A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Nyomtató-vágó technológiák

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy manapság ez a szélesformátumú digitális nyomtatási iparág egyik legtöbbet vitatott témája: Újpest vagy Fradi, Barca vagy Real Madrid, Liverpool vagy Manchester United… és itt a sign iparág ’El Clásico-ja’ – azaz: Külön nyomtató és vágó készülék, vagy Integrált nyomtató-vágó???

A Fespa tanulmányát alapul véve próbálunk utána járni, mely vállalkozás számára érdemes külön szélesformátumú nyomtató és vágó készülék, vagy integrált nyomtató-vágó eszköz vásárlása? A digitális nyomtatási technológia utóbbi néhány évben zajló forradalma új szintre emelte ezt az iparágat, ezek közé sorolható azon kombinált készülékek megjelenése, amelyek két, vagy akár több feladatot kombinálnak egyetlen készülékben. Amíg mindez jó hírt jelent helytakarékosság szempontjából, egyúttal új vitát is eredményezett a tradicionális és az új irányvonal képviselői között. A vitát fokozza, hogy számos nagy gyártó vezetett be a piacra kombinált készülékeket, míg más márkák ragaszkodnak a régi, jól bevált módszerekhez, és továbbra is különálló gépeiket támogatják.

Nézzünk néhányat a legújabb integrált nyomtató-vágó eszközök közül, és vizsgáljuk meg, ezek miben térnek el a hagyományos megközelítéstől.

Minden felhasználó különböző
A Roland DG az integrált nyomtató-vágó készülékek területén az egyik vezető márka, világszerte 116 000 ilyen eladott készülékkel. Paul Willems, a Roland DG EMEA üzletfejlesztési és termék menedzsment vezetője szerint leginkább a felhasználón múlik, hogy kombinált készülék, vagy különálló gépek mellett teszi le a voksát: „A nyomtatási és vágási feladatok egy készülékben történő kombinálása a hatékonyság és az automatizáció maximalizálását eredményezheti. A felügyelet nélküli munkafolyamat azt jelenti: a kombinált eszközünkre bízhatjuk a teljes adott feladatot, mialatt mi más dolgokkal foglalkozhatunk. Azok a nyomdaipari szolgáltatók, akik számos különféle applikációt gyártanak – mindezt természetesen különböző anyagokon – kevesebb időt kell, hogy az alapanyag tekercsek cseréjével töltsenek. Az integrált nyomtató-vágó készülékek egyúttal helyet is megtakarítanak, amely nagyon fontos kisebb vállalkozások, vagy azok számára, akik egyszerre több gépet is üzemeltetnek. Ezen kívül a Roland nyomtató-vágó készülékei hihetetlenül sokoldalúak, és rengeteg különféle applikáció gyártását teszik lehetővé felhasználóiknak, akik ezáltal sok különböző megrendelői szegmenst tudnak kiszolgálni – ezáltal maximalizálva a termelőeszközük megtérülését. Mindemellett fontos figyelembe venni, hogy minden egyes felhasználó különböző. Az üzleti és gyártási igényektől függően kell eldönteni, hogy adott igényeket egy integrált nyomtató-vágó, vagy különálló nyomtató és vágó gép képes a legjobban kiszolgálni.”
Mindezek ismeretében a Roland DG a TrueVIS eco szolvent nyomtató-vágó gépeit ajánlja, amelyek a legújabb nyomtatófej technológia, fejlett festék konfigurációjuk, percíziós termelésük, kialakításuk és távoli irányíthatóságuk által egyaránt alkalmasak nyomdai szolgáltatók és sign gyártók számára. Willems hozzátette: „A TrueVIS készülékek ideálisak beltéri és kültéri hirdetési eszközök, bannerek, plakátok és displayek, címkék és matricák, járműgrafikák, ruhák hőtranszferes emblémáinak gyártására – mindezt briliáns minőségi szinten. Mindemellett ezek a készülékek rendkívül költséghatékony működésűek. Ha TrueVIS készüléket választunk, akkor nem szükséges kompromisszumot kötnünk – ezáltal komoly üzleti előnyre tehetünk szert a piacon.”

A döntés a miénk
Bert Benckhuysen, a Mimaki EMEA termék menedzsere szintén a kombinált készülékek előnyeit emeli ki. Elsődleges előnyként elmondta: ha egyetlen eszközt választunk, akkor egy gépbe kell befektetnünk, két különálló eszközzel szemben, majd hozzátette: „Amellett, hogy spórolunk a befektetési költségeken, még helyet is megtakarítunk, amely a kombinált gépeket kifejezetten alkalmassá teszi kis start-up cégek, és közepes méretű vállalkozások számára, amelyek nem biztos, hogy nagy hellyel rendelkeznek üzemükben. Az egyik legfontosabb, hogy ezek a kombinált gépek képesek a nyomtatás-vágási feladatok felügyelet nélkül történő elvégzésére. Csak be kell állítanunk az adott feladatot, és máris foglalkozhatunk valami mással, amíg a gép elvégzi azt, és csak akkor kell visszatérnünk, amikor az adott feladat elkészült. Összehasonlítva mindezt azzal ha két külön készülékünk van a két feladatra: amint a nyomtatási feladat elkészült, valakinek manuálisan kell áthelyeznie a tekercset a vágógépre.”
Mindezekből kiindulva Benckhuysen a Mimaki nemrég bemutatott UCJV300 sorozat kombinált nyomtató-vágó eszközeit emeli ki, amelyek UV LED nyomtatási technológiát alkalmaznak. Ezekről elmondta: „Az UCJV300 nyomtatók sokoldalúak és kiemelkedően széles az alkalmazási körük a négy vagy akár öt layeres nyomtatási képességükkel. Az integrált vágási funkciójuk a címkék, matricák, ablakra ragasztható fóliák, járműgrafikák nagy volumenben történő gyártását teszi lehetővé. A nyomtatók rugalmas UV festéket használnak, amely nyomtatást követően azonnal szárad. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az elkészült nyomatot azonnal feldolgozzák, hiszen nem kell várakozniuk a száradására. Az egyedi négy layeres nyomtatásunk újabb lehetőségeket kínál a felhasználók számára, hiszen olyan layeres grafikákat készíthetnek, amelyek háttérvilágítás hatására átalakulnak. Ezáltal valami igazán egyedi megoldást kínálhatunk megrendelőink számára – egy olyan dinamikus grafikát, amely megváltoztatja színeit, attól függően, hogy milyen megvilágítást kap.”
Mindemellett Benckhuysen hozzátette: a Mimaki természetesen azon nyomdai szolgáltatók számára is megfelelő megoldást tud kínálni, akik a különálló készülékeket részesítik előnyben, hiszen cégük nagy választékban kínál nyomtatókat és vágógépeket egyaránt, beleértve az UV LED szárítású síkágyas nyomtatókat és vágókat.

Különálló készülékek – magasabb produktivitás?
A fent említett érvek ellenére a HP például a különálló nyomtató és vágógépek mellett teszi le a voksát. Albert Hernanz, a HP EMEA szélesformátumú nyomtatási termék menedzsere elmondta: a felhasználók nagyobb termelékenységet érhetnek el, ha a nyomtatási és vágási feladatokat két külön álló készüléken végzik folyamatosan egyidőben, majd hozzátette: „Általában az időnk nagy részét a különféle feladatok ellátásával töltjük – emailekre válaszolunk, felvesszük a telefont, megrendelőkkel találkozunk – így nagyon kevés időnk marad, amit a nyomtatónknál tudunk eltölteni. Nem számít, kicsi vagy nagy munkáról beszélünk, minden, ami a nyomtatónkból kijön, már száraz és azonnal felhasználható, illetve minden ami a vágógépünkből kijön, pontosan került kivágásra. A mi megoldásunk lehetővé teszi mindenki számára, hogy több munkát végezzen el, kevesebb idő alatt. A két különálló gép használata által a felhasználók élvezhetik a nagyobb produktivitás előnyeit. A nyomtató és a vágógép egyaránt gyorsabb lesz, és a két külön gép lehetővé teszi, hogy nyomtassunk és vágjunk – mindezt egyidőben. Mindez nagyobb gyártási kapacitást, több rugalmasságot és gyorsabb reakcióidőt kínál számunkra.”
A HP a HP Latex print and cut megoldásait kínálja, amely tartalmazza a nyomtatót, a kontúrvágót és a RIP szoftvert. A csomag három különféle modellel érhető el: HP Latex 115, HP Latex 315 és HP Latex 335-el – attól függően, hogy kinek milyen vágási szélességre és nyomtatási sebességre van szüksége. Hernanz elmondta: „Az új HP Latex nyomtató és vágó megoldása további előnyöket kínál az integrált nyomtató/ vágógépekkel szemben. Elsőként: a FlexiPRINT és CUT RIP szoftvert már tartalmazza a kezdőcsomag, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a teljes munkafolyamatukat egyetlen szoftverről vezéreljék – beleértve a tervezést, a vágóvonalak kijelölését, a fájlok előkészítését és rippelését, további opciókkal együtt. Az új megoldás használja a HP vonalkód rendszerét, illetve OPOS – azaz optikai pozícionáló rendszerét egyaránt. Mindezek lehetővé teszik az automatizálást, a megbízhatóságot és a felügyelet nélküli termelést. Csak néhányat kiemelve az előnyök közül: nincs szükség számítógépes beavatkozásra a nyomtatási és vágási feladatok között, a munkafeladat hatékony felismerése, rugalmas gyártás, a feladatok elvesztése kisebb eséllyel fordul elő, biztosabb és pontosabb vágás, felügyelet nélküli vágási folyamat.
A HP Latex technológia használatának további előnye, hogy az olyan gyors határidős munkák, mint matricák gyártása során nem szükséges azok laminálása, a HP Latex karcellenálló festékeknek köszönhetően. Továbbá a HP Latex nyomatok azonnal szárazon kerülnek ki a nyomtatóból, tehát a felhasználóknak nem kell várniuk a nyomtatás utáni laminálás vagy vágás elvégzésére, amely nagyon sok időt takarít meg számukra.”
A HP-vel egyetértésben nyilatkozott Nick Decock, a Mutoh Europe marketing managere. Szerinte a kombinált megoldásoknak vannak hátrányai, és a nyomdai szolgáltatóknak igencsak meg kell fontolniuk, mit szeretnének elérni, mielőtt új készüléket vásárolnak.
Decock elmondta: „A Mutoh-nál mi két különálló készüléket ajánlunk: egy nyomtatót és egy vágógépet. Mindkettő képes kommunikálni a másikkal, tehát a vágógép felismeri az elkészült nyomatokat, amelyeken aztán elvégzi a kontúr vágást. Ha más indok miatt nem is, de afelől fontosnak tartjuk a külön készülékek használatát, mert a nyomtatási technológia sokkal gyorsabb ütemben fejlődik a vágásnál. Egy vágógép élettartama 10-12 év, míg egy nyomtatóé nagyjából 5-6 év. Tehát előfordulhat, hogy a meglévő integrált készülékünkben már elavult a nyomtató, de a vágógépünk még 5 év használat után is korszerűnek mondható.”
…Nos hát mindezek tudatában úgy tűnik, a kombinált versus különálló gépek közötti vita nem egyhamar ér véget. Mindkét megközelítésnek megvannak az előnyei és a hátrányai – és mindez nem azt jelenti, hogy az egyik jó, a másik pedig rossz lenne.
Ahogy azt Benckhuysen a Mimaki-tól röviden összegezte: „Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei, az már a felhasználón múlik, hogy a termeléséhez legmegfelelőbbet válassza!”

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display