazetta anyagát „átégetik” az öntapadós vinyl felületére, ezzel kopásálló, UV álló nyomatokat hoznak létre. Az eljárásnak az volt a hátránya, hogy a festékkazettákat cserélgetni kellett és eléggé időigényes volt a nyomat elkészítése. Sok esetben a felhasználók kissé félreértették ezt a gépet, mert poszternyomtatásra is szerették volna használni, azonban ez a gép erre alkalmatlan volt. Amire azonban tökéletesen megfelelt: kis példányszámú, sorszámozott, színátmenetes, bonyolult körbevágási vonallal rendelkező öntapadós matricák nyomtatása. A gépnek volt egy nagy előnye, méghozzá az, hogy lehetett hozzá vásárolni direkt színként arany és ezüst kazettát és ezáltal fémes színeket tudott nyomtatni. A Roland a metál szín iránti igényeket világelsőként felismerve 2009 év végén piacra dobta az XC-540MT gépét, amely a világon először ezüst színű, folyékony festék (őrölt alumínium pigmenteket tartalmazott) használatával lehetővé teszi a fémes színek nyomtatását is.
De ugorjunk vissza egy kicsit az időben! A Roland a vágógépekkel elért sikerei után elindult nyomtatás irányába is. Megalkotta a beltéri (és pigment festékkel működő kültéri tartóssággal bíró nyomatok előállítására alkalmas, Roland CJ-70-et, az első kültéri pigment ink-jet nyomtatót a világon), vízbázisú nyomtatókat. Ezek a nyomtatók a fejlesztésnek köszönhetően ismételten hozták az elvárt minőséget és színvonalat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy sokan a mai napig régi Roland nyomtatókat alakítanak át textilnyomtatókká, mert tudják, hogy a gép szerkezete masszív, megbízhatóan működik, sok-sok év használatot követően is.
A pigment tintás nyomtatókkal egy időben piacra kerültek a beltéri nyomtató-vágó eszközök is. Ezek a gépek a CJ-70 és CJ-500 típusjelet viselték. A két gép megjelenése között készült el egy újítás, amelyet a mai napig használnak a Roland gépekben. A CJ-70 gépnél ugyanis a vágó- és a nyomtatófej egy szerkezeti egység volt ugyanúgy, mint a thermotranszfer nyomtatóknál. Ez a tintasugaras technológiánál gondot okozhatott, mert nyomtatásnál nem volt probléma, hogy a vágófej „cipeli magával” a nyomtatófejet, azonban vágásnál már nehézséget jelentett, hogy a két fejet együtt kell mozgatni az anyag felett. Nagyobb volt a mozgó fejek tömege, ezért csak kisebb sebességgel lehetett az elvárt precíz kontúrvágást végrehajtani és a nyomtató fej – ha nem használták – könnyen beszáradhatott. Ezt a problémát sikeresen kiküszöbölték a CJ-500-as típusnál, amelyben a vágó- és a nyomtatófejet egy mágnes kapcsolja össze és vágásnál a nyomtatófej a parkoló pozícióban „pihen”, így nem tud beszáradni.
Ezt a technológiát (12 évig egyedül a világon) a Roland azóta is használja minden nyomtató-vágógépében.
A fejlesztés innentől kezdve inkább a gépek nyomtatórészét érintette, mert a vágórészek megfelelően jól, gyorsan és pontosan dolgoztak. A kültéri nyomtatók megjelenésével egyértelmű volt, hogy a Roland nemcsak kültéri plakátok, bannerek előállítását támogatja, hanem azt is, hogy az ügyfelei ki tudják szolgálni a vevők bővebb igényeit, ezért a nyomtatók vágni is tudnak.

TrueVIS VG-640 és VG-540 – A NYOMTATÁS ÉS VÁGÁS JÖVŐJE 
Roland 2016-ban jelentette meg TrueVIS VG-640 és VG-540 néven legújabb fejlesztésű nyomtató-vágókészülékeit, amelyek azért is jelentenek mérföldkövet, mert a gyártó – szakítva addigi gyakorlatával, ezekbe a készülékekbe saját fejlesztésű nyomtatófejeit építi, FlexFire néven.
A 163 cm (VG-640) és 137 cm (VG540) szélességű modellek formájában kapható TrueVIS VG sorozat tintasugaras nyomtató/vágógépeinek tervezésekor a felhasználó által kapott végeredményt tartották szemelőtt. A TrueVIS sorozat készülékeivel gyárthatók dinamikus színekkel ellátott címkék, ragyogó bannerek, feltűnő táblák, vibráló járműgrafikák, erőteljes poszterek.

4 ÚJ NYOMTATÓFEJ A VIBRÁLÓ KÉPEKHEZ ÉS A RAGYOGÓ EREDMÉNYEKHEZ
A négy új nyomtatófej 3 méretben és szélesebb nyomtatási sávokban helyez el festékcseppeket. Minden festékcsepp pontosan a tervezett helyére kerül, ami gyönyörű képeket és egységes színeket nyújt a különböző nyomtatási sebességek esetén.

AZ ÚJ, GYORSAN SZÁRADÓ TRUEVIS INK KIVÁLÓ EREDMÉNYT BIZTOSÍT
Az új TrueVIS INK izgalmas előrelépés az ecosolvent (környezetbarát oldószeres) technológiában, amely kivételes teljesítményt nyújt, ugyanakkor megfelel a szigorú környezetvédelmi szabványoknak is. A maximális termelékenység érdekében feltölthető dupla CMYK-ban valamint 7 színben (CMYKLcLmLk) a finom részletek és az egyenletes színátmenetek reprodukálásához, vagy 8 színben (CMYKLcLmLk+Wh) a sötét vagy átlátszó alapanyagokra történő kiváló minőségű nyomtatáshoz. A TrueVIS INK 500cc méretű tasakban kapható, újrafelhasználható tálcákkal a tiszta használat és a hulladékmennyiség csökkentése érdekében.

AZ ÚJ VÁGÁSI TECHNOLÓGIA OPTIMÁLIS PONTOSSÁGOT NYÚJT ÉS IDŐT TAKARÍT MEG
A TrueVIS a Roland eddigi legfejlettebb nyomtatási/vágási technológiáját tartalmazza. Az új vágófej és a vágókésbefogás megnövelt leszorító erőt és pontosságot nyújt, ami lehetővé teszi, az alapanyagok szélesebb választékának megmunkálását. A VG nyomtató/vágógép csomag részét képező VersaWorks 6 RIP szoftverrel működő fejlett körbevágási funkció vágásoptimalizálást, perforált vágást és magasabb pontosságú többszörös vágást is tartalmaz.

TÁVOLI GYÁRTÁSVEZÉRLÉS ÚJ INTELLIGENS TECHNOLÓGIÁVAL
A beépített vezérlőpult mellett egy új Roland DG mobil vezérlőpult teszi lehetővé a felhasználó számára a VG nyomtató/vágógép meglévő okostelefonjáról vagy táblagépéről, Bluetooth kapcsolat segítségével történő vezérlését. Az új funkcióval megoldható állapotfrissítések fogadása, valamint távolról történő gyártásirányítás, tesztnyomtatás és tisztítási funkciók.

Álljon itt néhány gondolat arról, hogy miért is ajánljuk a nyomtatóvágó gépeket.
Minden vállalkozás szeretne olyan gépet vásárolni, amely sokrétűen (mindenre?) használható. A Roland nyomtató-vágó eszközt az irodánkban elhelyezve egy olyan többfunkciós gépet kapunk, amely a munkafolyamat lépéseit önállóan, emberi beavatkozás nélkül, automatikusan is képes végrehajtani, egymás után. Például nyomtatás után visszacsévéli és körbevágja a nyomatokat. A Roland rendszerekben, megfelelő anyagok felhasználása esetén (ellentétben más gépekkel) általában NINCS szükség száradási időre a vágás előtt, nem kell „pihentetni a médiát”! Gyengébb minőségű anyagokhoz ugyanakkor beállítható automatikus szárítási idő is. Abban az esetben, ha külön nyomtatóval és vágóval rendelkezünk, akkor ezek a munkafolyamatok nem automatikusan követik egymást, hanem nekünk kell „lesben állnunk” és átrakni az egyik gépből a másikba a nyomatot. Ezzel más munkára fordítható értékes időt veszíthetünk. Sajnos, ha az ember siet, akkor hajlamos hibázni, ezért, ha sürgős nyomtatni-vágni valónk van, akkor elronthatjuk a vágógépbe való befűzést és kezdhetjük elölről a nyomtatást. Ez az emberi tényező kizárt a nyomtató-vágógépek működése közben.

A nyomtató-vágó gépek további előnye, hogy integráltáságuk miatt nem foglalnak el az értékes munkaterületből kétgépnyi helyet. Értelemszerűen elég egy gép kezelését jól megtanulni, nem kell gondolkodni azon, hogy „ennél az eszköznél ezt most, hogyan is kell”.
Amennyiben az anyag laminálására szükség van – a kopásállóság, uv tartósság növelése miatt -, akkor az anyag nyomtatóból való kivétele elkerülhetetlenné válik. Ebben az esetben a Roland nyomtató-vágóiban kifejlesztésre került egy négypontos azonosítási rendszer, amely minden sarkot visszaolvas és a vágás során korrigálja a ferde anyagbefűzést vagy a laminálásból eredő anyagtorzulást. Amennyiben olyan anyaggal dolgozunk, amelyik hajlamos a torzulásra (hő hatására nyúlik), akkor mindenképp javasoljuk, még ha nem fűzzük ki az anyagot, akkor is, az említett négypontos azonosító rendszer használatát.
Összegezve, véleményünk szerint nem véletlenül terjedtek el például a grillező mikrohullámú sütők, hiszen az összeillő funkciók egy eszközbe való építése megkönnyíti az ember életét. Gondoljunk csak a talán legelterjedtebb példára: a svájci bicskára.

Roland vágógépek idővonal

1988 – Megjelent CAMM-1 sorozat vágógépeinek első típusa, PNC1000 néven
1995 – Piacra hozták a Color CAMM PNC-5000 gépet – a világ első thermotranszfer technológiájú, színes nyomtató-vágó készüléket
1997 – Bemutatták a CAMMJET CJ70-et, a világ első szélesformátumú tintasugaras nyomtató-vágó gépét, amely képes volt vízbázisú pigment festékkel való nyomtatásra
2001 – Megjelent a SOLJET  SC-500  tintasugaras nyomtató-vágógép, környezetbarát oldószeres festékkel történő nyomtatásra
2003 – a VersaCAMM SP-540/SP300 tintasugaras nyomtató-vágógép megjelenése, amelyet kifejezetten egyedi igényű, kisebb szériás munkák elvégzésére terveztek
2007 – a VersaCAMM VP sorozat tintasugaras nyomtató-vágókészülékek bemutatása, amelyek promóciós anyagok gyártására optimálisak.
2008 – a VersaUV LEC-300, UV lámpával ellátott tintasugaras nyomtató-vágógépek megjelenése, amelyek alkalmasak több rétegű (fehér, CMYK, lakk) nyomtatásra, számos különféle alapanyagon
2009 – SOLJET  PRO III XC-540MT néven a világ első olyan tintasugaras nyomtató-vágógépének megjelenése, amely ezüst folyékony festék használatával lehetővé teszi a fémes színek nyomtatását is.
2011 – VersaSTUDIO BN-20 típusnéven a világ első asztali méretű tintasugaras nyomtató-vágógépének megjelenése, amely szintén képes az ezüst folyékony festék használatával fémes színek nyomtatására.
2012 – megjelent a piacon a SOLJET PRO 4 XR-640 tintasugaras nyomtató-vágógép, nyolccsatornás nyomtatófejjel és ECO-SOL MAX 2 festékekkel.
2016 – bemutatták a TrueVIS VG640 és VG-540, illetve SG-540 és SG-300 nyomtató-vágógépeket, amelyeket az új fejlesztésű Roland DG FlexFire nyomtatófejekkel szereltek fel, illetve a használatukhoz fejlesztett új TrueVIS festékeket.

Amennyiben a gépekről, a technológiákról, lehetőségekről szeretne érdeklődni, akkor szeretettel várjuk a Plotter Service Kft. bemutatótermében a Budapest, II. ker. Gárdonyi Géza utca 12-ben. Ha csak egy rövid kérdése van, akkor keressen a +36-20-424-6646 telefonszámon.

Tisztelettel
Kokavecz József ügyvezető

- Hirdetés -

Sign&Display