A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Óriáskijelzőn költözött esőerdő az akváriumba

Szemet gyönyörködtető technikai bravúrt hajtott végre a Dallas World Aquarium (DWA) azzal, hogy egy teljes, grandiózus falat kitöltő LED videókijelzőt állított új kiállításának középpontjába. Az intézmény faltól falig, padlótól plafonig érő, mozgó vizuális élménnyel lepte meg évi sok ezer látogatóját.

A Cloud Forest Trek című tárlat egy élő növénykultúrába simuló kijelzőn keresztül enged betekintést a Costa Rica-i háromujjú lajhár és déli törpeszarvas életterébe, miközben az Andok számtalan veszélyeztetett békafajtáját is bemutatja. Az állatok persze a fizikai térben, a burjánzó növényzet között mozognak, míg az eredeti élőhelyük szinte tapintható jelenlétét a hatalmas kijelző szimulálja – számolt be a GraphicsPro.

A kiállítás káprázatos: olyan, mintha a DWA egy valódi dzsungelben állna, de hiányozna az egyik fala, így a modern teremből egyenesen a természetbe bámulhatunk. Az élethű attrakciót a SNA Displaytől rendelték meg, azzal az elvárással, hogy valós idejű tartalmakat szeretnének látni a videón, ami a nappal és az éjszaka közötti átmenetet is képes bemutatni. Az intézmény nem mellesleg aktív támogatója a dél-amerikai természetes környezet megőrzésének, így ezt a tárlatot is ennek a küldetésnek rendelték alá.

„Azt akartuk, hogy a látogatók úgy érezzék: eltévedtek egy esőerdőben”, fogalmazott Daryl Richardson, a DWA alapítója. „A videófallal sikerült életre keltenünk a dzsungel egzotikus szépségét, amit további természeti elemek megjelenítésével tettünk igazi panorámaélménnyé.”

A nem kevesebb, mint 7,5 millió pixeles LED-fal 1.890 x 3.960-as felbontással, mintegy 120 négyzetméteres (7,6m x 16m) felületen közvetít valós idejű videót a dél-amerikai esőerdők egyik látványos szegletéből.

„Őszintén szólva ez az első alkalom, hogy egy kijelzőrendszerünket dzsungelkörnyezetbe ágyazva látom”, mondta a SNA Displays projektmenedzsere. Nicole Rotyliano hozzátette: olyan LED-technológiát telepítettek a DWA harmadik emeleti termébe, ami szinte átmenet nélkül illeszkedik az élő növényekből álló előtérhez. „Az állatok viselkedéséhez igazított festői, realisztikus háttér lenyűgöző mélységélességgel jelenik meg a látogatók számára”, lelkendezett.

A kiállításhoz társított monumentális LED-kijelző audiovizuális tartalmáért a Ford AV hang-fény-videótervezéssel, -telepítéssel és -bérbeadással foglalkozó cég felelt.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display