A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

RICOH Ri 100 direkt textil nyomtató a Signdepot kínálatában

Találkoztunk már sokféle direkt textil nyomtatóval. De olyannal, ami ennyire egyszerűen kezelhető, bármilyen előképzettség nél­kül, ráadásul ennyire kedvező áron – eddig még soha. Kompakt, megbízható technológia, kis helyigénnyel, könnyen kezelhető szoftver és kiváló nyomatok: ez a Ricoh Ri 100 a Signdepot-tól!

Megérkezett a nyomtató, amire mindenki várt!

Azon kapom magam, hogy megint Jászberény felé döcögök. És megint egy újdonság miatt, amit a Signdepot Kft. forgalmaz, ez pedig nem más, mint a világ legkisebb DTG nyomtatója, 399 x 698 mm méretben, a neve pedig RICOH Ri 100. Na, de ne szaladjunk előre, min­dent csak szép sorban…

A Ricoh a világ egyik legfontosabb gyár­tója a tintasugaras nyomtatófejek szeg­mensében. A cégnek szinte minden nyomdaipari feladatra van megoldá­sa – a direkt textil nyomtatás területére azonban nemrég léptek be az Anajet márka felvásárlásával. Elsőként na­gyobb méretű DTG nyomtatókat hoztak piacra Ri 6000 és Ri 1000 típusnévvel. Most azonban itt az Ri 100, amely való­ban a textilnyomtatás piacára történő biztonságos belépés lehetőségét kínál­ja bárki számára mind ár, mind pedig termelési tulajdonságok tekintetében.

Manapság minden nyomdai szolgál­tató és dekorációs cég találkozik olyan igényekkel, ahol például egy rendez­vény – akár futóverseny, vagy céges csapatépítő – helyszínén kellene gyor­san, kreatív és jó minőségű, egyedi grafikával, vagy akár fotóval nyomta­tott pólókat gyártani, amit aztán bár­ki hazavihet. Nos, a Ricoh Ri 100 pon­tosan erre képes: kiváló minőségű, tartós nyomatok fehér, vagy világos színű, pamut alapanyagú pólókra, pu­lóverekre, táskákra, pólóingekre, pár­nahuzatokra…

Miből lesz a cserebogár…?

A Sign and Display magazin elsőként tesztelte a Ricoh Ri 100 nyomtatót. Lássuk hát a teszten szerzett tapasz­talatainkat!

A Ricoh Ri 100-ról első ránézésre nem feltétlenül tudom megállapítani, hogy vajon egy átlagos asztali nyom­tatót látok, vagy egy dtg nyomtatót. A gép ugyanis annyira kis méretű (40 cm x 70 cm), és csupán 24,99 kg, hogy ezen paramétereivel egyáltalán nem kelt feltűnést… sokkal inkább az álta­la elérhető lehetőségekkel! Ráadásul kompakt kivitelének köszönhetően tényleg könnyedén mozgathatjuk – tehát elfér egy kis copy shopban, de magunkkal vihetjük akár egy szabad­téri futóversenyre, vagy más rendez­vényre, hogy aztán ott szolgáljuk ki vele a nagyérdemű közönség minden egyedi kérését!

A félreértések elkerülése érdekében egyvalamit már az elején érdemes tisz­tázni: a Ricoh Ri 100 fehér festéket nem nyomtat, ezért kizárólag fehér, vagy vi­lágos színű alapanyagok nyomtatására képes, színes nyomatokkal. Nyomtat­hatunk vele fotót, vagy grafikát, A4 mé­retben, álló vagy fekvő formátumban, mindezt viszont nagyon egyszerűen, gyorsan és remek minőségben.

A dtg technológiának köszönhetően a nyomtatáshoz nincs szükség transz­ferpapír használatára, és különösebb anyagismeretre sem. A festék közvet­lenül a textil anyagba jut, így a nyoma­tunk nem tapintható, rugalmas és mo­sás álló lesz. Mivel a nyomtatáshoz sima felületre van szükség, ezért a nyomta­tóhoz szükségünk lesz egy hőprésre – amelyből választhatjuk a Ricoh gyárt­mányát, vagy bármely más hőprést.

A folyamat röviden így néz ki:

  1. elővasalás – 2. nyomtatás – 3. utó­vasalás

Mondjam részletesebben? Igazából az is mindössze 5, ráadásul egyszerű lépés:

  1. Lépés – Grafika

Kiválasztom a szoftverben a nyom­tatni kívánt fotót/grafikát, illetve egy egyszerű vagy speciális tervezőt. Az egyszerű tervezőben kiválaszthatom, hogy milyen ruhadarabot akarok meg­nyomtatni, illetve hogy álló vagy fek­vő grafikát szeretnék használni. Beál­lítom a minőséget. A szoftver teljesen magyar nyelvű (a menüben összesen 17 különféle nyelv érhető el) – tehát minden lépés egyszerű és jól érthető! (A gép magyar nyelvű használati út­mutatóval is érkezik és a szoftver mel­lett a kezelőfelülete is magyar nyel­vű.) Ha azonban magányos farkasként a magunk útját akarjuk járni, akkor RIP szoftver nélkül, közvetlen tudunk nyomtatni, akár Windows-ból is.

  1. Póló elővasalása

A nyomtatni kívánt pólót először elő­vasalom, hogy a felülete egyenletesen sima legyen.

  1. Póló behelyezése

Az elővasalás után behelyezem a nyomtató tálcájába. A megadott jelzé­sek alapján beállítom, hogy álló, vagy fekvő grafikát nyomtatok rá, majd rá­hajtom a keretet, hogy ne mozduljon el. A gép azonnal jelzi, ha valamit nem megfelelően illesztettünk be, vagy bár­mely része nincs lezárva. A tálcát csak behelyezzük, és a gép húzza be. A ma­gasságot automatikusan beállítja és egy lézer segítségével jelzi, ha az anyag túl magas (pl. a behelyezésnél meg­gyűrődött), így elkerülhetjük a nyomta­tófejek sérülését.

  1. Nyomtatás

Elsőre el sem hiszem, de a nyomtatás tényleg összesen 2 perc! A pólót beto­lom a tálcával, nyomtatok és kiveszem a kész nyomatot!

  1. Fixálás

Fontos, hogy a nyomtatás után még egyszer betegyem a hőprésbe vagy a nyomtató saját fixáló egységébe. Ott még egyszer vasalom és kész az egye­dileg nyomtatott póló!

A szoftverben még van lehetőség egyéni kreatív ötletek megvalósítására. Ha például van egy rendezvény, ahová meghívjuk Korda Gyuri bácsit, akkor fotózkodhatunk egyet a mesterrel, amint együtt énekeljük a Mamma Maria című slágert, majd aláírathatjuk vele a fotót, és csodás közös szelfinket így, aláírva nyomtathatjuk rá a pólónkra. Hát nem gyönyörű ajándék ez? Szerintem bárki szemére könnyeket csal akár ilyen, akár olyan indokból! Beállíthatjuk a nyomtatandó grafika fényerejét, illetve kontúrjait megtarthatjuk élesen, vagy el is moshatjuk, a nyomtató szoftverében található emojikkal is vicceskedhetünk, de írhatunk és rajzolhatunk rá bármit, amit szeretnénk. A nyomtatásra kerülő grafkát a készülék layerenként kezeli. A kész grafikát természetesen lementhetjük, és bármikor előhívhatjuk. Az Ri 100 festékkonfigurációja cián, magenta, sárga, fekete (CMYK). A festékkazetták cseréje egyetlen mozdulat. Mivel fehér festéket nem használ, így nem áll fenn a festék beszáradásának veszélye sem. A rendszeres időközönkénti karbantartás más ipari DTG nyomtatókhoz képest szinte gyerekjáték. A kijelzőn látható a festékkazetták töltöttségi szintje. A menüből egyszerűen indíthatunk egy fúvóka tesztet, amelyből látjuk, hogy minden fúvóka megfelelően működik-e. A nyomtatóhoz elérhető a Ricoh saját hőfixálója az alábbi paraméterekkel, de valójában bármely sík hőprés megfelel a célnak!

RICOH HŐFIXÁLÓ

Rögzítés módja: Érintésmentes melegítés Nyomtatás módja: Kontakt megjelenés Rögzítési idő: 3 perc* Préselési idő: 30 másodperc* Áramforrás: 220 – 240 V, 50/60 Hz Energiafogyasztás: Kevesebb mint 1300 W Maximális Hőmérséklet: 180°C

Gyorsan megtérülő beruházás

A Ricoh Ri 100 dtg nyomtató ára annyira arcpirítóan alacsony, hogy én le sem merem írni – inkább rábízom a forgalmazóra! A viccet félretéve, ezzel a nyomtatóval tényleg kiváló megoldást vásárolhatunk, alacsony beruházási költséggel, amellyel aztán kreatív termékek nagy választékát gyárthatjuk, professzionális nyomatokkal dekorálva. Ezzel a készülékkel nagy piaci előnyre tehetünk szert, hiszen saját gyártásban, gyorsan tudunk reagálni vásárlóink egyedi igényeire. A személyre szabott ruházati termékek pedig manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek. A Ricoh Ri 100 hazánkban kizárólag a Signdepot Europe Kft. forgalmazásában érhető el, akik készítettek is egy jól átlátható honlapot, ahol egyszerűen és gyorsan megismerkedhetünk ezzel a nyomtatóval az alábbi címen: www.ricoh-polonyomtato.hu
Sign

- Hirdetés -

Sign&Display